Australië, Thailand, Argentinië… Fantastische bestemmingen natuurlijk. Maar wist je dat je in Frankrijk ook heel goed kunt backpacken? Lees: je backpack van je afgooien en je stokbroodje en flesje rosé nuttigen tussen lavendelvelden, klinkt dat niet fantastisch? It is! Vijf mooie bestemmingen om te backpacken in Frankrijk van mij voor jou. Bon voyage!

De Haute-Maurienne in Franse Alpen

Vlieg (soms voor een prikkie, ik betaalde 19 euro retour!) naar het Italiaanse Turijn en laat je vanaf hier in een uurtje door de trein meevoeren naar de stad Modane, die overigens niet uitblinkt in schoonheid. Maar: in Modane pak je bus naar de dorpen in de vallei van de Haute-Maurienne, een prachtige vallei in de Franse Alpen. Ook wel de vergeten vallei van de Franse Alpen genoemd. Dorpen als Val Cenis, Bessans en Bonneval-sur-Arc zijn een goede uitvalsbasis voor je reis met de rugzak achterop. Bonneval-sur-Arc behoort zelfs tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk. En terecht, als je het mij vraagt. Buiten de dorpen kun je prachtige wandelingen maken en je even helemaal een met de natuur voelen. Gieren kijken, steenbokken zien springen… Mooi. Ik bezocht de regio enkel nog in de winter, maar ook in de zomer lijkt het me hier prachtig. Je kunt in de Haute Maurienne Vanoise tevens prachtige huttentochten lopen, zowel in de winter als zomer. Check in de winter wel iedere dag opnieuw de weersomstandigheden mocht je dit van plan zijn, in verband met lawinegevaar.

backpacken-franse-alpen-001

backpacken-franse-alpen-002

De Gorges du Tarn

Zin in een mix van natuur, de liefste dorpen en prachtige steden als Montpellier en Nîmes? Ga rondtrekken door de Gorges du Tarn! Vlieg op een van bovengenoemde steden en ontdek ze allebei, Montpellier en Nîmes liggen immers niet ver van elkaar vandaan én zijn allebei schitterend. Vanuit Nîmes rijden er bussen het nationale park van de Cevennen in, waar je met je backpack een prachtige reis kunt afleggen door de Gorges du Tarn. Ik liep hier vijf dagen achter elkaar van dorp naar dorp, iedere dag een kilometer of 10, 15. En ik zag zoveel moois. De groene rivier die de naam Tarn draagt stroomt als een ader langs je heen. Vanuit de dorpjes – om maar wat namen te noemen: La Malene, Sainte-Enimie – kun je leuke uitstapjes maken, zoals een boottocht over de Tarn met imposante kloven naast je. In de kleine dorpjes is busvervoer overigens niet erg aanwezig, vandaar dat wij deze afstanden te voet aflegden. In het dorpje Le Rozier, ons laatste dorp van de tocht, kun je weer een bus pakken naar de stad Millau, bekend om zijn enorme viaduct.

trektocht-gorges-du-tarn-008

wandelen-frankrijk-2

Provence

Waarom naar Australië als de Provence om de hoek ligt? Zonder gekheid, want Australië is natuurlijk prachtig, deze regio heeft mijn hart gestolen. Vijf weken woonde ik in de stad Aix-en-Provence en leerde ik dat er in de Provence ontelbaar veel moois te zien is. Backpacken in de Provence is dan ook een absolute must-do. Tijdens je reis door deze regio combineer je mooie steden als Aix-en-Provence, Marseille en Avignon met de mooie dorpen van de Luberon en de beste natuur, zoals de Calanques van Marseille en Cassis en de beroemde kloven Gorges du Verdon. Maar misschien nog wel leuker in de Provence: je onderdompelen in de kleinste Provencaalse dorpjes, je picknickkleed uitrollen tussen de zonnebloemen of lavendel waar het jou uitkomt en genieten van het eenvoudige leven hier. Met een verse baguette en je flesje rosé natuurlijk, want de Provence is de regio van rosé. Het goede leven vieren doe je in de Provence. En het is niet eens moeilijk. Busverbindingen zijn over het algemeen goed, zeker naar de trekpleisters. Sommige dorpen zijn wat moeilijker te bereiken, daarvoor kun je eventueel Blablacar proberen of gewoon je duim in de lucht steken.

vakantie-provence-frankrijk-010

rondreis-provence-cote-dazur

De Vercors en Chartreuse in de Franse Alpen

Nog een bestemming in de Franse Alpen, maar compleet anders dan de Haute-Maurienne. Het verschil? De natuur is anders. De Haute-Marienne voelt heel open, terwijl dit gedeelte veel beboster is. Nog een verschil: er zijn hier grote steden als Grenoble en Chambery te vinden. Eigenlijk in zo goed als alles verschillen de regio’s van elkaar. Zelf vloog ik op Grenoble, een prachtige stad die sowieso een lang bezoek waard is. In de winter vliegt Transavia dagelijks naar deze stad. In Grenoble zelf kun je al de hoogte in, vanwaar je prachtig uitzicht hebt op de stad die omringd is door bergmassieven. Maar je kunt nog verder de bergen in. Vanuit deze Alpen-stad rijden bussen naar de natuurparken Chartreuse (oui oui, van de beroemde likeur!) en de Vercors. Natuurparken waar het massatoerisme nog niet gevestigd is. Neem bijvoorbeeld de bus naar het dorpje Le Sappey en Chartreuse of Lans-en-Vercors en trek vanuit hier verder.

grenoble-wat-te-doen-001

Grenoble-frankrijk-06

Door de bergen van de Côte d’Azur

Dat ik verzot ben op de Côte d’Azur weten de trouwe lezers hier inmiddels. Ik raak er niet over uitgepraat. Juist omdat er zo’n beeld vasthangt aan deze regio. Een beeld waar ik het niet helemaal mee eens ben. Deze regio is namelijk zoveel meer dan Cannes, Monaco en St. Tropez. Mijn ervaring? Ongerepte natuur, prachtige treintrajecten, de mooiste dorpen… Ik kan backpacken aan de Côte d’Azur dan ook alleen maar aanmoedigen! Zelf deed ik het eerder al een paar keer. Ik vloog naar Nice, de stad die mijn hart stal, en bezocht vanaf hier prachtige bergdorpen als Sainte-Agnes, Saint Paul de Vence, Gorbio en Gourdon. Maar ik maakte ook een magische treinreis, de bergen in, naar het stadje Tende. Wedden dat niet alles van Australië, Thailand en Argentinië hieraan kan tippen? Prachtig was het. Fijn voordeel: deze regio is ontzettend goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor jou als backpacker mooi meegenomen!

wandelen-frankrijk-007

vakantie-cote-dazur-005

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Jessica

  Die tocht door Gorges du Tarn van jou staat ook nog steeds hoog op mijn lijstje, zo mooi! Leuk en origineel lijstje, aangezien backpackers niet snel aan Frankrijk zullen denken. 😉

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Jaa, heel gaaf Jes! Zeker lopen, die tocht door de Gorges du Tarn!

 2. Sandra

  Het is zeker waar dat dichterbij ook vette plekken zijn om te backpacken/ontdekken! Ik herken best wel veel plaatsen van hierboven. De Cevennen, Provence, Cote d’Azur en de Tarn ben ik ook geweest! Stuk voor stuk érg mooi. 🙂

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Tof, mooie bestemmingen heb je bezocht! En ben het uiteraard helemaal met je eens. 🙂

 3. Yvonne

  Je hebt helemaal gelijk: zoveel plekken ver weg hebben we al gezien, terwijl prachtige bestemmingen zoals de 5 hierboven zo dichtbij zijn en zo mooi! Gelukkig hebben we al redelijk wat van Frankrijk gezien de afgelopen jaren, zoals de Provence, Parijs, de Cote d’Azur en ook de Gorges du Tarn. Wij gaan alleen altijd met de auto op pad, vinden we praktischer, maar kan me voorstellen dat veel plaatsen prima als backpacker te bezoeken zijn. THX voor het delen van deze mooie pleken… *note to self: weer naar Frankrijk 🙂

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Geen dank, jij dank voor je enthousiaste reactie! En inderdaad: hup, naar Frankrijk 😉

 4. Marcella

  Jij maakt mijn Frankrijk-wishlist steeds langer. En terecht, want dit artikel bewijst maar weer hoeveel moois er nog te ontdekken is!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Aaahw, leuk om dat te horen Marcella!