Zeg je bergen, dan heb je me. Al sinds ik me kan heugen krijg ik kriebels in mijn buik van dit natuurfenomeen. Die eerste toppen in het vizier op weg naar de Franse Alpen… Fantastisch! Vroeger al bezocht ik meermaals de Franse Alpen met mijn ouders. Stond ik neus aan neus met gemzen en waagde ik me aan het ijskoude water van bergmeertjes. De afgelopen jaren keerde ik meerdere malen terug. En vandaag deel ik met jullie mijn favoriete plekken in de Franse Alpen!

1. Lac Lauvitel

Over betoverend gesproken: het Lac Lauvitel in de Franse Alpen is een van de mooiste meren die ik ooit zag. Na een wandeling van zo’n anderhalf uur is dit mijn beloning. Een beloning die ik niet vaak kreeg. Zo puur, zo ongerept. Helemaal alleen loop ik hier. Ik steek mijn voeten in het ijskoude water en geniet van de indrukwekkende natuur om me heen.

2. Le Bourg d’Oisans

Zomers in de Franse Alpen: ze zijn overal weer anders. Veel gebieden in de Franse Alpen zijn in de zomer weinig gezellig, men leeft er over het algemeen meer van de winters. Behalve in le Bourg d’Oisans. Daar is het in de zomer een komen en gaan van wielrenners en dus ook van gevulde terrassen. Een heerlijk, sfeervol stadje voor wie zin heeft in wat vertier! 

3. Vénosc

Eén van mijn favoriete dorpen in de Franse Alpen is zonder twijfel Vénosc. Een bergdorp met schitterende uitzichten, aan de voet van het nationale park Ecrins. En nog leuker: de kabelbaan stopt letterlijk in het dorp. Vanuit Vénosc kun je met de lift naar het hoger gelegen Les Deux Alpes. 

4. La Bérarde

Wie na Vénosc nog verder de vallei inrijdt, wordt beloond met één van de mooiste wegen van de Franse Alpen. De weg naar La Bérarde, het eindpunt voordat je het nationale park Ecrins betreedt. Een beetje vertrouwen in jezelf is wel gewenst, soms is de route aardig spannend. Maar bovenal geweldig mooi!

5. La Madone de Fenestre

Als klein meisje stonden mijn ouders en ik jarenlang op de camping aan de Côte d’Azur. Elk jaar was daar weer die dagtrip naar La Madone de Fenestre: een gehuchtje in de zuidelijke Franse Alpen, vanwaar je prachtige wandelingen kunt maken, onder andere naar het Lac de Fenestre. Betoverend mooi!

6. Col d’Izoard

Het is herfst als ik in mijn blauwe bolide de Franse Alpen doorkruis. Bij voorkeur over de mooiste weggetjes. En zo ontstaat het idee om de Col d’Izoard aan te doen. Helemaal alleen rijd ik over de prachtige route, terwijl ik in mijn spiegel een indrukwekkend kleurencombinatie zie. Rood, geel, oranje… De herfst is prachtig, hier op de Col d’Izoard!

7. La Casse Déserte

Net nadat ik de top van de Col d’Izoard ben gepasseerd, doemt er alweer iets prachtigs voor me op. La Casse Déserte, een mytisch rotslandschap gelegen op 2200 meter. Mijn auto parkeer ik langs de kant van de weg en ineens besef ik hoe nietig zowel ik als mijn autootje zijn in de magisch mooie natuurfenomeen…

8. Vallée des Merveilles

De laatste stop van mijn vijfdaagse trektocht door het nationale park Mercantour voert me door de Vallée des Merveilles. Een indrukwekkende vallei, vol gemzen, veel groen, ruige bergen… De neiging om om de paar meter halt te houden voor een rustgevende picknick of het schieten van foto’s is groot…

9. Saint Véran

Het hoogste bergdorp van Frankrijk? Saint-Véran! Een stil dorpje, weinig modern, maar vooral prachtig vanwege haar eenvoud en de rust die er heerst. En vanwege het machtig mooie uitzicht en de indrukwekkende omgeving. Een kort bezoekje is voor mij genoeg om vast te stellen dat het er echt schitterend is. Ongerept. Ooit zal ik hier terugkeren om een paar fijne wandelingen te maken. Beloofd.

10. Bonneval-sur-Arc

In de winter naar de bergen, maar geen behoefte aan wintersport? Dan is Bonnenval-sur-Arc een prachtige uitvalsbasis voor je. Dit kleine, sfeervolle dorp is in de winter op zijn mooist en niet eens overladen met wintersporters. De hopen sneeuw tussen de smalle huisjes zijn enorm. En in de buurt van Bonneval is genoeg te doen voor niet-wintersporters zoals ik. Sneeuwschoenwandelen, langlaufen, hondensledetochten…

11. Lac de La Sassiere

In het nationaal park Vanoise heb ik een meer dan sfeervol adresje gevonden, ver van de massa. Vanuit mijn verblijf rijd ik binnen vijf minuten de hoogte in, naar het Lac de la Sassiere, waar marmotten me bijna aanstaren. Aan dit rustgevende meer geniet ik van de pracht van de Vanoise. Het is zonder twijfel een van de fijnste plekken waar ik mijn stokbrood oppeuzelde…

12. Chamonix

Chamonix, ook wel Chamonix Mont Blanc genoemd, ligt aan de voet van de hoogste berg van Europa. Inderdaad, de Mont Blanc. Niet alleen dat is al een feestje, Chamonix zelf is dat ook! De vele kleurrijke huisjes, pleinen en gezellige winkeltjes maken Chamonix voor mij tot één van de leukere stadjes van de Franse Alpen. Ik deed al eens een stedentrip naar Chamonix, lees er hier meer over.

13. Aiguille du Midi / Mont Blanc

Zin in iets spectaculairs tijdens je tripje naar Chamonix? Pak in het stadje de lift naar de Aiguille du Midi. Deze hoogste kabelbaan van Europa brengt je naar 3.777 meter hoogte, nagenoeg nabij de Mont Blanc. Een ideale manier om de Mont Blanc van héél dichtbij te bewonderen, zonder dat je gevaarlijke fratsen hoeft uit te halen. Of althans… Die kabelbaan, dat is óók nog best even spannend. Maar de ervaring loont: eenmaal boven word je beloond met spectaculaire vergezichten!

14. Col des Arravis

Een minder bekend stukje Franse Alpen is de Arravis. Onterecht, als je het mij vraagt. Ook dit stukje van de Franse Alpen is schitterend en eigenzinnig. Met de Col des Arravis als topper! De weggetjes rondom de col zijn idyllisch, wandelpaden vind je eromheen in overvloed.

15. Grenoble

Een stad vol kleur, studenten én omgeven door bergen. Dat is Grenoble. Voor mij een van de leukere ontdekkingen op gebied van citytrips in Frankrijk! In Grenoble heerst een gezellige vibe, terwijl de bergen tegelijkertijd zo dichtbij zijn. In de winter kom je op elke hoek van de straat geparkeerde snowboards tegen. Terrasjes zitten vol. Restaurantjes in overvloed. Ja, Grenoble is een bezoekje waard!

16. La Grave

Nogal zo’n pareltje in de Ecrins: het dorpje La Grave. Erg groot is La Grave niet, sfeervol daarentegen zeker weten. Misschien komt het wel door het magische uitzicht dat je vanaf het dorp hebt op de altijd besneeuwde Meije, de een-na-hoogste berg van het nationale park Ecrins. In de winter is La Grave dé plek voor off-piste wintersporters, in de zomer is het een komen en gaan van wandelaars. Terrasjes zitten gezellig vol. Een aanrader!

17. Col de l’Iséran

De hoogste col van de Franse Alpen: Col de l’Iseran. En dat voel je meteen. Bovenop deze col is het ijzig koud en staat er een frisse wind. Er ligt sneeuw. Maar ondanks de kou is het er prachtig en dus goed uit te houden. Trui aan, genieten maar. Ik kijk mijn ogen uit. Het mooie aan de Franse Alpen vind ik dat de bergen overal anders zijn. Ook hier weer. Deze col heeft zo’n eigenzinnige uitstraling. Een beetje grauw, maar ergens ook heel vredig. Tegen de muur van een kapelletje kruip ik in het zonnetje, net uit de wind. Genieten…

18. Lac du Goleon

Zei ik net dat de Franse Alpen overal weer anders ogen? Dat is precies ook wat ik zie bij het Lac du Goleon. De natuur oogt ook hier ineens weer apart, anders dan anders. In een uur tijd ben ik naar dit meer gewandeld, waar het heerlijk toeven is met mijn voeten in het ijskoude water. Samen met nog enkele andere wandelaars geniet ik dan alweer een uniek stukje Frankrijk bij het Lac du Goleon. Must-visit…

19. Col du Galibier

Hij is beroemd, hij is prachtig, en voor fietsers is ie grillig. De Col du Galibier. Een van mijn favoriete cols in de Franse Alpen! Per fiets heb ik hem nog nooit beklommen, het schijnt een pittige te zijn. Met de auto reed ik er al meerdere keren over en steeds weer is het hier adembenemend mooi…

20. Lac de Trecolpas

In het nationale park Mercantour, in de zuidelijke Franse Alpen, loop ik een vijfdaagse trektocht. De eerste dag brengt ons onder andere naar het Lac de Trecolpas. Het sprookje doemt uit het niets ineens voor me op. Even weet ik niet waar ik kijken moet. Dit is zó mooi. Haast on-Frans… Even waan ik me in één van de natuurparken in Amerika… En het is slechts de start van wat vijf dagen gaat duren. Een aanrader! Ook een vijfdaagse huttentocht lopen in de Mercantour? Ik schreef er al uitgebreid over. 

A bientôt!

Laat een reactie achter

 1. Miriam

  Leuk ik zal dit zeker gebruiken als we weer eens door die prachtige Alpen rijden.
  Bedabkt

 2. Marian

  Mooi overzicht
  maar ik mis mijn favoriete berg!
  De Mont Ventoux.. zo mooi ligt die berg daar.
  La Madone de Fenestre staat dit jaar op ons programma om weer eens te bezoeken. We zullen de groeten doen.

 3. Karin

  14 col des aravis. Dit jaar ook in de zomer bezocht.
  In de winter skiën we daar al jaren. Prachtige omgeving.