Ineens zie ik het serene witte landschap dat voor me ligt zich vullen met een bruine vlek. Het beweegt. De stilte is bijna hoorbaar. En dan begint het te rennen, door die eindeloze witte vlakte. Een vos. In de stille besneeuwde bergen van de Franse Alpen. Zomaar een greep uit de avonturen van mijn winterreizen naar Frankrijk, zonder dat ik aan wintersporten doe! Reis je mee?

Op winterreis naar Frankrijk: waarom?

Veel mensen trekken hun wenkbrauwen op als ik ze vertel dat ik elk jaar in de winter naar de Franse bergen afreis, zonder snowboard of ski’s. “Wat doe je daar dan?” is een vraag die ik al veel gehoord heb. En ik snap het wel. Want tot een jaar of vijf geleden had ik zelf ook geen idee wat ik in de winter in Frankrijk te zoeken had. Totdat ik in contact kwam met een Française die me vertelde over alle mogelijkheden die er nog zijn naast het wintersporten. Ik werd nieuwsgierig. En trok zo voor het eerst in mijn leven in de winter naar de Franse bergen…

Pssst… Wil jij mee op winterreis met Bonjour Frankrijk in 2019? De eerste winterreis staat online en ik beloof je: deze wordt onvergetelijk!

Serene sneeuwlandschappen, ver weg van de pistes

Mijn eerste winterreis bracht me naar Grenoble, de hoofdstad van de Franse Alpen, en de omringende natuur van de stad. Samen met een local, een Fransman op leeftijd, wandelde ik door serene sneeuwlandschappen ver weg van de pistes. In de stilte van de natuur vertelde hij me over de avonturen die hij hier al die jaren had beleefd. Over de vele dieren die hij had ontmoet. Eenmaal boven op de berg trok hij twee thermosflesjes open. Eentje met thee om op te warmen, de andere met wijn. Het is en blijft een Fransman, immers. Daar bovenop de berg genoten we van prachtige vergezichten, indrukwekkende sneeuwlandschappen, gehuld in stilte. Ver weg van de skipistes. Niet vaak heb ik me zo rustig gevoeld als daar boven op die berg. We proostten. En ik wist meteen: deze winterreizen ga ik vaker maken!

Sneeuwschoenwandelen

De wandeling die ik met de Fransman liep, deed ik niet enkel op gewone bergschoenen. Er moest immers een pak sneeuw worden getrotseerd. Gelukkig hebben de Fransen ook daarvoor een oplossing: sneeuwschoenen, of in het Frans: raquettes. En daarmee is ook de activiteit sneeuwschoenwandelen geboren. Een fantastische uitvinding! Onder je bergschoenen plaats je een soort rackets, waarmee je heel eenvoudig door de sneeuw banjert. Op die manier kun je heel gemakkelijk wandelingen maken door de sneeuw, zelfs op de meest afgelegen plekjes waar dikke pakken sneeuw ligt. Nog leuker: op sommige plekken in de Franse Alpen zijn in de winter zelfs berghutten open; als je daar naartoe wandelt logeer je dus écht te midden van de natuur!

Hondensledetocht

Jarenlang dacht ik dat dit enkel was voorbestemd voor Lapland. Maar nee, ook in Frankrijk kun je schitterende hondensledetochten maken! Een hondensledetocht is zo’n moment dat je de rest van je leven niet meer vergeet. Zittend achter een kudde huskyhonden, rennend door de prachtige sneeuwlandschappen… Bergtoppen om je heen… Als je het hebt over onvergetelijke herinneringen maken, dan is dit het!

Op de sneeuwscooter, en nog veel meer…

Bleu als ik was, toog ik die eerste winterreis naar Frankrijk. Door een Française werd ik rondgeleid, ze liet me van alles zien en doen. Voor ik het goed en wel doorhad werd ik dan ook op een sneeuwscooter gezet, achterop bij een Fransman. “Succes!” lachte ze. Niet voor niets. Want jeetje, dat gaat hárd! Maar oh, wat was het ook fantastisch. Wederom een moment om nooit te vergeten.

En dan heb ik het nog niet over prachtige besneeuwde bergdorpjes gehad, zoals Bonneval sur Arc of Bessans. Over schitterende gezellige stadjes zoals Grenoble. Over de relaxte sfeer die er in de winter heerst. Je moet het meemaken. En ik beloof je: je hoeft níet de latten op. Juist niet.

Reis je mee? 

Omdat ik iedereen deze fantastische ervaring gun, heb ik een unieke reis samengesteld met het beste van dit alles. Een winterreis voor niet-wintersporters naar de Franse Alpen. Inclusief deze fantastische activiteiten, op een prachtige plek en in een schitterend adresje met sauna en alle diners inbegrepen. Reis je met me mee? Bekijk hier alle details!

En dan nog even dit, een greep uit mijn eigen winterse plaatjes:

Laat een Reactie achter

  1. Kristel Coppens

    Hallo, wordt er ook een soortgelijke reis georganiseerd tijdens de kerstvakantie? (2019-2020) of enkel tijdens paasvakantie? (bij boekten reeds voor Pasen 2019 een reis naar Marrakech…) En kan deze reis ook gemaakt worden met kinderen? We hebben 1 dochter, nu net 6jaar.