Wie me al even volgt, weet inmiddels: Nice is een stad naar mijn hart. Een stad waaraan ik jaren geleden al mijn hart verloor, en waaraan ik dat keer op keer opnieuw doe als ik er ben. Ik ben verliefd. Op Nice. Op haar kleurrijke huisjes, op de azuurblauwe zee die voor haar ligt, op de relaxte vibe van de stad. Én op de prachtige omgeving. Want niet alleen Nice is mooi, ook alle naastgelegen stadjes en dorpjes hebben hun charme. Tel daarbij op dat dit alles goed bereikbaar is met het openbaar vervoer en je hebt een topbestemming te pakken! Ik deel hierbij mijn favoriete wandelingen in en rondom Nice met je.

Nice – Le Mont Boron – Villefranche

Le Mont Boron is een prachtige rustige plek in Nice, met een eeuwenoud kasteel: het Fort du Mont Alban. Het fort werd gebouwd van 1557 tot 1560 en is inmiddels een beschermd monument. Vanaf dit fort heb je een prachtig uitzicht op het stadje en de baai van Villefranche. Maar laat ik bij het begin beginnen. Vanaf de haven van Nice loop je allereerst over het trottoir langs de drukke weg langzaamaan de hoogte in. Na een kleine twintig minuten lopen kun je via een trap aan de linkerkant van de weg de hoogte in, richting Route Forestière du Mont-Boron. Let op: dit is nauwelijks aangegeven! Later kun je nog een paar keer een trapje omhoog, dus het is geen ramp als je hem mist. Maar houd je ogen dus even open. Vanaf daar is het een kwestie van omhoog blijven klimmen, steeds in de richting van Le Mont Boron. Eenmaal bij het kasteel aangekomen, gaat een geitenpaadje aan de rechterkant weer naar beneden, die je uiteindelijk naar Villefranche leidt, een levendig en kleurrijk stadje aan het water. Met strand!

Begin- en eindpunt: vertrek vanaf de haven van Nice naar Villefranche en neem in Villefranche bus 100 terug naar de haven van Nice (eindpunt).
Lengte: 8 km
Duur: ongeveer twee uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk – gemiddeld – zwaar

Vanaf Le Mont Boron prachtig uitzicht op Villefranche en schiereiland Saint Jean Cap Ferrat

Saint Jean Cap Ferrat

Klotsend water, ruige rotsen. Dat is de rondwandeling om het eiland Saint Jean Cap Ferrat in een notendop. Machtig mooi, en tegelijkertijd simpel te bewandelen. Het hele eiland rond neemt zo’n twee uur tijd in beslag, met nauwelijks hoogteverschil. Onderweg vind ik een paar pittoreske baaitjes en verscholen strandjes. En tot slot ook nog wat grotere stranden waar het heerlijk toeven is.

Begin- en eindpunt: Neem in Nice de bus naar het Office du Tourisme van Saint Jean Cap Ferrat (klik hier voor de bus), dit is het begin- en eindpunt van je rondwandeling
Lengte: 6 km
Duur: ongeveer twee uur
Moeilijkheidsgraadmakkelijk – gemiddeld – zwaar

Verscholen strandjes rondom het schiereiland Saint Jean Cap Ferrat

Eze bord de Mer – Eze Village 

Niet vies van een beetje uitdaging? Pak dan in Nice de trein naar Eze en klim vanaf het treinstation, dat op zeeniveau ligt, naar het 429 meter hoge gelegen dorpje Eze Village. Dat kan via het beroemde Nietzsche pad, van inderdaad de wereldberoemde filosoof Friedrich Nietzsche. Het goed begaanbare geitenpad kronkelt de hoogte in, met constant een magisch uitzicht over de Middellandse Zee. Hoe hoger je komt, hoe mooier, lijkt het wel. Maar vergis je niet: de klim is aardig pittig. Trek dus stevige schoenen aan en neem voldoende water mee.

Begin- en eindpunt: Neem in Nice de trein naar het treinstation Eze (zeeniveau). Loop vanaf hier naar Eze Village (429 meter hoogte). In Eze-Village kun je de bus terug naar Nice pakken, klik hier voor de bustijden
Lengte: 2,5 km
Duur: ongeveer een uur klimmen (in rustig tempo)
Moeilijkheidsgraad: makkelijk – gemiddeld – zwaar

Vanaf zeeniveau te voet naar het schilderachtige dorpje Eze via het Nietzsche pad is een uitdaging, maar wel een lonende!

Eze Village – Fort de la Revere – La Turbie

Op adem gekomen in Eze en nog wel zin in iets meer uitdaging? Klim dan verder naar Fort de la Revere. Wederom een pittige, maar prachtige klim. Eze lijkt steeds kleiner te worden achter me en voor ik het goed en wel doorheb, sta ik op een plateau met een machtig uitzicht over de kustlijn van de Côte d’Azur. Fantastisch! Vanaf hier is het een eenvoudige, maar prachtige wandeling – constant op hoogte met zicht op zee – naar het historische dorpje La Turbie. In La Turbie neem je de bus terug naar Nice.

Begin- en eindpunt: neem in Nice bus 82 naar Eze Village – wandel naar La Turbie en neem daar bus 116 terug naar Nice, klik hier voor de bustijden vanaf La Turbie
Lengte: 6,5 km
Duur: ongeveer 2,5 uur
Moeilijkheidsgraad: makkelijk – gemiddeld – zwaar

Cap d’Ail

Pak ik Nice de trein naar Cap d’Ail en wandel hier het prachtige kustpad Sentier du Littoral naar Plage Marquet. Ruige rotsen, wederom. Een heerlijke wandeling waarbij ik weinig mensen tegenkom en de ruigheid van de natuur ervaar. Onderweg stop bij het lieflijke adresje Le Cabanon voor een verkoelend drankje met zicht op zee. Het eindpunt, Plage Marquet, ligt al bijna tegen Monaco aan. Een bijzonder aanzicht, na al die rustige momenten!

Begin- en eindpunt: Neem in Nice de trein naar het treinstation Cap d’Ail (dezelfde weg terug)
Lengte: 4 km
Duur: ongeveer anderhalf uur heen en terug
Moeilijkheidsgraadmakkelijk – gemiddeld – zwaar

Île Sainte Marguerite

Eilanden: ik vind ze iets fantastisch. Een beetje spannend, onbereikbaar. Net even los van het vasteland. Met kriebels in mijn buik pak ik dan ook de boot in Juan Les Pins naar het eiland Île Sainte Marguerite. Een relatief korte boottocht brengt me naar dit prachtige eiland voor de kust van Cannes. Heerlijk voor een dagje weg van de drukte. Op het eiland kun je – naast relaxen natuurlijk – een heerlijke wandeling maken van ongeveer twee uur. Volg de bordjes die je de juiste richting op wijzen.

Begin- en eindpunt: neem in Nice de trein naar Juan les Pins en pak hier de boot naar het eiland Île Sainte Marguerite. Op dit eiland loop je een rondwandeling. Zelfde tocht terug.
Lengte: 4,5 km
Duur: ongeveer twee uur
Moeilijkheidsgraadmakkelijk – gemiddeld – zwaar

Cap d’Antibes

Op Cap d’Antibes, de kaap van Antibes, waar ik me heel even in Bretagne. Van al wat ik in Nice zag, is hier weinig terug te zien. Hier zijn de rotsen wit en ruig. En dat levert prachtige plaatjes op! Deze wandeling laat me echt even aan het eind van de wereld voelen, hoewel het natuurlijk ‘maar’ Frankrijk is…

Begin- en eindpunt: Neem in Nice de trein of bus naar Antibes. Stap hier over op de lokale bus 2, naar Eden Roc / Cap d’Antibes (als je twijfelt: loop even het Office du Tourisme binnen). Vraag de buschauffeur naar Plage de la Garoupe, hier begint de tocht.
Lengte: 5 km
Duur: ongeveer twee uur (heen en terug)
Moeilijkheidsgraadmakkelijk – gemiddeld – zwaar

Roquebrune cap Martin – Monaco

Een leuke manier om mijn dagje Monaco te beginnen: ik pak de trein naar het naastgelegen Roquebrune. Vanaf hier loop ik via een kustpad naar Monaco. Een kleine drie kwartier later wandel ik voldaan de wereld van glitter, glamour en Ferrari’s binnen. Een heerlijke start van deze dag!

Begin- en eindpunt: treinstation Roquebrune – Monaco
Lengte: 4 km
Duur: ongeveer drie kwartier
Moeilijkheidsgraadmakkelijk – gemiddeld – zwaar

Vence – Tourrettes-sur-Loup

Aan de Côte d’Azur belanden in een oase van rust; dat kan op de wandeling die ik maak van Vence naar Tourrettes-sur-Loup. De tocht begint achter de supermarkt Casino. Neem hier de weg omhoog, in de richting van Col de Vence. Het eerste stuk is het pittigst; een stevige klim wacht hier op me. Daarna wordt alles eenvoudig én alsmaar mooier! Ik wandel over geitenpaadjes, met bergen in zicht. Met palmbomen in zicht. Tussen het geluid van stilte. Een zalige wandeling. In het dorpje Tourrettes-sur-Loup is het eenvoudige Franse leven zichtbaar en kom ik op adem met een koud glas Orangina.

Begin- en eindpunt: Neem in Nice de bus naar Vence (zie hier voor de bustijden). Vanuit Vence loop je naar het dorpje Tourrettes-sur-Loup. Hier pak je de bus terug naar Vence en vervolgens weer naar Nice. Zie hier de bustijden vanaf Tourrettes-sur-Loup.
Lengte: 8 km
Duur: ongeveer anderhalf uur
Moeilijkheidsgraadmakkelijk – gemiddeld – zwaar

Tip: Train des Merveilles

Tot slot nog een leuke tip: vanuit Nice gaat er een boemeltreintje de bergen in. Het is één van de mooiste treinreizen die ik maak. Het begin lijkt wat tegen te vallen, maar zodra hoge bergen en kloven opdoemen, vult mijn buik zich met kriebels. Op deze route zijn de bergdorpjes Breil-sur-Roya, Sospel en Saorge heerlijke plekken om te bezoeken. Lees hier meer over deze bijzondere treinreis.

Bon voyage!

Laat een Reactie achter