Weg met oliebollen, tijd voor iets veel lekkerders! Nu ben ik sowieso geen liefhebber van oliebollen, maar zeg nou zelf: een eigen baksel op tafel zetten met oudjaarsdag is toch ook gewoon veel leuker dan oliebollen uit de oliebollenkraam?
Maak deze chocoladekoekjes met karamel en zeezout en noem jezelf op oudejaarsavond terecht een ware held in de patisserie.
Ingrediënten voor 6 stuks:
- Blikje gecondenseerde melk
- 20 gram cacaopoeder
- 40 gram poedersuiker
- 140 gram bloem
- 85 gram boter, in kleine blokjes gesneden
- 1 ei
- 150 gram pure chocolade
- 1 eetlepel Frans zeezout
Bereidingswijze:
- Begin met het koken van de gecondenseerde melk: leg het blikje in een pan kokend water en laat drie uur staan. Vul regelmatig het water bij.
- Splits het ei, bewaar het eigeel, en mix ondertussen in een kom de bloem, cacaopoeder, poedersuiker, het eigeel (het eiwit niet meenemen!) en de boter in kleine blokjes tot een massa.
- Kneed van deze massa een deegbal en laat een uur in de koelkast staan met folie eromheen.
- Haal na een uur het deeg uit de koelkast en verdeel over de randen van de bakjes. Druk goed tegen de randen aan.
- Leg bakpapier in de bakjes en vul deze met blindbakvulling (of bijvoorbeeld oud brood dat in de oven kan), zet de bakjes vervolgens 10 minuten in de oven
- Na drie uur haal je de gecondenseerde melk uit de pan en open het blik. Het geheel is veranderd in karamel. Verwijder het bakpapier met inhoud uit de bakjes en verdeel karamel over de bakjes. De overige karamel kun je gebruiken in bijvoorbeeld je yoghurt
- Tot slot smelten we in een pannetje de pure chocolade met een beetje boter en verdelen de gesmolten chocolade over de karamel
- Strooi tot slot een paar korrels van het dikke Franse zeezout over de chocolade
- Laat even afkoelen…
…et voila: je hebt heerlijke koekjes! Ik zal niet zeggen dat ze gezonder zijn dan oliebollen, want dat zet ze in een verkeerd daglicht… Maar ze zijn wel zoveel lekkerder!
Looks good! 🙂
😀
Hmmm, dat ziet er wel héél erg lekker uit 🙂
En dan die smaak… Whooo!
Wauw! Dit ziet er super lekker uit! Ik ben ook helemaal geen oliebollen-fan en eet er eigenlijk altijd één ‘omdat het moet’. Ofzo. Een beetje vreemd, want eigenlijk vind ik het helemaal niet lekker haha! Maar dit daarentegen…. Ik lig op oudejaarsavond waarschijnlijk vroeg op bed (ik vertrek in de nacht naar Dubai), dus ik ga dit gewoon een keer maken in januari!
Haha, herkenbaar! Ik at ook altijd een oliebol omdat het erbij hoort. Maar heb besloten het niet meer te doen, want het slokt alle vrije ruimte in mijn maag op en dan moet ik al die andere lekkere dingen laten staan. Mooi niet.
Oooh, evil 🙂
Gnagna!
Ohh… mijn oliebol mag je any day omruilen voor dit waanzinnig-lekker-uitziende koekje. Erger nog je hebt al mijn ‘quilty pleasures’ verwerkt in 1 koekje 🙂 hmm…
Ojee! 😉
Ohh Rosanne, dit ziet er echt heerlijk uit. Helemaal niet goed dat ik dit nu zie, na mijn goede voornemens, haha. Ach, gelukkig heb ik ook cheatdays 😉
Haha, bof jij even! MAAR ik zou er gebruik van maken op die uitzonderlijke cheatdays hoor!
Dat klinkt lekker! X Laura http://www.mixtfashion.com
Ik mis alleen nog de gesuikerde lavendel als topping, maar evengoed een prachtig recept