De onvoorwaardelijke liefde voor een land komt niet zomaar uit de lucht vallen. Daar gaat altijd een bijzondere geschiedenis aan vooraf. Zo ook bij mij…

Ik, Rosanne Langenberg (1990), was nog geen jaar oud toen mijn ouders me meesleepten naar de camping in Frankrijk. Noem het onverantwoord, noem het raar… Ik ben ze vooral heel dankbaar. Zij lieten mij zien dat niets je tegen hoeft te houden, dat je moet doen in het leven waar je van houdt. Mijn ouders waren, en zijn nog steeds, verzot op kamperen. Geen sprake van dus, dat dat niet zou gebeuren omdat er een baby in het spel zou zijn. Die baby gaat gewoon mee, moeten ze gedacht hebben. En dus ging ik mee.

Na die eerste kampeerervaring volgden er nog velen. Ieder jaar weer namen ze mij mee – gelukkig maar! Niet alleen naar de camping, ook de bergen in. Zo stond ik regelmatig neus aan neus met berggeiten, liep ik boven de wolken in de Franse Alpen, stapte in de kano in de Ardèche (terwijl mijn broer doodsangsten uitstond om naar Engeland af te drijven), nam de boot naar de prachtige eilandjes van Bretagne, stond op de camping naast het huis van Herman van Veen aan de Côte d’Azur…

klein01

Maar ik werd ouder, en mijn ouders lieten me steeds losser, mijn eigen gang gaan. De eerste zomer in tijden dat ik niet naar Frankrijk ging, brak aan. Het was alsof mijn jaar niet voltooid was, er miste iets… Maar om op je twintigste nog met je ouders mee te gaan? Nee. Maar, bedacht ik me, ik kan dat ook zelf. En zo gebeurde het dat ik mijn vriendinnen mee op sleeptouw nam naar het Zuid-Franse Nice. Geen idee wat ze daar van zouden vinden, maar ik vond het idee fantastisch. Gelukkig: zij genoten net als ik. Sindsdien neem ik graag mijn vrienden mee naar alle uithoeken van Frankrijk. Zij vinden mijn hunkering naar het land mooi. Soms trek ik ook gewoon lekker zelf, helemaal alleen, naar het Franse land. Eenzaam voelt dat allerminst, elke dag in Frankrijk ontmoet ik nieuwe Fransen die mijn hart veroveren. Ik hou van de Fransen. Het moge duidelijk zijn: uitgekeken ben ik nog lang niet!

Intussen sleepte ik mijn bachelor Journalistiek in de pocket en wist ik één ding zeker: Frankrijk en schrijven zijn twee onvoorwaardelijke liefdes. Deze twee blijken ook nog een een goede combinatie. In 2013 startte ik met dit platform, Bonjour Frankrijk, waarop ik verhalen bundel over mijn reizen in Frankrijk. Al snel legde ik contacten met Nederlanders in Frankrijk en Fransen die me wilden helpen aan unieke tips voor de site en onderhield ik contact met PR-bureaus die heil in mijn werk zagen. Et voila: Bonjour Frankrijk groeide en groeide. Maar altijd is de website dicht bij mijzelf gebleven. Alles wat ik publiceer komt uit mijn hart. Alles waarover ik schrijf is echt. Ken ik. Ik ben er geweest.

Een boek, een bedrijf…

Intussen kreeg ik via een uitgever de kans mijn eerste boek uit te brengen: Puur Côte d’Azur (2015), over de ‘andere kant van de Côte d’Azur’. De rustige, stille bergdorpjes en de mooiste wandelpaadjes in het achterland van dit glamoureuze stukje Frankrijk. Ik zette mijn eigen contentbureau op, met de toepasselijke naam Une belle histoire (januari 2018). En ik prijs mezelf inmiddels zeer gelukkig met wat ik mag doen in het leven: verhalen maken, mooie mensen ontmoeten en zo nu en dan genieten van het Franse land.

Onlangs kreeg ik met een knipoog de vraag of ‘mensen jaloers maken’ mijn hobby is, maar dat is het allerminst. Mensen inspireren is mijn hobby. Mensen net zo gelukkig maken als ik. Mensen net zo laten genieten van Frankrijk als dat ik doe is mijn grote wens. Want het leven is te kort om er niet verschrikkelijk van te genieten. Dus beloven jullie mij dat je net zo erg geniet van Frankrijk als ik? Al is het maar in gedachten…

Liefs,
Rosanne

Laat een Reactie achter

 1. ed Scheppink

  Hi Rosanne, misschien voor je site een leuke vermelding waard voor mijn twee boeken, en qellicht voor jezelf om te lezen. De titels zijn Vive la France vivre les vacances. Ook te vinden op facebook onder die naam , samen met vele verhalen, fotos en de geneugten die Frankrijk met zich meebrengt. Er zijn er meer die genieten van Frankrijk. In mijn boeken kan je terug naar je geliefde land en herbeleven wat je er aan herinneringen hebt, terwijl je herkenbare feiten steeds tegenkomt.
  Ook ik ben eerst met mn ouders en later met vrienden en weer later met mn eigen gezin alle vakanties naar Frankrijk gegaan, en weet niet beter en zal niet anders willen. Van Bretagne tot de Savoie, met Annecy en haar azuurblauwe meer als hoogtepunt; van de geneugten van de Dordogne als foie en geconfijte eenden tot alle kazen en noten uit het hele land. De kustlijn tot aan Ventimiglia per spoor via Menton, Monaco, St Tropez en Cannes. Overal wel een prettige herinnering. Meestal waarbij een culinaire bezigheid me beroepshalve als kok ook bezighield en me ‘ kwijlend’ laat terugdenken aan een bepaalde geur of verpletterende smaak.

 2. ed Scheppink

  Genieten staat bij mij voorop. Is het niet met een stukje cultuur of culinaire bezigheid als deelname aan een marche gourmand, met plaatselijke heerlijkheden, dan wel een adembenemend uitzicht na een flinke wandeling door ongerepte natuur.
  In Vive la France vivre les vacances staat beide omschreven, op een humoristische manier geschreven waarbij een sympathie ontstaat voor de auteur en zijn beleving (niet mijn eigen recensie)

  Veel pkezier gewenst met je site/Blog
  groetjes,
  Ed Scheppink

 3. Julien

  Hello Rosanne,

  I met you last week at the workshop organized by Atout France in Amsterdam. You don’t let me your e-mail so I’m writing on your blog !

  You told me that you will come nearly in Aix-Provence area for 6 weeks and that you’re looking for interesting things to do during your stay.
  First, I recommand you to buy the Aix-en-Provence tourist card / pass so as to have reductions in many tourist sites. You can also buy the Cezanne pass if you want to discover the life of this famous painter. Visiting the cultural site and walking in the Mount Sainte-Victoire, an exceptionnal natural site, are the two best things to do in Aix-en-Provence… with shopping !

  I know that you’re looking for many original adresses for your blog. So, you can visit the hotel of les Lodges Sainte-Victoire located in the locality of Le Tholonet closed to Aix-en-Provence. It’s a luxurious hotel which offers you a incredible view of the Mount Sainte-Victoire, famous thanks to Cezanne’s paintings.

  If you have more time to discover the Provence, I think that discovering the Verdon nature park is a great experience… You can rent a car in Aix-en-Provence and go in the North to see the lavanda fields and the highest gorgeous in Europe… It’s only 80 kilometers from Aix-en-Provence…
  The visit of the village of Les Baux-de-Provence, one of the most beautiful village of France, in the Alpilles nature Park or discovering the Luberon and its stranges ochres careers are also good expriences. If you want to spend good time, contact Olivier who can bring you to discover the Luberon in a cariage.

  Don’t hesitate to contact me if you have any questions. I wish you a good trip in Provence !

  Best regards,

  Julien

 4. Alexis Duchatelet

  Hallo Rosanne,

  Ik schrijf momenteel een thesis over het gebruik van Couchsrufing en Airbnb in Vlaanderen. Ik heb enkele van je woorden overgenomen in mijn thesis betreffende je ervaring met couchsurfing in Frankrijk. Hopelijk is dit ok voor jou.

  Vriendelijke groeten,

  Alexis Duchatelet

 5. Josephine Glazener

  Hi Rosanne,

  Heb je blog bekeken en ziet er erg leuk uit!
  Zou je mij jouw e-mailadres willen sturen, ik wil
  je graag wat vragen.

  Vriendelijke groet,

  Josephine Glazener

 6. Nienke

  Waaaa, te gek, wij hadden echt precies diezelfde vouwwagen vroeger! Haha, echt zo’n circustent, ik vond het altijd prachtig!! Succes met de blog, Nienke