Normandië, het noorden van Frankrijk, waar ik eigenlijk niet zoveel van verwachtte. Idioot, kan ik je vertellen. Normandië is namelijk prachtig, de regio heeft diepe indruk op me gemaakt.

De natuur is er ruig, de bevolking heel puur – op zondagochtend 10.00 uur zitten de Fransen met z’n allen buiten aan een wijntje – en de keuken geweldig. Die oesters, daar moet je van houden… Maar denk ook aan de crêpes, cider en Calvados en je zal om zijn.

Vandaag deel ik met jullie vijf dingen die ontzettend leuk zijn om te doen wanneer je in Normandië bent. Gewoon, dingen die mij meer dan aanstonden. Tot slot wil ik je maar een ding zeggen: ga! Het is er magnifique!

 

Laat je wegblazen bij Cap de Carteret

 

Een van de mooiste plekken in Frankrijk die ik ooit zag: le Cap de Carteret. Dit is zo’n plekje in Normandië waarvan je niet wist dat het in Normandië te vinden was. Zo’n plek waarna je denkt: ‘Wauw, deze regio is écht vreselijk mooi’. Laat je wegblazen en loop gewoon lekker rond hier. Genoeg mooie natuur om je een middag lang te vermaken.

route-des-caps-normandie-006

 

Rijden door la Suisse-Normande

 

Eigenlijk moet je een Eend hebben en dan door de landschappen van dit stukje Normandië rijden, maar goed: die hadden wij niet. En jij misschien ook niet. Geeft niet, want dan nog is Suisse-Normande een prachtig stuk Frankrijk. Maak zo nu en dan een stop, onder andere bij de Pain du Sucre, en ga even lekker picknicken met je lief. Ultiem!

suisse-normande-frankrijk-16

 

De oorlog herbeleven in Arromanches-les-Bains

 

Een heftige dag was het, ons bezoek aan de gehele ‘oorlogskust’ van Normandie. Hier is gestreden ten tijden van WOII en daar is nog veel van terug te zien. Wat ongelooflijk veel indruk op mij maakte, was de 360° film in Arromanches-les-Bains. Bovenop een heuvel in het dorp is een piepkleine bioscoop gebouwd, waar deze film dagelijks getoond wordt. Met echte beelden van toen, vanuit Arromanches en de omliggende plaatsen. Heftig, hoe Hitler schreeuwt Frankrijk zich toe te eigenen. En hoe slachtoffers vallen, van bloed tot dood. Misschien niet wat je in gedachte had bij een vakantie, maar het zet je wel weer even met beide benen op de grond. Wat mij betreft moet je dit stadje en de film zeker bezoeken.

invasiestranden-normandie-001

 

Wadlopen bij Le Mont Saint Michel

 

Le Mont Saint Michel is een toeristenwalhalla. Ik geloof niet dat ik ooit meer toeristen bij elkaar heb gezien dan hier. En dat in september! Het is een gekkenhuis, maar dat heeft ook een reden. Le Mont Saint Michel is namelijk wel een schitterend schiereiland dat is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het is alleen toegankelijk voor voetgangers en dat maakt het schiereiland mede zo aantrekkelijk. Misschien wel het leukste om te doen: wadlopen rondom Le Mont Saint Michel! Het fenomeen eb en vloed heeft in het noorden van Frankrijk een bijzondere macht en dat is ook hier zichtbaar. Overdag kun je hier op blote voeten hele stukken lopen, maar let wel goed op de tijd van het water.

wadlopen-mont-saint-michel

 

Slapen in een kasteel

 

Wie kent ze niet: de prachtige kastelen van Frankrijk. Ook Normandië heeft pareltjes en ik raad je aan er hoe dan ook een nachtje in te slapen. Slapen in een Frans kasteel is zo ontzettend bijzonder. Zelf deed ik het bij een Nederlander, wat onwijs leuk was. We praatten honderduit, hij vertelde zijn verhaal over zijn emigratie, ik vertelde over deze blog. En duur? Welnee, dat viel in dit kasteel reuze mee. Doen, dus!

chateau-le-val-normandie-004

Bon voyage!

Laat een Reactie achter

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ja, dat is zo bijzonder! Een beetje magisch. Vriendlief en ik hebben echt minutenlang gewoon rondgestruind op het erf en om ons heen gekeken. Meer niet. Daarna konden we weer praten.

 1. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Ik ben heel lang geleden een keer in Normandië geweest, maar dat was nog met mijn ouders. Deze mooie dingen herinner ik me in ieder geval niet meer ;)!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Haha, ik heb dat met Bretagne! Als kind eens geweest, maar kon me er alleen maar van herinneren dat ik het mooi vond. Niet wat ik dan gezien had etc. Sommige plekken kunnen echt verrassen op latere leeftijd!

 2. Eva - eighty7

  Wat een mooie omgeving! Leuke ideeën 🙂

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Aanrader hoor! 🙂 En niet ver van Nederland!

 3. Karlijn

  Nu wil ik naar Cap the Carteret, lijkt me heerlijk om daar weggeblazen te worden 🙂

 4. Liselotte | foodieadventures.nl

  Ik ben verliefd op Normandie! Ik kom er dit jaar al 20 jaar!!
  Mocht je nog leuke tips willen, mag je me altijd een berichtje sturen!

 5. Marcella

  Ook wij waren bij Arromanches-les-Bains en kwamen er beide wit en stil uit de zaal. Jeetje, wat een impact! Maar absoluut een aanrader, goed voor je beeldvorming wat er zich allemaal heeft afgespeeld in het prachtige Normandië. Wadlopen bij Mont st Michel hebben we niet gedaan, lijkt me wel erg tof!

 6. Frederique

  Wij zijn een aantal jaren geleden in Normandië geweest. In Honfleur verbleven we in een van de meest charmante hotels waar ik tot nu toe ben geweest: L’Absinthe Hotel.

 7. Northflix

  Heerlijke foto’s! Ik was er jaren geleden en vond de D-Day stranden erg indrukwekkend en Normandië heeft me verder ook positief verrast!

 8. Wanda

  Wij gaan in juni eindelijk naar Normandië, dus ik sla je tips even op!

 9. Sheelagh

  Speciaal even op je blog gezocht voor Normandië-tips, ik ga namelijk volgende week! Fijne inspiratie dus deze post. Erg benieuwd naar de landingsstranden (mijn opa landde hier 70 jaar geleden) en die 360 graden bioscoop stond ook al op de planning. De Mont Saint Michel staat ook op de planning, dat wadlopen ziet er erg tof uit dus ik ga zeker even uitzoeken wanneer het eb is 🙂

 10. At Home Cash

  Hello, Neat post. There is a problem along with your website in internet explorer, might check this?

  IE nonetheless is the marketplace leader and a good portion of
  other folks will omit your great writing because
  of this problem.

 11. Bellesse SKin

  This info is invaluable. How can I find out more?

 12. Revival Beauty

  For newest news you have to pay a visit web and on web I found
  this website as a most excellent web page
  for newest updates.