Nog geen week geleden bezocht ik voor het eerst in mijn leven Grenoble. De grote stad van de Franse Alpen, hoofdstad zelfs, jawel! Wat ik er werkelijk van kon verwachten wist ik niet zo goed, omdat ik simpelweg weinig verhalen van andere reizigers kende.

Dat maakte wel dat ik er veel zin in had, ik zou mezelf laten verrassen. En jawel: wat was het mooi! Samen met een gids ben ik de stad doorgewandeld en heb ik veel kunnen zien, maar vooral ook horen. Spreek een woordje Frans met een Française, en ze is niet meer te stoppen. Alleen maar leuk natuurlijk. De gehele cityguide en alle reisverhalen over Grenoble en de Alpen komen eraan, maar ik wil allereerst alvast wat leuke feitjes met jullie delen… Want wist jij dit:

1.

Grenoble is de hoofdstad van de Franse Alpen. Aan de ene kant logisch, het wordt namelijk geheel omringd door bergmassieven. Anderzijds vreemd, omdat Grenoble heel laag ligt, op zo’n 200 meter. Je zou een hoofdstad van de Alpen toch iets hoger verwachten.

grenoble-wat-te-doen-003

2.

Grenoble is een stad van studenten. Met meer dan 50.000 studenten van de in totaal 153.000 inwoners, is ongeveer een derde van de inwoners van Grenoble student. Niet heel vreemd ook, er zijn namelijk vier universiteitsvestigingen te vinden in de stad.

grenoble-wat-te-doen-005

grenoble-wat-te-doen-004

3.

In heel Grenoble zie je veel Italiaanse invloeden terug. Denk aan Italiaanse teksten, italiaanse winkels en de vele Italiaanse restaurants. Dat komt doordat er ten tijden van de Franse revolutie veel Italianen naar Grenoble kwamen voor werk. De oversteek van de Italiaanse Alpen naar de Franse Alpen is natuurlijk ook niet zó groot…

4.

Een vervolg op nummer drie: ravioli is een specialiteit in de Isère, de provincie waarin Grenoble ligt. In bijna elk restaurant zijn verschillende soorten ravioli te bestellen, vaak in combinatie met Franse producten als kaas of crème.

5.

Grenoble had lange tijd de langste laan van Frankrijk, namelijk Avenue Jean Jaures. Totdat Parijs met haar Champs Elysées de tweede plaats op de lijst beu was en Grenoble vriendelijk verzocht de avenue halverwege te splitsen. Baas boven baas…

grenoble-wat-te-doen-001

grenoble-wat-te-doen-002

Wordt vervolgd…

Laat een Reactie achter

 1. Eva - eighty7

  Mooie foto’s; te cute, die (zalm)roze huisjes!

 2. Daphne

  Haha dat laatste feitje! Eigenaardige lui die Parisiens! Ik ben ooit met de bus naar Grenoble gegaan om vervolgens mijn vriend in Les Deux Alps op te zoeken. Verder dan een lunchroom aan het stationsplein kwam ik niet, maar dat zag er wel leuk uit. Benieuwd naar je verhalen.

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Haha ja, die Parisiens he… Altijd baas boven baas. Zoals Frankrijk voor sommigen van hen alleen maar uit Parijs bestaat. Ach, het heeft ook wel wat. Ik ga snel posten!

 3. Anouk

  Gaaf, studentensteden trekken me vaak veel. Veel leuke kroegjes en winkelgelegenheden. En zei je nou Italiaanse invloeden? Im hooked for sure!!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Haha ja, jij moet er echt naartoe! Het is een soort Italië in Frankrijk. Die ravioli’s waren echt té lekker!