De grond onder me knispert. Ik zie vlekjes op de rotsen, springende vlekjes. Gemzen, hoor ik later. Verkeer is hier in de verste verte niet te vinden. Ik geniet. Van de stilte, die hier oorverdovend mooi klinkt. Welkom in de Vanoise: een natuurpark in het hart van de Franse Alpen. Tot eind april bedekt met een fijne laag verse sneeuw. Sneeuw waarvan we nu afscheid nemen.

In het dorpje Termignon wacht die middag in maart een Française me op, Marion Guy. Een luid “Bonjour!” maakt dat duidelijk. We schudden handen en ze reikt me een stel lompe schoeisels aan. Sneeuwschoenen. Ze doen me denken aan twee kleine skateboardjes, onder iedere voet een. Verschil is dat hier enorme pinnen onder zitten, waar mijn vroegere skateboard dat niet had. En daarmee maakt het de sneeuwschoen tot een geweldig materiaal: je kunt ermee wandelen door de sneeuw. Zonder het risico te lopen elke minuut onderuit te glijden. Geniaal.

Wandelen op lompe schoeisels: sneeuwschoenen

De dame in kwestie vertelt over ‘haar’ regio, Haute Maurienne Vanoise, waar ze zo trots op is. Ze praat eindeloos over hoe ze de natuur hier leerde kennen op jonge leeftijd en nu als gids al haar verhalen kan bundelen. Ik luister aandachtig terwijl we naar ons startpunt van de wandeling lopen. Van de schone weg naar de besneeuwde natuur. We zijn er, hier gaat onze vijf kilometer lange wandeling van start. Voor gevorderden organiseert Marion overigens langere tochten, maar voor nu vind ik de vijf kilometer meer dan prima. Eerst maar eens die eerste stappen zetten.

Al na een paar meters in de sneeuw roept ze ons een halt toe. Twee voetsporen zijn in de sneeuw te zien. Maar waarvan? Welk dier is hier geweest? Een dier dat de twee achterpoten gebruikt om te springen. De rest van de puzzel laat ze aan ons over. Gevolgd door een uitleg over de springtechniek. En zo volgen er onderweg nog vele quizvragen waarop we steeds het verkeerde antwoord lijken te geven. We leren nog eens wat.

Om de paar meter pakt ze er haar telescoop bij. Bijzonder: deze dame ziet waar de gemzen zitten op de rotsen. Voor ons zijn het niet meer dan miniscule stipjes, waarvan we niet eens zeker weten of het wel gemzen zijn. In haar telescoop wordt alles duidelijk. Ineens doemt er op het scherm waarnaar ik kijk een groot beest op. Machtig mooi. Bewegend beeld. Ja, dit is echt. En hoe.

We vervolgen onze tocht door de natuur en staan zo nog enkele keren stil om de stipjes via de telescoop te zien veranderen in reusachtig mooie beesten. We hebben ontelbaar veel gemzen gezien, al dan niet door de telescoop. Geeft niet dat het in het echte zicht slechts stipjes zijn. Geeft niet, want kijk eens om je heen. Het is vooral prachtig hier…

Met dank aan Marion Guy en Haute Maurienne Vanoise.

sneeuwschoenwandelen-franse-alpen-001

sneeuwschoenwandelen-franse-alpen-002

sneeuwschoenwandelen-franse-alpen-003

sneeuwschoenwandelen-franse-alpen-004

sneeuwschoenwandelen-franse-alpen-005

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Jennifer

    Ja, bijzonder leuke ervaring dat sneeuw schoen wandelen. En niet te vergeten de vos die we van redelijk dichtbij hebben gezien. <3

  2. Jennifer

    Ja, bijzonder leuke ervaring dat sneeuw schoen wandelen. En niet te vergeten de vos die we van redelijk dichtbij hebben gezien. <3