Voordat ik to the point kom met al mijn ervaringen over Marseille, moeten er wat belangrijke dingen worden gezegd. Ik vertrok namelijk met gemengde gevoelens naar de stad. Marseille stond nooit hoog op mijn to-do list. Het was zelfs zo erg gesteld dat ik tijdens mijn vijf weken in Aix-en-Provence misschien niet eens naar Marseille toe wilde gaan. En dat terwijl het een half uurtje rijden is…

Deze negatieve gevoelens zijn er niet bij mij alleen, zo weet ik. De stad heeft een niet al te beste reputatie in Nederland. De criminaliteit zou er hoog zijn, er zou veel industrie zijn… En ja: het is een havenstad, dus er is industrie. En criminaliteit. Zoals dat er ook in Parijs is. Er is in Marseille zelfs een wijk waar de politie niet meer komt, omdat het te gevaarlijk is, zo vertelde één van de docenten op de school waar ik verbleef in Aix. Maar dat is een wijk waar je als toerist nooit zult komen, zelfs niet per ongeluk. En ook de industrie sla je automatisch over. De Fransen zelf waren dan ook stuk voor stuk lyrisch over Marseille. En toen werd ik nieuwsgierig…

En zo gebeurde het dat ik op een middag de bus uitstapte bij het station Marseille Saint-Charles, het hoofdstation van de stad. Vele trapjes liep ik af, de bordjes naar de oude haven, Vieux-Port, volgend. Het is waar: de route van het station naar de haven is een populaire verblijfsplaats voor bedelaars en daklozen. Je komt ze massaal tegen en ze zullen je om een zakcentje vragen, maar criminaliteit ben ik nooit tegengekomen. Zelfs ik, 24-jarig blond meisje alleen in Marseille, ben drie dagen zorgeloos door de stad gelopen.

 

Vieux-Port

 

Keer op keer richting Le Vieux-Port. Deze oude haven vormt zo goed als het toeristische hart van de stad. Vanaf hier is het goed oriënteren waar je verder naartoe wilt. Maar die haven zelf is al leuk genoeg om te aanschouwen! Terwijl de boten in het water dobberen, heb je prachtig zicht op de basiliek Notre-Dame de la Garde. Het prachtige gebouw torent boven de stad uit, op de heuvel waarop deze staat.

De Vieux-Port wordt omringd door talloze restaurants en barretjes en aan de kop van de haven is een plein waar regelmatig entertainment plaatsvindt. Op dat plein staat een grote overkapping die bijzonder is door de spiegels aan het plafond. Vergeet  daarom vooral niet even naar boven te kijken…

marseille-stedentrip-4

marseille-stedentrip-13

De volgende stap

 

Marseille is groot. Het is geen stad die je in één dag bekijkt (zoals Aix-en-Provence dat wel is). De stad telt 852.395 inwoners en is daarmee na Parijs de grootste stad van Frankrijk. Voordat ik Marseille bezocht, noteerde ik wat musea, parken en andere dingen die ik graag wilde zien. Ik dacht dat wel even te voet van plek naar plek te kunnen doen. Maar zo simpel was het niet…

Gelukkig heeft Marseille zich de laatste jaren goed ontwikkeld, zeker nadat de stad culturele hoofdstad van Europa werd in 2013. Er rijden de hele dag door lijnbussen van plek naar plek en ook het metronetwerk is goed toegankelijk. Wie gepland op reis wilt gaan, kan zijn reis door Marseille uitstippelen op de website Lepilote.com. Deze geeft nauwkeurig aan welke metro, bus of tram je moet pakken. Handig!

 

Bijzondere wijk: Le Panier

 

Achter de haven, waar je dus geen bus of metro voor nodig hebt, ligt de oudste wijk van Marseille: Le Panier. Deze wijk kenmerkt zich door het rustige karakter. Weinig verkeer, knusse restaurantjes met terrassen. Het doet een beetje dorps aan, maar dan midden in de stad. Vergeleken met de andere kant van Marseille een schril contrast: hier raast het verkeer langs je heen, is het net of je door de straten van Parijs loopt. Le Panier daarentegen is gemoedelijk en zeker een bezoek waard.

In deze week ligt de Vieille Charité, een gebouw uit de zeventiende eeuw dat de klassieke periode uitstraalt. In dit bijzondere gebouw zijn inmiddels een aantal musea gevestigd, waaronder het Musée d’Archéologie Méditerranéenne en het Musée des Arts Africains, Océaniens, Amérindiens. Deze musea zijn overigens gratis te bezoeken.

marseille-stedentrip-14

marseille-stedentrip-15

Meer…

 

In de volgende blogs stap ik met jullie in de bus naar de volgende bestemming binnen Marseille: de stranden en de parken! Marseille heeft een bijzondere indruk op me achter gelaten. Een indruk die ik niet verwachtte. De stad deed me oprecht aan Parijs denken. Dat had natuurlijk deels te maken met de grootte van de stad en daarmee de drukte, het vele verkeer, de vele mensen. Maar ook met de hoeveelheid bezienswaardigheden. Er valt zoveel te zien in deze stad. Het is niet voor niets dat de stad vorig jaar werd uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Voor nu: is Marseille een bezoek waard? Een vliegticket, een stedentrip? Ja! Zoals ik al schreef heb je meerdere dagen nodig om de stad te ontdekken. Maar daarbij: Marseille is meer dan de stad. Je vindt er tevens práchtige natuur, zoals Les Calanques, op steenworp afstand van Marseille. Lees hiervoor mijn eerdere blog. Voor nu nog even een laatste indruk van de stad door mijn ogen:

marseille-stedentrip-1

marseille-stedentrip-3

marseille-stedentrip-11

marseille-stedentrip-18

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Esther

  Mooie foto’s!! Ik ben benieuwd naar de volgende post!

 2. Claudia

  Hmm. Afgelopen zomer naar Les Calanques geweest na het lezen van jouw stukje daarover, maar toch ook besloten door negatieve verhalen om niet naar Marseille te gaan.. Misschien komende zomer als we terug gaan toch maar eens doen!

 3. Nantes: de groene stad van studenten - Bonjourfrankrijk.nl

  […] Vervelend, omdat je simpelweg niet weet of ze kloppen met de werkelijkheid. Dat had ik bij Marseille, maar ook bij Nantes. Ik was er nog nooit geweest, zelfs niet in de Pays de la Loire (de regio), […]

 4. Mandy

  Vorig jaar ben ik naar Marseille geweest. We gingen voor een familiebezoek die kant op en wouden graag een nachtje naar een grotere stad (waar wel wat te doen zou zijn). Totaal onvoorbereid en dus ook onwetend over de slechte reputatie. Daar heb ik dan ook niks van gemerkt, geweldige stad! Volgende maand gaan we weer, maar dan voorbereid.

 5. René

  Wat een geweldige blog! Ik ben het helemaal met je eens, ik ben verliefd op Marseille, kom er nu elk jaar. Aix en Provence is wederom ook prachtig. De oude straten van Marseille en de vervallen straten en metrostation hebben echt iets! Vooral de Calanques zijn wonderlijk! Het klopt dat het niet altijd veilig is in Marseille, ik werd daarom vaak aangesproken maar in principe is dit niet gevaarlijk.