Tussen camembert en cider in Normandië…

Een typisch gevalletje onwetendheid: ik hoefde niet zo nodig naar Normandië. Het grauwe noorden, dacht ik lange tijd. Gelukkig ging ik toch. Gelukkig, want Normandië bleek een prachtige regio! Tijd voor wat woorden waarmee ik je het mooiste van Normandië in één vakantie meegeef.

Het fijne van Normandië is dat het goed aan te rijden is vanuit Nederland. Helemaal voor mij, woonachtig in het zuiden van het land. Met amper vijf uur rijden vanuit het zuiden van Nederland, bevind je je in Etretat, de prachtige plek met de beroemde krijtrosten van Normandië. Dat is overigens pas het begin van de regio, die aardig groot is en waarbij je je dus niet moet vergissen in de af te leggen afstanden tijdens je vakantie. Wat je kunt doen als je veel van Normandië wilt zien: verblijven op een centrale plek in de regio, óf trekken van plek naar plek. Zelf verbleef ik in Clécy, in de streek Suisse Normandië, centraal gelegen in de regio. Tussen het prachtige groen en de heuvels van Normandië. Vanuit hier kun je in principe alle kanten in een dag afleggen, al is de Mont Saint Michel dan alsnog bijna twee uur rijden, evenals Etretat en het uiterste noorden van Normandië. Houd daar dus rekening mee.

Mijn hoogtepunten in Normandië

Dan nu tijd voor mijn hoogtepunten van Normandië. Zelf vertoefde ik tijdens mijn meest recente reis door Normandië twee weken in deze Franse regio. Twee weken waarin we het lekker rustig aan deden, maar toch veel moois zagen. Een van de niet te missen plekken is het beroemde getijdeneilandje Le Mont Saint Michel. Deze beroemde parel van Normandië ligt op de grens van Normandië en Bretagne en is niet voor niets een enorme toeristische trekpleister. Prachtig, maar druk. Verwacht dus niet dat je hier lekker rustig in je eentje zult lopen, want dan kom je bedrogen uit. Wij waren er in september en konden over de koppen lopen. Een nadeel van deze trekpleister, maar toch ben ik blij het eens met eigen ogen gezien te hebben. Al vanaf grote afstand ligt het eilandje, dat alleen voor voetgangers toegankelijk is, er idyllisch bij. Eenmaal slenterend door de smalle steegjes overvalt mij een Harry Potter-gevoel. Alsof ik onderdeel ben van het tovenaarsverhaal. Overal kleine winkeltjes, een enorme kerk en machtig mooi uitzicht over de baai van Normandië. Ook leuk: wadlopen rondom Le Mont Saint Michel!

Le-mont-saint-michel-normandie

Om na al deze toeristen even te ontsnappen aan de drukte, raad ik je aan de kust rondom Cap de Carteret te bezoeken. Vreemd genoeg liepen wij hier bijna alleen, terwijl ik niet vaak zo’n mooie kuststrook zag. De Cap de Carteret is onderdeel van de Route des Caps, die tot aan het noordelijkste puntje van Normandië loopt. Een prachtige autoroute van ongeveer twee uur rijden, waarbij je fantastische stops kunt maken. Wij stopten onder andere bij Cap de Carteret en het daarvoor liggende Barneville-Carteret, bij Cap de la Hague en uiteindelijk bij Nez de Jobourg.

route-des-caps-carteret-normandie

normandie-frankrijk-vakantie-001

Verblijven in Suisse Normandië is overigens alles behalve een straf. Deze streek in Normandië staat bekend als de groene, heuvelachtige streek van de regio. En dat wordt gelijk duidelijk. Suisse Normandie ligt in het binnenland van Normandië en kenmerkt zich door ongelijke hoogtes, lieflijke (uitgestorven) dorpen. Clécy is een leuk plaatsje waar het waterleven centraal staat. Kanoen, waterfietsen… Het kan hier allemaal, en het is hier alles behalve een straf. De prachtige heuvels zorgen voor verplichte viaducten die de show stelen. Terrasjes die soms compleet leeg zijn en dan weer voor leven zorgen, maken deze streek af.

suisse-normande-frankrijk-14

Nog dagelijks kijk ik terug op mijn bezoek aan de invasiestranden van Normandië. Een bizarre dag, die veel impact op me heeft gehad. Een dag met een donker randje, maar waarvan ik blij ben hem te hebben ervaren. In Arromanches-les-Bains kijken we naar een 360 graden film over de Tweede Oorlog die hier woedde. Op de schermen om me heen zie ik wat zich een paar meter van me vandaan afspeelde. Mannen worden neergeknald, Duitsland hoopt dit stuk land over te nemen. Maar ook vrouwen in onwetendheid, zo dichtbij. Dieren die niet weten wat zich overkomt. Een wereld die vernietigd wordt. Een wereld waar ik ruim zeventig jaar later in vrede sta. Vreemd. Eng. Bizar. Maar zo echt en zo dichtbij. Later deze dag bezoek ik tevens de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer, waar alles vreemd schitterend onderhouden wordt. Weer wat later reis ik verder naar de Duitse begraafplaats in La Cambe, een schril contrast met wat we eerder zagen. Lijken zijn hier op een hoop gegooid, graven zijn slecht onderhouden. Ik zie leeftijden van 18 jaar. Jonge knullen die wel móesten vechten voor hun land. Heftig, zwaar, maar bijzonder dit eens gezien te hebben.

Even al deze ellende achter je laten kan in de stad Caen, ook aan de kust van Normandië. Een stad waar ik even moest zoeken naar de ziel. Niet heel groot, niet prachtig, maar toch met mooie straten en plekjes. Even zoek naar de ziel, maar eenmaal gevonden geniet ik. Van de leuke verborgen straatjes die Caen rijk is en van de mooie pleinen die ineens opdoemen. Heerlijk. Ook Caen is in de Tweede Wereldoorlog verwoest, dus het is niet helemaal vreemd dat ik zoekende was naar een ziel. Desalniettemin is de stad mooi heropgebouwd en zijn de Fransen nog altijd bezig er iets nog mooiers van te maken. Vredig dat te zien.

caen-france-frankrijk-005

Culinair genieten in Normandië

Normandië is niet alleen de regio van mooie kuststroken en bijzondere mensen, het is ook de regio van kaas en bijzondere dranken. Hoe kan het ook anders, met het dorp Camembert in je regio? Oui oui! Camembert is een plaatsje in Normandië, net zoals de kaas uit de streek komt. Het dorpje is te bezoeken, maar verwacht er niet teveel van. Piep- en piepklein is het. Met als enige voorziening het museum van camembert. Verder geen winkeltjes, geen supermarkt, niks. Be prepared. Voor de foto is het bezoek overigens wel leuk.

camembert-normandie-002

Naast kaas is Normandië ook de regio van cider en calvados. Twee verschillende dranken. Cider is niet meer dan een alcoholische vruchtendrank, veelal gemaakt van appels en vaak met een schappelijk alcoholpercentage van niet meer dan 20 procent. Calvados is andere koek. Het is een likeur met een alcoholpercentage tussen de 40 en 45 procent. Beide dranken zijn overal in Normandië in grote hoeveelheden te verkrijgen, vaak ook bij de boer. Leuk: bezoek een ciderboerderij waar de lichte drank geproduceerd wordt!

Overnachten in Normandië

Zoals eerder in dit blog beschreven: Normandië is groot. Bedenk dus goed waar je wil verblijven. Op één plek, of op meerdere plekken? Indien je op een plek verblijft, is het slim een redelijk centraal punt te kiezen in de regio. Zelf verbleven wij in Clécy, in Suisse Normandië. Bij een Francaise, via Airbnb. Een prachtig plekje, in een lieflijke typisch Normandisch huisje met enorme tuin. Op loopafstand van het centrum van Clécy en aan de rivier. Benieuwd naar mooie accommodaties in Normandië? Bezoek dan ook eens de website van Interhome!

airbnb-couchsurfing-001

airbnb-couchsurfing-003

Zin om een nachtje in een heus Frans château te logeren? Ook dat kan! En wel bij een Nederlander in het uiterste noorden van Normandië, vlak langs de Route des Caps. Chateau le Val, om precies te zijn. In dit schitterende kasteel in Brix, op enkele kilometers van het visstadje Cherbourg, waan je je even in een echt sprookje. Een levend sprookje. Geen kasteel waar enkel mensen op stand welkom zijn, maar een kasteel voor iedereen die dit gewoon eens wil ervaren. Goed betaalbaar, mogelijkheid een biertje te drinken aan de bar, en gewoon een simpele Hagenees als eigenaar. Een leuke uitvalsbasis voor een extra nachtje weg!

chateau-le-val-normandie-004

clecy-normandie-002

suisse-normande-frankrijk-16

A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Brigitte

  Bonjour Rosanne,
  Leuk , die informatie over normandie. Wij denken erover om de week van de jaarwisseling naar Normandië te gaan. Een van onze honden is namelijk heel bang van rotjes en vuurwerk. Weet jij of het in die periode rustig is met knallen in Normandië ? En zo ja, waar zouden we dan het beste kunnen verblijven op een rustige plek met onze twee honden ?
  Succes met je blogs, ze zijn leuk te lezen ! Groetjes Brigitte uit dongen.

 2. Reisbloggers

  Normandië is prachtig!
  Helaas heeft deze vrijheid veel levens gekost.
  Iets wat we niet moeten vergeten en juist extra moeten genieten van al het moois waar we van mogen genieten.

 3. Yvonne

  Le Mont Saint Michel lijkt me echt zo gaaf om een keer te zien, hoe fotogeniek wil je het hebben!? Ik ben nog nooit in Normandië geweest, dus heb er nog genoeg te ontdekken. Onze meiden willen graag een keer kamperen, dus over overnachten hoeven we niet na te denken. Vast genoeg leuke campings, zoals overal in Frankrijk! 🙂