De Champagnestreek. Ineens was ik er. Ongepland, onvoorbereid, maar met een goede dosis enthousiasme. Eigenlijk was het nationaal park de Cévennes de bestemming van onze vakantie, maar een kapotte auto bracht roet in het eten. Zo’n 800 kilometer dichter bij huis werd onze vakantie gevierd: in de Champagne-Ardennes, op een half uurtje rijden van Châlons-en-Champagne. Ik neem je even mee terug.

champagne-frankrijk-13

Bienvenue á Champagne! We huren via Airbnb een kamer bij een champagneboer. Een simpele, oude, leuke man die een kleine wijngaard heeft en zich zo van zijn eigen oogst voorziet. Voor ons ligt er in de koelkast een flesje koud. Lief. Dat moet geproefd worden!

Ik maak ook binnen no-time even vrienden met zijn geweldig lieve kat. Een beter bonjour kun je niet krijgen! Madame wil niets liever dan geaaid worden en gesprekken voeren. In het Frans natuurlijk.

champagne-frankrijk-14

We maken een rondrit rond het immense Lac du Der, dat zich uitstrekt over 48 km². Vooral stilte heerst hier. Mooi, maar helaas is die stilte ook aanwezig in de dorpjes die we passeren. Gevolg van buiten het seizoen reizen hier.

Vanaf ons ‘wijnhuisje’ hebben we iedere avond hetzelfde maar toch ander uitzicht. Vandaag ziet dat er zo uit. Best fijn.

champagne-frankrijk-15

Zaterdag besluiten we Epernay te bezoeken. Het staat op alle verkeersborden met grote letters aangegeven en volgens onze reisgids krijgt de stad de titel ‘Hoofdstad van de Champagne’ toegewezen. Misschien met iets teveel optimisme togen we erheen, Epernay blijkt het voor mij niet te zijn. Of het aan het druilerige weer ligt geloof ik niet, de stad heeft voor mij gewoonweg weinig uitstraling. Geen gezellige terrasjes, geen leuke boetiekjes. Dit komt waarschijnlijk ook doordat de stad grotendeels is platgebombardeerd in de Eerste Wereldoorlog. De oorlog heeft zijn sporen nagelaten. Wij kwamen hier mede voor de immense wijnkelder van Moët et Chandon, deze is op de dag van ons bezoek gesloten in verband met werkzaamheden. Jammer!

Ondanks de domper van Epernay besluiten we de wijnroute te rijden die buiten de stad ligt. Dat blijkt een goed idee, want de wijnlandschappen zijn bijzonder. Op het moment dat wij hier zijn is de oogst in volle gang, mensen zijn hard aan het werk. Heeft ook een keerzijde want leuke wijnhuisjes en musea op de route zijn vrijwel allemaal gesloten door de drukte van de oogst. Bummer! We doen het met de uitzichten op de groene druiven vandaag.

champagne-frankrijk-16

‘Thuis’ nemen we nog maar een glaasje van eigen bodem. Santé!

En we genieten van weer hetzelfde maar toch ander uitzicht. Blijft fijn.

champagne-frankrijk-17

Oh Reims, je t’aime! Wat een fijne stad. Niet te groot, goed te behappen voor een dagje. Maar toch met de invloeden van het grote Parijs. De Parijse gebouwen maken de stad af. En toch is het heel eigen, gezellig en stijlvol.

Net buiten de stad liggen een paar immense wijnhuizen, waaronder het Vranken Pommery, waar je rondleidingen met proeverijen kunt doen. In de kelders ligt een ontelbaar aantal flessen champagne, gesorteerd op steden van over de hele wereld waar naartoe ze geëxporteerd zullen worden. Indrukwekkend.

champagne-frankrijk-18

Nog een parel van een stad: Troyes. Deze stad ligt in het zuiden van de Champagnestreek en kent het grootst aantal houten huisjes van heel Frankrijk. Dat maakt het leuk je hoofd om iedere hoek van de straat te steken. En dan te stuiten op lieflijke exemplaren als deze.

Au revoir, Champagne! Deze velden waren het decor van onze reis door de streek. Een streek die je moet begrijpen en waar een beetje voorbereiding op zijn plek is. De regio is qua grootte vergelijkbaar met Nederland, dus de afstanden die je aflegt per bezienswaardigheid kunnen flink zijn. Toch is het ook een regio waar je je moet laten verrassen, waar je ieder glaasje champagne dat je aangereikt wordt je moet aannemen. Al is het maar omdat het erbij hoort. Omdat hier champagne wordt gedronken alsof het koffie is. En dat is goed. Dat is fijn.

 

Á bientôt!

 

Laat een Reactie achter

  1. Stephanie | Expeditie Aardbol

    Heerlijk! En wat een goed idee voor een weekendje weg in het najaar! Ga ik onthouden voor volgend jaar :)!

    1. Rosanne Bedrijfseigenaar

      Bonne idée, qua afstand is het zeker te doen!