Nog een paar uur… Dat het einde van het jaar nadert, voel ik aan alles. De Top2000 op de radio, kerstlichtjes overal en vooral ook: de jaaroverzichten op alle blogs die ik volg. Zo leuk! Hoog tijd om mezelf er ook maar aan te wagen. En hoewel Bonjour Frankrijk nog geen jaar bestaat – in februari pas – heb ik volgens mij wel wat te vertellen…

Precies een jaar geleden had ik namelijk nog geen blog, nog geen HBO-diploma, nog nooit alleen gereisd, nog nooit in een gastgezin gewoond. Nu wel. Dat zegt al wel dat het een bewogen jaar was, toch? Ik haalde dit jaar mijn HBO-diploma journalistiek en baan mezelf nu een weg in de freelancewereld. Er komen steeds meer mooie dingen op mijn pad, ook voor Bonjour Frankrijk. Natuurlijk gaat niet alles vanzelf en heb ik veel hobbels moeten doorstaan voordat al het mooie er kwam, maar ik kan nu zeggen dat ik best gelukkig ben met waar ik sta in de maatschappij. Evenals met de vrijheid die ik heb om mijn toekomstplannen verder uit te werken.

Deze vrijheid laat zich ook zien in de reizen die ik heb kunnen maken. Met een beperkt aantal vakantiedagen zou het me niet gelukt zijn denk ik, dus ik ben me bewust van het feit dat mijn werk als freelancer dit jaar ideaal voor me is geweest. Graag blik ik met jullie terug op waar ik geweest ben en wat ik zoal ervaren heb!

 

1. Parijs

Mijn eerste soloreis allertijden bracht me begin februari naar de lichtjesstad, de Franse hoofdstad. Om het soloreizen maar gelijk goed aan te pakken, besloot ik in Parijs te gaan couchsurfen en sliep ik bij een meisje op de bank in Montmartre. Ook het couchsurfen was mijn eerste keer. Ik was ooit één keer eerder in de Franse hoofdstad geweest, maar kon me er niet heel veel meer van herinneren. Dit keer zag ik alles zó vreselijk goed, juist omdat ik op mezelf was aangewezen. Ik genoot intens van mijn wandelingen door Montmartre, keek mijn ogen uit bij de toeristen rondom de Eiffeltoren en ging zelfs voor het eerst in mijn leven alleen uit eten. Tegelijkertijd ontmoette ik leuke mensen, onder wie mijn couchsurfhoste, met wie ik ’s avonds over de Champs Elysées wandelde, en ik ontdekte veel leuke plekjes zoals  de Rue Mouffetard.

jaaroverzicht-005

jaaroverzicht-006

jaaroverzicht-007

 

 1. Talencursus Aix-en-Provence / Luberon

Na deze week in Parijs, wist ik dat ik het kon: soloreizen. Je legt zo gemakkelijk contact met mensen en tegelijkertijd vind ik het helemaal niet erg om af en toe alleen te zijn, hoewel ik ook dol ben op het samenzijn met vrienden of familie. Dat alleen zijn biedt weer andere kansen. Terwijl mijn deadline voor het afstuderen nog in het verschiet lag in februari, wist ik dat ik even weg wilde. Al mijn producten – waaronder een scriptie – waren al zo goed als af, en wat niet af was kon ik in Frankrijk wel verder afwerken. Zo gezegd, zo geboekt. Ik besloot een talencursus te gaan volgen in Aix-en-Provence, voor vijf weken. Iets wat stiekem al heel lang op mijn to-do list stond, maar wat steeds maar voor me uit werd geschoven. Eng? Stom? Ineens wist ik zeker dat ik het wilde doen. Al was het maar om professioneler te kunnen communiceren  voor Bonjour Frankrijk. Ik boekte en vertrok eind april voor zes weken naar La France.

Vijf weken woonde ik in een fantastisch gastgezin, die laatste week besloot ik te reizen door de Luberon. Ik kampeerde in mijn eentje en zag en deed weer fantastische dingen. Ik beklom een berg, sliep er bovenop in een oud klooster, ging op visite bij hartelijke Nederlanders en deed stiekem nog veel meer. Een geweldig avontuur, dat is wat deze zes weken waren.

jaaroverzicht-001

jaaroverzicht-003

jaaroverzicht-004

jaaroverzicht-018

 

 1. Nantes en de Vendée

Terwijl ik nog met mijn billen op mijn bedje aan het zwembad lag in de Luberon, kwamen er ineens drie aanbiedingen van persreizen voor me binnen. Helaas kon ik door het afstuderen niet overal naartoe, maar de vierdaagse reis naar Nantes en de Vendée sloeg ik niet af. Ik kende de streek eigenlijk nog nauwelijks en was benieuwd geworden. Samen met vier collega journalisten vlogen we naar Nantes en bezochten we deze verrassende, groene stad. In de omgeving trokken we naar  het eiland Noirmoutier en gingen we strandsurfen. Ik sliep in een geweldig grote tent en werd ’s ochtends wakker van het geluid van de zee… En ik at voor het eerst in mijn leven kreeft, oesters en alle andere ingewikkelde schelpdieren. Wat was het leuk, vooral dankzij de gezellige collega’s en goede begeleiding van het PR-bureau!

jaaroverzicht-008

jaaroverzicht-009

jaaroverzicht-010

 

 1. Normandië

Ik hoop dat mijn geliefde me niet heel erg vervelend vond dit jaar, aangezien ik toch stiekem best veel alleen de hort op was. Uiteraard maak ik ook voor hem tijd (bien sûr!) en besloten we in september onze gezamenlijke vakantie door te brengen op de plek die al jaren op zijn wensenlijstje stond: Normandië. Hoewel ik zelf niet echt een beeld had van deze Noord-Franse streek, bleek het er prachtig te zijn. Wat een natuur, wat een eenvoud en wat een fijne sfeer. We reden een hoge rots op, bezochten indrukwekkende oorlogsmonumenten en dronken Normandische specialiteiten: cider en Calvados. We aten camembert voor het leven. Oh, en we bezochten een geweldig chateau! C’était magnifique.

jaaroverzicht-011

airbnb-couchsurfing-005

jaaroverzicht-012

jaaroverzicht-013

 

 1. Lille

Eind november bezocht ik een stad die ik ook nog niet goed kende, ondanks dat het zo ontzettend dichtbij is voor mij als Brabander. Lille, net over de Belgische grens. Zonder al teveel verwachtingen trok ik hier samen met een vriendin naartoe, en wat was het ineens leuk! Vooral Vieux-Lille, het oude stadsdeel. Hier liepen we overdag, maar ‘s avonds weer. En gelukkig maar, want in het donker is dit stadsdeel zó lieflijk! Alsof ik in een sprookje was beland, zo voelde het. Wat we verder deden in Lille? Eh… Vooral éclairs en croissants eten en speciaalbier drinken. O, en we bezochten het park dat naast de stad ligt, want al die calorieën moesten toch érgens naartoe. Ja, het was een heerlijke afsluiter!

jaaroverzicht-015

jaaroverzicht-016

jaaroverzicht-017

jaaroverzicht-014

Oftewel: een bewogen jaar met gelukkig veel hoogtepunten en ervaringen waarvoor ik ontzettend dankbaar ben. Wat de toekomst brengt vind ik lastig te zeggen, maar leven we tegenwoordig niet allemaal zonder enig besef van wat het leven zal brengen? Genieten, dat staat voorop. Al kun je dat niet forceren. Gun jezelf geluk, dat doe ik ook. Het leven is niet altijd een feest, maar maak ervan wat je ervan kunt maken. Zo heb ik voor 2015 nog geen concrete plannen, enkel twee weken naar Frankrijk in januari staan gepland. Daarna zie ik weer wel wat er allemaal op mijn pad komt. Voor nu wens ik jullie een spetterend uiteinde van 2015, en natuurlijk:

 

Bonne année!

 

Laat een Reactie achter

 1. Sandra

  Wat een mooie terugblik Rosanne. Een geweldig jaar heb je achter de rug en wel drie persreizen! En terecht, je blog is fantastisch leuk en je hebt een unieke niche. Ik lees je artikelen graag, ook al vergeet ik soms wel eens te reageren. Mijn voornemen voor 2015? Vaker reageren op jouw posts! Ik wens je een fantastisch 2015 toe en hopelijk zie ik je snel weer!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ahhh, wat superleuk om te horen San! Voelt zo goed, dat mijn schrijfsels gewaardeerd worden 🙂 Jij ook een fantastisch jaar toegewenst, hopelijk tot gauw! Vakantiebeurs?

 2. Anouk

  Wat een fijne terugblik en wat een mooie en vooral fijne reisjes. Het jaar in Parijs beginnen zouden we eigenlijk elk jaar moeten doen…. ;-)! Het leven is niet altijd een feest.. maar zolang je de slingers zelf op hangt, kun je er absoluut wat van maken. Geniet. Cheers op een mooi 2015. X

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   JA! Zo eens met je! Ik begin dit jaar niet in Parijs, maar in de Alpen… Maar ook niet verkeerd. Parijs komt vast snel weer. Jij ook een prachtig jaar toegewenst!

 3. Darina

  Wat een mooi “Frans” jaar heb je achter de rug en leuk dat wij met je mee kunnen reizen via jouw blog. Ik lees je artikelen ook graag, dan waan ik me weer even in la douche France. Gelukkig Nieuwjaar en heel veel succes met je blog en alle andere dingen die op je pad komen. XX

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Merci, ik vind het zó leuk dat je me zo trouw volgt! Ook voor jou een prachtig jaar gewenst, met hopelijk wat uitstapjes naar la Douce France!