Kerst, of op z’n Frans: Noël! Sommigen zijn er verzot op, anderen hebben er niets mee. Ik biecht op: persoonlijk val ik in die eerste categorie. Alhoewel… Ik heb meer met de sfeer eromheen, dan met de kerstdagen zelf. Die sfeer in de weken ervoor vind ik om te smúllen. De vele lichtjes in de straten, kerstpoppen in de etalages, de muziek, cadeautjes… Mais oui, j’aime bien. Maar waar moet je zijn om deze kerstsfeer in Frankrijk te proeven? Ik heb leuke tips voor je!

Uniek: de kerstmarkten van Colmar

Zeg je kerst, dan zeg je de Elzas! Deze prachtige wijnstreek op zo’n zes uur rijden van Nederland staat bekend om haar indrukwekkende kerstsfeer. Niet enkel in de feestmaanden zelf, maar eigenlijk gedurende het hele jaar kun je hier kerstcadeaus en -bomen in de winkels vinden. Maar oké, de échte kerstsfeer proef je ook in de Elzas natuurlijk in de maanden net voor Kerstmis. Een bezoek aan de stad Colmar mag dan niet ontbreken. Deze stad wordt ook wel het Venetië van Frankrijk genoemd. Dit stadje waant je even in Disneyland, met zijn vele kleurrijke vakwerkhuizen. Wie na Colmar nog zin heeft in meer, kan ook de prachtige omliggende wijndorpen nog aandoen, gebouwd in dezelfde stijl maar met allemaal hun eigen karakter.

In totaal vind je in Colmar zes kerstmarkten. De belangrijkste kerstmarkten van Colmar staan rondom het Place des Dominicains, Petite Venise en Koïfhus. Vooral het Place Jeanne d’Arc is zeer sfeervol. Op het plein staan huisjes die de sfeer van Colmar nabootsen, inclusief een kerk en een behuizing met dieren. Het is weliswaar de kleinste kerstmarkt van Colmar, maar het doet niet onder voor de rest. Er zijn voornamelijk lokale lekkernijen te proeven en heerlijke lokale producten te koop.

Wanneer?  
Van 23 november tot 29 december 2019, dagelijks van 10 tot 19 uur. In het weekdn (vr-zo) tot 20 uur

Kerstmarkten in Parijs

Een bezoek aan de Franse hoofdstad is natuurlijk altijd leuk, maar misschien wel nóg leuker in de weken voor kerstmis! Op de beroemde Champs-Elysées begint deze kerstvreugde al op 11 november, waar je dan tal van kraampjes en een overvloed aan lichtjes vindt. Ook in de rest van de stad is de kerstsfeer de weken voor Kerstmis voelbaar. Zo vind je aan de voet van de Eiffeltoren de kerstmarkt Trocadero, inclusief een prachtige ijsbaan. Op het Place de la Concorde geniet je van een enorm reuzenrad dat uitzicht biedt over de hele stad. Magisch! Net buiten het centrum van Parijs vind je La Défense, waar maar liefst 350 stalletjes zijn uitgestald. Maar misschien wel de meest romantische kerstmarkt van Parijs… ligt in Montmartre, aan de voet van de imposante kerk Sacré Coeur!

Wanneer: 
op de Champs-Elysées van 11 november 2019 tot 2 januari 2020
Bij La Défense van 23 november 2019 tot en met 28 december 2020
Montmartre / Sacre-Coeur van 1 december 2019 tot en met 1 januari 2020

Kerstmarkten in Reims en de champagnestreek

Hoe leuk is dat: champagne én kerstsfeer op één plek! Hiervoor moet je in Reims en omstreken zijn. Deze hoofdstad van de champagnestreek wordt in de weken voor kerst omgetoverd tot een sfeervol walhalla voor de kerstliefhebber, met meer dan 125 stalletjes waar je veel lokale producten kunt kopen en proeven. Het prachtige Place de la Republique in Reims wordt deze dagen tevens gesierd door een groot reuzenrad. Verder moet je vooral zijn op het Place d’Erlon, rues Condorcet, de l’Etape en Buirette voor de meest sfeervolle plekken. Enne… vergeet niet een van de prachtige champagnehuizen te bezoeken, als je er dan toch bent!

Maar er is nog meer leuks in de champagnestreek ten tijde van de feestdagen! Een hoogtepunt is het festival Habits de Lumière in Epernay,  in het tweede weekend van december. De stad Epernay staat dan geheel in het teken van lichtjes. Alle woningen en straten worden verlicht. En er is vuurwerk, er zijn straatshows, orkesten en – niet te missen – vele champagnebars. Santé!

Wanneer:
Kerstmarkt in Reims: van 22 november tot en met 28 december 2019
Habits de Lumière in Epernay: tweede weekend van december

Foto: Tembela Bohle

Alvast een Joyeux Noël!

Laat een Reactie achter