Het zakdoekenlied op een bruiloft…

Misschien heb je het al eens meegemaakt: het einde van een bruiloft waarbij mensen spontaan met zakdoeken of servetten beginnen te zwaaien. Dat betekent maar één dingen: het nummer Les lacs du Connemara is ingezet, beter bekend als ‘zakdoekenlied’. Maar vanwaar deze traditie?

Een officiële verklaring is er nooit geweest. Mogelijke speculaties wel, en met het analyseren van de songtekst kun je een eind komen. Een van de opties is dat deze hit van de Franse zanger en acteur Michel Sardou uit 1981 gaat over de oorlog, en dan met name het einde daarvan. Connemara is de naam van een westelijk deel van het Ierse graafschap Galway, het betreft dan ook een Ierse oorlog. In de tekst wordt echter niet alleen over de oorlog gesproken, er vindt ook een bruiloft plaats. Een oorlog en een liefdesverhaal in één dus. Met het zwaaien van de zakdoeken vieren de Ieren uitbundig de liefde én het einde van een oorlog.

Sardou besloot dat het vieren van vrijheid in combinatie met de liefde een mooi thema was om een nummer over te schrijven, en met succes. Hij behaalde zowel in Nederland als Belgie een top 10 notatie. En daarnaast zette hij natuurlijk een traditie in gang, waar we nu weer even van gaan genieten…

 

Laat een Reactie achter