Golven kletteren tegen de rotsen, waar ik vlak langsloop. Ik kijk over de rand naar de afgrond, het azuurblauwe water in en bedenk me hoe magisch het moet zijn om hier als vis te wonen. In de verte zie ik twee mensen op de lager gelegen rotsen liggen. In badpak en zwembroek, genietend van de Franse soleil en rust. De natuur lacht me tegemoet, hier op Cap-Ferrat. En dat terwijl ik gisteren nog door Monaco liep, enkele kilometers verderop. Waar Ferrari’s langs je heen razen. Zo’n contrast kan het zijn hier aan de Côte d’Azur.

Saint-Jean-cap-Ferrat: het machtig mooie schiereiland aan de Côte d’Azur, vlak bij Nice. Het heeft amper een centrum, maar natuur in overvloed. Cap-Ferrat staat bekend om een paar bekende attracties, waaronder Villa Ephrussi de Rothschild. Het moet een ware belevenis zijn, deze villa met haar tuinen. Ik geloof het gelijk, maar zelf was ik hier nooit. Dat heeft op zich een prima reden: ik maak namelijk liever een rondwandeling over het eiland. Ik zal je uitleggen waarom…

 

Verkoelende wandeling rond Saint-Jean-cap-Ferrat

 

Ik start de wandeling aan het begin van het schiereiland, en of dat nu de linker of rechterkant is, dat maakt niet zoveel uit. Echter, het is wel van belang dat je beseft hoe lang je wil wandelen. De héle rondwandeling duurt namelijk al gauw drie tot vier uur. Er is ook een kortere mogelijkheid, waarbij je halverwege het eiland afsnijdt. Ik deed het beide een keer. En hoewel ik een redelijke basisconditie heb, denk ik dat deze tocht voor iedereen goed te doen is. Ook voor wie denkt weinig uithoudingsvermogen te hebben. Het is een vrij vlakke tocht en de zee direct naast je zorgt voor een verkoelend briesje op zijn tijd. Hoewel het in de zomer toch steevast warm is. Hee: wat wil je aan de Côte!

De wind waait langs me heen, ik voel me vrij. Misschien heb ik iets met eilanden, ik weet het niet. Echt een eiland is het niet eens, een schiereiland eerder. Toch geeft Saint-Jean-cap-Ferrat me altijd weer dat ultieme gevoel. Een gevoel wat ik bijna niet omschrijven kan. Een geluksmoment, vrijheid. Zeker nu vrijheid zo vanzelfsprekend niet meer blijkt te zijn. Ik besef het me op steeds meer plekken. Weet dat Nederland als ultieme vrijheid moet voelen, gezien onze rijkdom. Maar door het gebrek aan natuur ontbreekt het mij soms. Op Saint-Jean-cap-Ferrat ervaar ik het wel. Geen drukte op me heen, gewoon een met het water, de bomen en de planten. Vrijheid.

Saint-Jean-cap-Ferrat: c’est magique.

saint-jean-cap-ferrat-001

saint-jean-cap-ferrat-002

saint-jean-cap-ferrat-003

saint-jean-cap-ferrat-004

saint-jean-cap-ferrat-005

saint-jean-cap-ferrat-006

Laat een Reactie achter

 1. Stephanie | Expeditie Aardbol

  Wat ontzettend mooi, ik zie direct waarom ze het de cote d’azur noemen! Nooit geweest trouwens, vonden m’n ouders altijd net iets te ver rijden ;)!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Zeker eens bezoeken als je in de buurt bent! Vanuit Nice is het tikken met de bus, je waant je in een compleet andere wereld 🙂

 2. Coert

  Hoi Rosanne, leuke site met goede tips. Vannacht geslapen bij saint-Yves in Ste-Agnes. Erg leuk. Vandaag gelijk deze tip maar doen! Bedankt, keep up the good work! 😉

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Bonjour Coert, wat een mooi compliment en wat superleuk dat je bij Saint Yves bent geweest! Prachtig om haar eenvoud, niet? Ik heb daar zó genoten.