Er lijkt geen einde te komen aan de meterslange oprijlaan waarop we ons bevinden. Totdat ineens de palen met hierop twee leeuwenkoppen opdoemen. Bonjour, bienvenue chez Chateau le Val!

Een blaffende hond en een stilzwijgende kat verwelkomen ons op hun erf. Enkele seconden later komt ook eigenaar Frans aanlopen. “Bonjour, goedemiddag!” Zijn Haagse accent is na al die jaren nog niet verloren gegaan. Samen met mijn lief kijk ik mijn ogen uit. Wat een plaatje, wat een prachtige woning… “Willen jullie even wat drinken?” Graag. In zijn eigen gemaakte barretje in het gebouw dat ooit als paardenstal diende, drinken we onze Orangina in een teug leeg. En dan nu die rondleiding.

chateau-le-val-normandie-004

chateau-le-val-normandie-011

chateau-le-val-normandie-003

chateau-le-val-normandie-012

Een bijzonder verhaal

Ik moest even nadenken: ik had toch geen contact gehad met een man? Waar is de vrouw des huizes dan? “Ah”, lacht Frans “Wij zijn hier jaren geleden samen naartoe verhuisd vanuit Nederland, maar soms komen er andere mensen op je pad. Inmiddels zijn we gescheiden en woont Karin in het centrum van Brix, dit dorp. Ze werkt nog wel mee aan de bed & breakfast. Vrienden onder elkaar, je kent het wel.” De Haagse vertelt zonder gêne over zijn liefdes die volgden. Ik lach om zijn belevenissen op datingsites, over hoe open en eerlijk hij in het leven staat. Het maakt dat ik me meteen thuis voel. Hij met een biertje, ik met een wijntje. De hond uitgestrekt naast ons.

Fijn is dat hij niet alleen de rozengeur en maneschijn aan zijn gasten kenbaar maakt, maar ook over de keerzijde van emigraties vertelt. “Ik ben jarig met kerst. Leuk, denk je. In Nederland wel, ja. Maar de eerste kerst dat we hier woonden, wilden we voor mijn verjaardag uit eten gaan. Nou: probeer jij met kerst maar eens een restaurantje te vinden dat open is in Frankrijk. Onmogelijk! Tja, dan zit je hier binnen, in een immens kasteel, zonder vrienden en familie… Dat is niet wat ik voor ogen hield. Sindsdien ben ik met de feestdagen altijd even terug in Nederland. Zo slecht hebben jullie het dus niet”, voegt Frans er nog gauw met een knipoog aan toe.

Misschien was het zijn naam, wat ervoor zorgde dat hij naar Frankrijk emigreerde. Hoe dan ook: spijt heeft Frans nooit gehad. “Kijk dan om je heen!” En inderdaad, wanneer ik om me heen kijk zie ik niets dan pracht. Dit chateau ligt op een zeer idyllisch plekje in het noorden van Normandië, op steenworp afstand van Cherbourgh, al kom ik daar strak nog  even op terug. Eerder deze dag reden wij al een ongekend mooie kustroute, de Route des Caps. Voor een vakantie kun je dit gerust als uitvalsbasis nemen.

featured

chateau-le-val-normandie-006

chateau-le-val-normandie-007

chateau-le-val-normandie-013

chateau-le-val-normandie-014

Tegenslag voor liefhebbers van de Spaanse Costa Brava

Eerlijk is eerlijk: wie het erf van Chateau Le Val verwacht wat. En wat je dan precies moet verwachten… Tja, lastig. Luxe? Of juist authenticiteit? Persoonlijk ben ik geen luxepaard, dus voor mij was het entree al genoeg voor een overdosis dopamine in het lichaam. Hallo: kijk dan. Wat een plaatje! Maar als we Frans mogen geloven is niet iedereen zo makkelijk. “Toen we net open waren, kwam er een typisch Amsterdams stel naar ons kasteel. Je weet wel, zoals je Amsterdammers in boeken en films ziet. Heftig accent, geen blad voor de mond. Zo kwam het stel hier, met de verwachting op loopafstand van zee te verblijven. Omdat een journalist ooit schreef dat we er op steenworp afstand vandaan wonen. Steenworp afstand, een kwartier rijden dus”, lacht Frans. “Ze waren niet blij met waar ze terecht waren gekomen, maar hebben me netjes betaald en zijn vertrokken. Weet dus wat je te wachten staat!”

Tja. Ik kan er alleen maar aan toevoegen: ga hier naartoe! Want wat een heerlijk plekje was dit.

chateau-le-val-normandie-009

chateau-le-val-normandie-010

chateau-le-val-normandie-015

www.chateauleval.com

Laat een Reactie achter

    1. Rosanne Bedrijfseigenaar

      Jaaa, helemaal mee eens! Een plaatje 🙂

  1. JanWim en Jola

    Wij zijn hier een paar jaar terug geweest. Frans super aardig. Onzettend mooi kasteel en erg mooie royale kamers. Wij hebben hier 5 dagen gelogeerd. De eerste nacht moest ik plots naar het ziekenhuis. Ik heb daar 3 dagen moeten blijven. Jola, mijn vrouw, is ontzettend goed opgevangen door Frans. Zij mocht zelfs mee eten. Frans heeft haar ook nog heen en weer gereden naar het ziekenhuis en heeft geholpen met vertalen. Wij hebben nog 2 nachten samen in het kasteel doorgebracht! We mochten zelfs een nacht gratis langer blijven. Hebben we niet gedaan. Maar alle lof voor Frans!!!
    Groetjes van JanWim en Jola!