Cliché, maar oh zo waar: geluk zit ‘m in de kleine dingen. Eind mei was ik in de Bourgogne en beleefde ik een aaneenschakeling van geluksmomentjes.

Amélie Dufour (25) is historica en freelance journalist en komt van kinds af aan al in Frankrijk: haar vader is namelijk een echte Ardéchois! Vandaag deelt ze haar eerste gastblog op Bonjour Frankrijk. 

1) Ochtendvoetenbad op mijn ‘privé-eiland’

Normaal gesproken zou ik me liever nog een keertje omdraaien, zeker in zo’n lekker hotelbed. Maar hier móest ik gewoon de zon zien opkomen, dus stond ik vrijwillig om half 6 naast mijn bed – wakkerder dan ooit. Stiekem ligt Le village Toue du Domaine des Demoiselles nét buiten de regiogrenzen van de Bourgogne in de Auvergne, maar dat zien we voor dit prachtadres graag door de vingers. Je slaapt hier in je eigen privé-woonboot midden op het water waar je met een roeiboot naar toe vaart. Terwijl ik onder het genot van een kopje koffie de zon op zag komen, dompelde ik mijn voetjes in het frisse water en zwommen de bevers (!) rustig aan me voorbij… Fantastique!

Village-Toue-frankrijk-01

Village-Toue-frankrijk-02

2) Als een kind zo blij zijn in het Diverti’Parc

Je had mij vroeger niet blijer kunnen maken: vrijwillig verdwalen in een doolhof, rondrennen over de houten speeltoestellen in het bos en antieke (bord)spelletjes spelen als toetje. De eigenaar van het Diverti’Parc in Toulon sur Arroux is gek op koeien en heeft een enorme verzameling lokale en minder lokale koeienrassen aangelegd. Daarnaast begon hij de eerste zomermaanden met een maïsdoolhof en is Diverti na vijftien jaar uitgegroeid tot een heus alternatief pretpark. Bij gebrek aan eigen kinderen die als dekmantel kunnen dienen voor een bezoekje aan het Diverti’Parc, bied je heel attent je diensten aan als superoppas aan je zus/vriendin/buurvrouw met kleine koters: zij blij én jij blij.

diverti-bourgogne-frankrijk-001

diverti-bourgogne-frankrijk-002

3) Passie proeven in de keuken

Bakermat van de Charolais koeien, thuishaven van de Bourgogne wijnen en trotse eigenaar van maar liefst 35 sterrenrestaurants: op culinair gebied zit het wel snor in de Bourgogne. Je vindt hier van alles: van de stevige boerenkeuken in de Ferme Auberge des Collines tot vernieuwende smaken van een piepjonge chef in Caves Madeleine in wijnstad Beaune. Eten wordt hier bereid met een flinke dosis passie – dat eet ik maar al te graag met minstens zoveel passie op.

franse-keuken-bourgogne-001

franse-keuken-bourgogne-002

4) Kleurrijke doorkijkjes spotten onderweg

Rijden over de departementale wegen in de Bourgogne is een feestje: ze slingeren zich een weg door groene heuvellandschappen, van elkaar gescheiden door karakteristieke stenen muurtjes. Ook mooi: de Route des Grand Crus tussen Dijon en Santenay. Zestig kilometer dwars door de wijngaarden van de wereldberoemde Bourgognes.

bourgogne-frankrijk-001

ferme-auberge-frankrijk-001

5) Kapiteintje spelen op het Canal lateral à la Loire

Ik bakte er dan wel geen pannenkoek van, maar iets nieuws leren is altijd leuk. Op het 196 kilometerlange Canal lateral à la Loire maakte ik mijn eerste – al dan niet zigzaggende – meters als ‘kapitein’. Dit kanaal werd in 1838 geopend en volgt de rivier de Loire van Digoin naar Briare. Reden voor de aanleg van het kanaal was dat de langste rivier van Frankrijk regelmatig kampte met ondiepe stukken en de watertoevoer soms niet toereikend was waardoor de scheepvaart in de problemen kwam. In startpunt Digoin (maar ook vanaf andere plekken in de Bourgogne, neem hier een kijkje) is het mogelijk om voor één of meerdere dagen een boot te huren en de Bourgogne vanaf het water te ontdekken. Ik daag je uit: je bent vast beter dan ik.

amelie-frankrijk

Kijk voor meer informatie over de regio Bourgogne op www.bourgondie-toerisme.com en www.rendezvousenfrance.com.

Laat een Reactie achter

  1. Suzanne

    Prachtige foto’s! Je hebt mooie momenten uitgekozen 🙂

  2. Sheelagh

    Oh wow, ik wil meteen naar de Bourgogne! Dat zwemmen met bevers… het fantastische eten… Geweldig!

  3. Bohinj

    Het prachtige Frankrijk! Altijd leuk om er met de wagen heen te rijden.