“Salut”, roept Jaap tegen één van zijn klanten die zojuist De Burgerij verlaat. “Et merci!” Je hoeft hier niet vreemd op te kijken van het Franse taalgebruik van de twee Tilburgse broers Joris en Jaap. Hun horecagelegenheid De Burgerij is namelijk helemaal Frankrijk-minded. Compleet met Franse chansons, de Franse vlag en zelfs Franse wodka. Bonjour!

Ik betreed de tent via een met kasseien belegde hal. De Provençaalse stoeltjes buiten, waarop zonnebloem gestald staan, maken me onbewust vrolijk. De grote Franse vlag in diezelfde open gang maakt het af: welkom in La Douce France, of eh… welkom in Tilburg!

de-burgerij-tilburg-02

de-burgerij-tilburg-01

 

De Burgerij: une belle histoire

 

Even weet ik niet goed waar ik naar binnen moet stappen. Links de delicatessenwinkel in, of rechts naar het restaurant? Ach, laten we beginnen met de versafdeling. In hun kleine, maar o-zo gezellige winkeltje liggen kazen, hammen en worsten klaar om geproefd te worden. Eén van de broers heeft dit als afdeling toegeëigend, de andere broer staat in het restaurant en regelt tevens het chambre d’hôtes gedeelte van De Burgerij.

Terwijl Jaap me rondleid vertelt hij uitgebreid over het ontstaan van De Burgerij. “Wist je dat dit vroeger ons woonhuis was?”, vertelt hij al wijzend naar het gebouw waarin nu het restaurant van De Burgerij gevestigd is. “Hier ben ik opgegroeid samen met mijn broer. Op den duur ontstond er enige ophef over de panden naast ons huis. Er was veel drugsoverlast en het stond deels leeg, te verouderen. Uiteindelijk heeft mijn vader besloten dat hier een concept voor ons weggelegd was. Wij gingen onze eigen Franse zaak runnen!”

 

Bijzonder concept: afhaal, sport en… Lekker gewoon!

 

Zo gezegd, zo gedaan. In hartje Tilburg een bijzonder concept, als je het mij vraagt. “Dat is ook precies wat we wilden, iets anders dan Tilburg gewend is. Het is een studentenstad en het stikt daarom van de eetcafés die allemaal hetzelfde aanbieden; spareribs, kipsaté… Je kent het wel. Wij willen uniek zijn in ons aanbod, en toch is het betaalbaar. Onze kaart varieert heel erg, vanaf 2,50 voor broodjes tot heel luxe bestellingen als kaviaar.” Bij De Burgerij is het ook mogelijk om Plateau-to-Go’s te bestellen. Een bord vol heerlijke Franse charcuterie, paté en kazen. Ook leuk om af te halen.

de-burgerij-tilburg-07

de-burgerij-tilburg-08

Maar er is meer. De broers van De Burgerij zijn bijzonder goed in het uniek zijn. Naast een geweldig restaurant, of liever gezegd bistrot, en de plateau-to-go, hebben ze ook een sportarrangement. Zo sport en ontbijt je in samenwerking met een personal trainer op woensdagochtend. De tussen 7 en 8 doe je een work-out, daarna schuif je aan bij De Burgerij voor belegd brood, confiture, een eitje, verse jus d’orange, koffie of thee en een energiedrankje. Magnifique! Dit alles kost je slechts 15 euro.

Zijn alle specialiteiten net iets te uniek voor je? Geen probleem, De Burgerij is natuurlijk ook gewoon open voor de ‘normale’ bezoeker, je kunt het hier zo bijzonder maken als je zelf wilt. In de brasserie klinken Franse chansons en heerst een warme sfeer. En of je nu een Franse uiensoep bestelt, escargots of simpelweg een broodje jambon: je waant je in Frankrijk, je proeft en geniet, dat is iets wat zeker is.

 

Bon appetit!

 

de-burgerij-tilburg-05

de-burgerij-tilburg-04

de-burgerij-tilburg-03

de-burgerij-tilburg-06

Laat een Reactie achter

  1. Lieke

    Zullen we de volgende keer een Frans hapje gaan eten ipv een spare-rib? 😉 Ziet er gezellig uit namelijk!

  2. LNNK

    Klinkt leuk. Goed om te onthouden voor als ik weer eens in Tilburg ben.