De Provencaalse stad Aix-en-Provence en de kunstenaar Paul Cézanne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie ooit de stad bezoekt en een reisgids openslaat, komt de naam Cézanne gegarandeerd tegen. Maar wie is deze man en wat heeft hij voor de stad en de regio betekend? En ook niet onbelangrijk: wat ‘moet’ je er als bezoeker van Aix mee?

 

De schilder van Aix

 

Paul Cézanne (1839-1906) was een Franse kunstschilder. Hij leefde in Aix-en-Provence, maar haalde veel inspiratie voor zijn werk uit kleine omringende dorpjes als Vauvenarges en Le Tholonet. Zijn werk behoort tot het postimpressionisme, een Europese kunststroming ter navolging op het impressionisme.

De kunstenaar begon zijn carrière met wat avondcursussen tekenen in een museum van Aix. Ook tijdens zijn studie rechten volgde hij teken- en schilderlessen. Dat beviel hem beter dan de richting van zijn studie en Cézanne besloot naar Parijs te vertrekken. Zoals voor vele kunstenaars hier de toekomst ligt, dacht ook Cézanne een kans te maken. Helaas voor hem werd zijn werk vele malen flink bekritiseerd, hij besloot terug te keren naar het zuiden. In Gardanne, een klein dorp nabij Aix, maakte hij diverse schilderijen van de Montagne Sainte-Victoire. Enkele jaren later vestigde Cézanne zich voorgoed in Aix. Zijn carrière begon te lopen, hij werd ook in het buitenland bekend.

paul-cezanne-aix-8De Montagne Sainte-Victoire, op steenworp afstand van Aix-en-Provence

Doordat er zoveel tijd zat tussen zijn verhuizing naar Parijs en zijn definitieve terugkeer naar Aix-en-Provence, is het werk van Cézanne onder te verdelen in verschillende stijlen en periodes. Zijn laatste periode is typerend voor zijn terugkomst naar Aix. Hieronder vallen zijn schilderijen van de Sainte-Victoire, maar ook het beroemde werk De Kaartspelers, dat in het Musée d’Orsay in Parijs hangt. In totaal maakte hij ongeveer 950 olieschilderijen en 650 aquarellen.

 

In de voetsporen van Cézanne

 

In Aix zijn diverse segmenten van de schilder terug te vinden. Interessanter is misschien wel om als reiziger eens door de ogen van Paul Cézanne te kijken. Hij raakte geïnspireerd door verschillende dorpen in de buurt van Aix, allemaal met hun eigen karakter. Vanuit Aix-en-Provence kun je via het prachtige wandelpad Chemin de Bibémus naar het kleine dorp Le Tholonet lopen. Tijdens de tocht passeer je het Carrières de Bibémus (zie onderaan de blog). Maar laat je vooral eens inspireren door de machtige natuur om je heen, zoals Cézanne dat deed voordat hij begon te schilderen.

Tijdens de tocht van Aix naar Le Tholonet passeer je het prachtige Lac Zola en je loopt over onverharde paden langs machtige berglandschappen. Geen zware tocht, omdat het aantal dalingen en stijgingen beperkt blijft. De wandeling duurt slechts 2,5 uur op een rustig tempo. Na heel wat natuurschoon loop je zo het kleine dorp Le Tholonet binnen. Hier liet Cézanne zich inspireren. Een aanrader voor wie wat moois wilt zien en tegelijkertijd een stukje cultuur wilt ontdekken!

Aix – Le Tholonet via Chemin de Bibémus:


paul-cezanne-aix-2

paul-cezanne-aix-6

paul-cezanne-aix-3

paul-cezanne-aix-5

Meer van Cézanne

 

De stad Aix besteed veel aandacht aan Paul Cézanne. De inwoners zijn trots op zijn herkomst en het werk dat hij maakte van de regio. Vlakbij de Montagne Sainte-Victoire, op het Chemin de Bibémus, ligt Les Carrières de Bibémus. Een wandelgebied dat je langs oranje rotsen voert, langs plekken waar Cézanne veel inspiratie opdeed. Les Carrières de Bibémus is ook per auto bereikbaar. LET OP: om binnen te komen is een reservering verplicht, reserveren kan via het Office du Tourisme. 3090, Chemin de Bibémus, Aix-en-Provence

Een andere optie is een bezoek aan het historische monument La Bastide du Jas de Bouffan. Een schitterende villa met een aangrenzend park waar het succes voor Cézanne begon, hij leefde hier veertig jaar met enkele familieleden. Het huis is per gidst te bezoeken. 17, Route de Galice, Aix-en-Provence

Wil je simpelweg wat werk van Cézanne bezoeken? Dan is het aan te raden naar het Musée Granet in Aix te gaan. Uiteraard is Paul Cézanne een belangrijke speler in dit museum, maar naast het werk van Cézanne hangt er meer. Denk aan Van Gogh, Picasso en Renoir. Place Saint Jean de Malte, 13100 Aix-en-Provence

Wil je je onderdompelen in de dorpjes waar Cézanne inspiratie opdeed? Bezoek van het lieflijke Vauvenarges, waar je uitkijkt op de Montagne Sainte-Victoire, of het wijndorp Le Tholonet. Beide dorpen zijn vanaf Aix per bus te bereiken.

paul-cezanne-aix-1Het vredige kerkje van Le Tholonet

Laat een Reactie achter

  1. Esther

    Wat een ontzettend leuke blogpost, mijn complimenten! Ik ben gék op Cezanne!!
    Groetjes, Esther.