De Nederlandse Loes van Veen verruilde haar woning in Alphen aan den Rijn voor een huisje op het Franse platteland. In het zuidelijkste puntje van de Bourgogne leeft zij haar nieuwe leven en iedere maand schrijft ze hierover op Bonjourfrankrijk.nl.

loesvanveen2

Snuffelen op brocantes en vides-greniers?’, kopt de folder van het V.V.V. uitnodigend, met bijgesloten een overzicht van alle data in mijn woonomgeving. En dat zijn er veel. Het zomerseizoen is begonnen, de toeristenstroom komt langzaam op gang. En met meer dan een miljoen Nederlandse toeristen per jaar in Frankrijk, is dat aanpoten voor de brocantes!

Afgelopen weekend was er zo’n brocante in La Clayette, een naburig stadje in ‘mijn’ Bourgogne. Rondom een meer, vlakbij het kasteel. Dat is per definitie al een idyllisch plaatje. De uitstalling in de kraampjes, net een prentenboek. Je kijkt je ogen uit. Het aanbod is divers. Ik kan er een uitgebreide omschrijving van geven, maar, om even in plagiaat te gaan, ‘tussen kunst en kitsch’ dekt aardig de lading.

Brocante LaClette

brocantes

En des Frans, tussendoor natuurlijk de nodige kraampjes met eten en drinken. Want kijk, we kunnen dan druk zijn met snuffelen op zoek naar bijzondere spulletjes, er moet wél gegeten en gedronken worden. Als de inwendige mens versterkt wordt, geeft dat des te meer energie voor de verdere speurtocht. En dat gebeurt niet met een hap-en-een-snap, nee, we nemen er de tijd voor. Om te beginnen: een apéro! En dat zou zo maar eens een Absint (drink met mate, staat er in kleine lettertjes onder de prijslijst geschreven) kunnen zijn. Een Pastiesje mag ook. Vervolgens een heerlijk menu, terwijl we alle tijd nemen om te socializen en bij te praten met elkaar. Dan ook bij voorkeur even geen klanten aan de kraam. Stress, wat bedoelt u?

Kortom, het is een drukke en gezellige bedrijvigheid op vaak prachtige locaties. Dit is… Ja, het voelt voor mij als vakantie. Als wonen op vakantie, om er nog maar eens een plagiaat in te gooien, uit een boek van Esther Verhoef. En dat is nu net, waar ik in een eerdere column al over schreef, de tegenhang van de wat stille winters hier op het Franse platteland. Nu de bedrijvigheid. De toeristen. De drukte. De volle terrasjes. Ik geniet ervan!

Apéro

Casser le croûte

Op het moment van schrijven is het zaterdag 21 juni, het begin van  de zomer. Hier in de Brionnais is deze zomer voor mijn gevoel al weken geleden van start gegaan. En dit nieuwe seizoen wordt feestelijk ingeluid met het Fête de la Musique. Overal treden bandjes op, terrasjes zijn versierd, de drank vloeit rijkelijk, de sfeer zit er helemaal, het weer werkt mee. Ja, het is zomer. Ik heb er zin in!

Jullie ook?

A la prochaine,

Loes

Laat een Reactie achter