michel-kleinDat we in Nederland niet kunnen tippen aan de Franse croissants en éclairs weten we allemaal. Toch is er een plekje in ons land waar dit niet opgaat. Michel, een ondernemende Fransman, heeft zich drie jaar geleden gemengd in ons koude kikkerlandje. Zijn plan: de échte Franse boulangerie en pattiserie introduceren!

Het zijn maar kleine winkeltjes, de twee vestigingen van Michel in Den Haag. In het centrum zelfs piepklein, en daarom spreek ik voor het gemak maar even af in de iets grotere vestiging in Rijswijk. Het is ondanks de grootte niet moeilijk de bakkerij te vinden: mensen lopen hier in en uit. De vrolijke Beatrice wacht al op me. “Bonjour!” De reden dat ik meteen verliefd wordt op Michel (de zaak)? De klanten worden hier in het Frans aangesproken, comme un vraiment boulangerie! “En weet je dat mensen hier zelfs komen om de Franse taal te oefenen?”, vertelt Beatrice me. “Soms komen ze met hun woordenboekje de winkel in en doen ze hun bestelling trots in het Frans. Zo leuk.”

michel-den-haag-007

Beatrice is van oorsprong geen Francofiel, maar haar liefde voor Frankrijk is inmiddels flink gegroeid. Ze kwam hier terecht omdat ze een studie had gevolgd in de smalle business-branche, oftewel: het werken bij kleine bedrijven is wat ze wilde. Blij verrast was ze toen ze hoorde over Michel en zag wat het teweeg bracht bij de klanten. “Dit bedrijf is zó persoonlijk. Mensen komen hier niet alleen voor de kwaliteit van onze producten, maar ook om gewoon even een praatje te maken. Gezelligheid is ook een kracht van Michel. En ik doe hetzelfde: op mijn vrije dagen kom ik koffie drinken. Dat vinden mensen weleens raar, want ik ben toch vrij? Ik vind het juist heerlijk, de sfeer is hier zo gemoedelijk. Ik drink liever koffie op mijn werk dan alleen thuis!”

 

‘Het gebeurt regelmatig dat ik ‘s middags de tent moet sluiten omdat ik uitverkocht ben’

 

Maar de oorsprong van Michel ligt niet bij Beatrice, maar bij Michiel himself. De Fransman kwam drie jaar geleden naar Nederland toe met zijn geliefde en kon hier maar niet aarden. Hij miste de Franse baguettes en croissants. Volgens hem konden de Nederlandse bakkers niet tippen aan de Franse kwaliteit, en dus voorzag hij hier zijn eigen project. Michel is een kleinschalig bedrijf, waardoor kwaliteit gewaarborgd kan blijven. “Het gebeurt regelmatig dat ik ‘s middags de tent moet sluiten omdat ik uitverkocht ben”, vertelt Beatrice. “We maken alles zelf en hebben liever iets tekort, dan dat we massaal ergens inkopen en uiteindelijk veel weg moeten gooien.”

michel-den-haag-005

michel-den-haag-004

Het is op het moment van mijn bezoek 15.00 uur en de klanten stromen nog steeds binnen, ondanks dat het assortiment sterk uitdunt. Eclairs zijn er vanmiddag nog wel genoeg, en eigenlijk teveel, volgens Beatrice. Bij de man die zojuist twee chocoladetaartjes bestelt, stopt ze stiekem een éclair in het zakje voor zijn kameraad die naast hem staat. “Cadeautje”, glimlacht ze. “Dit kunnen de klanten altijd zo waarderen. En voor mij is het een kwestie van goed besteden of weggooien, ik kies liever voor het eerste.” De volgende klant is een mevrouw die nét terug is uit de Franse hoofdstad. “Ik ga bijkletsen met mijn vriendin, maar wilde toch even iets lekkers meenemen. Zo lijkt het net of ik het uit Parijs heb meegenomen”, grinnikt ze. “Heerlijk!”

Ik verwonder me over de sfeer bij Michel. Mensen zijn hier zo vrolijk, zo enthousiast en tegelijkertijd zo kalm. “Het is echt een beetje als vroeger”, vindt Beatrice. “In deze tijd gaat alles zo snel, zo gehaast. Je ziet dat mensen hier ook zijn om gewoon even op adem te komen. Om eens ouderwets een kletspraatje te maken – in het Frans of Nederlands – en om te genieten van de kleine dingen in het leven. Dat is wat ik zo mooi vind aan ons concept, aan Michel.”

michel-den-haag-003

Naast de magnifique éclairs en de baguettes biedt Michel ook de gelegenheid tot lunch aan. Je kunt hier heerlijk verse samengestelde broodjes bestellen. Vers met een hoofdletter V, zoals dat voor de hele boulangerie geldt. “Alles wordt ‘s ochtends gemaakt in onze bakkerij in Rijswijk. We krijgen niets aangeleverd van grote bedrijven, dat is juist wat we níet willen. Ambacht staat voorop. We willen verse producten bieden aan de klanten die zo trouw naar ons terugkeren.” Ook de overige producten die in de winkel gestald staan, zoals miel (honing) en bloem komen uit Frankrijk en zijn met alle zorg geselecteerd bij de beste kleine boeren. “Bij Michel draait het niet om groots zijn, maar om kwaliteit. Dat weten wij, dat weten de klanten.” En nu dus ook de lezers van Bonjour Frankrijk!

michel-den-haag-006

michel-den-haag-001

Laat een Reactie achter

  1. x3s Blog Archive apple i mac pro-N162LLEYKk

    wholesale where can i buy mac brush sets-H2ayN8MaX3 wholesale mac 12 color eyeshadow-cqpOjpmfOw Bliteknikkonsult wholesale mac loose powder-vPj7kdiaal discount mac eyeshadow Buy High Quality 6KLF7-598 ? UrduAaj.com mac lipstick velvet teddy This is addressed to you F4QXT-671 Eastlocal Marketing Group on Shanghai of China mac aristocat lipstick On Cheap Price JBWVB-820 – Line Descargar
    x3s Blog Archive apple i mac pro-N162LLEYKk [url=http://x3s.fr/apple-i-mac-pro-n162lleykk/897/]x3s Blog Archive apple i mac pro-N162LLEYKk[/url]