Wie denkt aan Frankrijk denkt hopelijk net als ik (naast de lekkerste baguettes, bien sûr) vooral aan natuur. Denkend aan Frankrijk denk ik aan de keren dat ik op bergtoppen stond, langs riviertjes slenterde, de mooiste baaitjes zag en mijn voeten in verse sneeuw zette.

Dat is niet heel vreemd, want Frankrijk kent inmiddels 10 nationale park en 51 regionale natuurparken. De zogenoemde nationale parken zijn opgericht ter bescherming van het milieu, de flora en de fauna. Iedereen is welkom in deze parken, maar omdat het een beschermd gebied betreft, gelden er wel regels. Zo moet men bijvoorbeeld zijn eigen vuil meenemen gedurende de aanwezigheid. Eigenlijk zijn deze regels niet meer dan logisch en doet een beetje gezond verstand al wonderen. Respect voor de natuur is simpelweg het uitgangspunt.

De regionale natuurparken richten zich vooral op de bescherming van de dunbevolkte plattelandsgemeenten in Frankrijk. Net als voor de nationale parken geldt dat de natuur hier van hoge kwaliteit is, maar tegelijkertijd ook extra kwetsbaar. Zelf bezocht ik inmiddels een aantal nationale en regionale natuurparken. De mooiste daarvan zet ik graag voor je op een rij.

 

Nationaal park Mercantour (Côte d’Azur)

Eind juni belandde ik in het nationale park Mercantour. Op de planning? Een huttentocht van vijf dagen. Vol verwachting stapte ik de bus, die me vanuit Nice de bergen in reed, uit in het dorpje St. Martin Vésubie, aan de start van de Mercantour. Dat ik hier uiteindelijk misschien wel de mooiste natuur tegen ging komen die ik ooit zag, wist ik op dat moment nog niet. De Mercantour is een nationaal park in de zuidelijke Franse Alpen. Bergen had ik daarom wel verwacht, maar zóveel gemzen aan mijn zijde, zoveel prachtige bergmeren, de mooiste sneeuwrestjes… De Mercantour is gewoonweg prachtig!

Lees meer over mijn reis door de Mercantour

huttentocht-frankrijk-mercantour-012

 

Nationaal park Cevennes (Languedoc-Roussillon)

Een ander nationaal park dat mijn hart veroverde, ondanks dat ik er slechts een fractie van zag: de Cevennes. De Cevennes is zo’n typisch onderschat gebied in Frankrijk. Prachtige, lege stukken land worden afgewisseld door heuvels, riviertjes en zo nu en dan bijzondere natuurverschijnselen. Zelf liep ik in het nationaal park Cevennes een trektocht door de Gorges du Tarn, langs de prachtige rivier de Tarn, met zijn helderblauwe water. Omringd door de mooiste kloven en versierd met de mooiste dorpjes. Tip: maak een boottocht over de Tarn vanuit het dorpje La Malene, waarbij je de omgeving vanuit een sloep vanaf het water verkent!

Lees meer over mijn reis door de Gorges du Tarn

gorges-du-tarn-frankrijk-008

 

Nationaal park Calanques (Provence)

Voor wie de mooiste natuur zoekt in combinatie met zee: bezoek de Calanques! Dit bijzondere natuurpark bestaat uit rotsen in de vorm van een diepe vallei, deels ondergedompeld in zee. En dat zo dicht bij de stad, bij Marseille om precies te zijn. Toen ik anderhalve maand in Aix-en-Provence in een gastgezin verbleef, bezocht ik de Calanques drie keer, maar eerlijk waar: ik kan er geen genoeg van krijgen. De eerste keer liep ik een wandeltocht van 18 kilometer langs de Calanques van Marseille, die zwaar is, maar absoluut de moeite waard. Daarna bezocht ik nog eens de Calanques van Cassis, die toch net weer anders zijn, maar even goed mooi. Een prachtig natuurpark dat absoluut op je bucketlist moet.

Lees meer over mijn bezoek aan de Calanques

calanques-frankrijk-001

 

Regionaal natuurpark des Caps et Marais d’Opale (Nord-pas-de-Calais)

Een heel andere kust zag ik in het noorden van Frankrijk, bij Calais. Hier heb je het regionale natuurpark des Caps et Marais d’Opale. Een kust die zich kenmerkt door twee beroemde kapen: Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez. Samen ook wel Les Deux Caps (de Twee Kapen) genoemd. Een prachtig natuurverschijnsel en dat zó dicht bij Nederland. Ik deed er vanuit mijn woonplaats in het zuiden 2,5 uur over met de auto! Hier is het tevens goed toeven in de lieflijke dorpjes die je er tegenkomt. En vergeet niet te stoppen bij een van de vele frietkotten. Ja: Belgische invloeden in Frankrijk!

Lees meer over mijn laatste bezoek aan Les Deux Caps

vakantie-noord-frankrijk-les-deux-caps-002

 

Regionaal natuurpark des Ballon des Vosges (Vogezen)

Vol verbazing keek ik naar de natuur van de Vogezen, in het oosten van Frankrijk. Wat een pracht, zeker in oktober. Herfstkleuren werden meer dan ooit zichtbaar voor mij. Groen, geel, rood… Dat de Vogezen zó mooi zou zijn had ik niet voor mogelijk gehouden. Tip: rijd in de Vogezen de Route des Crêtes; een schitterende autoweg die je door de natuur, langs meren en door bossen, naar de top van de Grand Ballon leidt.

Lees meer over mijn reis door de Vogezen

route-des-cretes-vosges-004

 

Regionaal natuurpark Vanoise (Franse Alpen)

Begin maart zette ik voet in het nationale park Vanoise in de Franse Alpen. Niet omdat ik wilde skiën, want dat kan ik helemaal niet, maar omdat ik gewoon een winterreisje wilde maken. Te voet, door dorpjes, door natuur. Dat is gelukt. Mijn vliegtuig bracht me voor een prikkie naar Turijn en mijn gehuurde auto zette me met een uurtje in Frankrijk af, in de Vanoise. Ik bezocht er prachtige dorpen als Bessans en Bonneval-sur-Arc en maakte uitstapjes naar het hart van het natuurpark, waar ik met een gids op zoek ging naar gemzen. Prachtig!

Lees meer over mijn reis in de Vanoise

wandelen-franse-alpen-winter-001

 

Regionaal natuurpark Luberon (Provence)

De Provence… Dient dat nog enige uitleg? Het is een van mijn favoriete Franse regio’s. Omdat het er zo mooi is, omdat het klimaat er goed is (zongarantie!), de mensen zijn er relax… En je hebt er de Luberon. Een schitterend natuurpark dat zich kenmerkt door talloze lieflijke dorpen, die van een afstand al schitterend zijn. Denk aan Gordes, Lourmarin, Lacoste, Bonnieux. Zomaar een greep uit velen. Voor wie echt even tot rust wil komen: ga naar de Provence. Naar de Luberon, om nog preciezer te zijn. Ik voel me hier altijd weer even een meisje uit de film, op zoek naar haar roots.

Lees meer over mijn reis door de Luberon

frankrijk-luberon-france-04

 

Regionaal natuurpark de Vulkanen van de Auvergne

Dat je soms met veel te lage verwachtingen ergens naartoe trekt, bleek maar weer toen ik de Auvergne bezocht. Ja, de vulkanen van dit gebied stonden al lang op mijn wensenlijst, maar dat het er zó mooi zou zijn wist ik niet. De Auvergne staat bekend om zijn vulkanen, met onder andere de grootste vulkaan van Europa, de Plomb du Cantal. Niet meer actief overigens, maar juist dat maakt dat wandelen over deze vulkanen heel gemakkelijk gaat. Tip: beklim de Puy Mary en de Puy de Dôme en geniet van prachtige vergezichten!

Lees meer over mijn reis door de Auvergne

overnachten-hotel-auvergne-004

 

Regionaal natuurpark de Franse Ardennen

De Belgische Ardennen kende ik al lange tijd, de Franse niet. Nu wel. Mijn kennismaking met de Franse Ardennen was er een om niet te vergeten. Ik had verwacht dat het een beetje van hetzelfde zou zijn als de Belgische Ardennen, maar het was mooier, rauwer, groener, ongerepter. Ik huurde een 2CV en trok met deze oude eend door de natuur van de Franse Ardennen. Wegen grenzen aan bossen en de kans dat je plots een meer in het vizier hebt is ook tamelijk aanwezig. Niet vervelend, natuurlijk!

Lees meer over mijn reis door de Franse Ardennen

weekend-franse-ardennen-002

En deze nationale en regionale natuurparken in Frankrijk staan nog op mijn bucketlist:

 • Regionaal natuurpark Périgord Limousin: dwalen door de dorpjes van de Dordogne
 • Nationaal park de Pyreneeën: als kind regelmatig geweest, nu wil ik terug om dat natuurgeweld te aanschouwen
 • Regionaal natuurpark des Causses du Quercy: met een van Frankrijks mooiste dorpjes genaamd Rocamadour
 • Regionaal natuurpark du Haut-Jura: het échte groen van Frankrijk
 • Regionaal natuurpark d’Armorique: ruige Bretonse kusten

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Jennifer van der Schoot

  Ik zou nog wel eens samen met jou naar Auvergne willen omdat ik meteen verliefd was op de foto’s en je verhalen. EN de franse alpen maar dan in de zomer! Ben zo benieuwd naar Bessans en Bonneval-sur-Arc zonder sneeuw!! X

 2. Michel D.

  Très jolies photos et reportages. Bravo pour ce blog Rosanne ! Enchanté de t’avoir croisée à Chamonix. N’hésite pas à me laisser un message quand tu veux visiter Lille et sa région.

 3. Yvonne

  Inderdaad de mooie natuur, maar ook de leuke Franse dorpjes. Maar de natuur is toch wel 1 van DE dingen waarvoor ik ook graag weer naar Frankrijk zou willen. Op de Gorges du Tarn na heb ik deze parken ook nog niet bezocht, dus ik heb nog genoeg keus. 🙂

 4. Jochem

  Je moet ook eens naar de Queyras: een prachtig berggebied diep in het achterland met verstilde dorpjes en mooie bergtoppen