Zo lekker en vers als het stokbrood in Frankrijk, zo krijg je het niet vaak ergens anders. Vaak, want er zijn zelfs in Nederland Franse restaurants, bistro’s en winkeltjes die het proberen. En soms slaagt dat nog ook! Ik tip je graag de leukste Franse adresjes in Nederland.

 

Michel in Den Haag & Rijswijk

Fransman Michel is inmiddels met recht een begrip geworden in Den Haag en omgeving. Met recht, want hij heeft de Franse broodambacht naar Nederland gehaald en daar zijn veel mensen maar wat blij mee. Alles wat je koopt in een van de drie bakkerijen van Michel in Den Haag en Rijswijk wordt diezelfde ochtend nog met eigen handen gemaakt. Van grote bedrijven die producten aanleveren wil Michel niets weten. En dat proef je. Maar dat niet alleen. bij Michel worden klanten aangesproken in het Frans. Een stukje beleving waarmee je je écht in de Franse boulangerie waant. Leuk!

Lees hier meer over ons bezoek aan Michel

michel-den-haag-007

michel-den-haag-004

michel-den-haag-005

 

De Burgerij in Tilburg

Deze tent mag met recht een Tilburgs stukje Frankrijk genoemd worden. De Tilburgse broers Joris en Jaap besloten bij de overname van deze tent er echt voor te gaan. In de zin: álles moet Frans. Franse vlaggen, Franse theedoeken, maar bovenal natuurlijk Franse kazen, saucisson en niet te vergeten: een oesterborrel! De Burgerij is in Tilburg dé plek om je in Franse sferen te wanen. Het leuke aan De Burgerij is overigens dat ze voor ieder wat bieden. Zo is er de plateau to go, voor wie graag romantisch op de bank dineert. Maar ook aan wie graag aanschuift is er gedacht, de kaart is namelijk lekker divers. Van soepen uit Parijs en Bretagne tot quiches, Boeuf Bourguignon en hertenrugfilet. En raad eens: je kunt ook nog een nachtje logeren bij de mannen, in het hotel boven het restaurant!

Lees hier meer over ons bezoek aan De Burgerij

de-burgerij-tilburg-01

de-burgerij-tilburg-02

de-burgerij-tilburg-07

 

Pierre in Rotterdam

Brasserie Pierre in Rotterdam ligt verscholen tussen talloze pizzeria’s en Italianen in een rustige wijk op loopafstand van station Rotterdam Blaak. Bij binnenkomst blijkt Pierre een soort klein Parijs in Rotterdam. Het vele licht in het restaurant maakt dat het heerlijk fris oogt. Maar dat niet alleen: het concept van Pierre is al net zo leuk. Zo serveren ze onbeperkt Franse gerechtjes op maandag en dinsdag. Een soort tapas, maar dan Frans. Origineel! Alles bij Pierre schreeuwt Frankrijk en dat vinden wij maar wat leuk. Cuisine en toilette. Een paar simpele woorden die voor iedereen begrijpelijk zijn, maar toch dat extra Franse tintje geven. It’s all about the details.

Lees hier meer over ons bezoek aan Pierre

pierre-rotterdam-007

pierre-rotterdam-005

pierre-rotterdam-001

 

De Fransoos in Leiden

Nog een Fransman in Nederland! Ed Chavernac groeide op in de regio Lot-en-Garonne in Zuid-West Frankrijk, waar hij jarenlang een restaurant runde. De liefde bracht hem naar Nederland, maar zijn thuisland helemaal loslaten zag hij niet zitten. En zo begon hij zijn delicatessenwinkel De Fransoos in Leiden. Chavernac haalt zijn producten, waaronder kazen, saucisson, maar ook honing, haricots verts en ga zo maar door, het liefst bij Franse boeren zelf. “Hoe echter, hoe beter. Geen massaproductie voor mij”, lichtte hij ons toe. Mooi initiatief!

Lees hier meer over ons bezoek aan De Fransoos

de-fransoos-leiden-09

de-fransoos-leiden-05

de-fransoos-leiden-10

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Raymond

    Een echte Franse bakker, op het Gangetje, in het centrum van Leiden

  2. Mariëlle - ATB

    Ik ga eens proeven bij Michel, ik woon in Den Haag maar ben er nog nooit geweest. Ben benieuwd!