Zo nu en dan voel ik het stiekem alweer: herfstkriebels. Best opmerkelijk met de huidige temperaturen ver boven de 25 graden. Soit, ik zie het alweer helemaal voor me: de kleuren geel, groen, rood en dat fijne herfstzonnetje, soms waterig, soms sterk aanwezig. Ook in Frankrijk is de herfst prachtig. Mits je weet waar je moet zijn natuurlijk…

 

Duizend kleuren in de Vogezen

De échte herfst, zoals hij als romantisch beeld altijd door mijn hoofd dwarrelt, zag ik in de Vogezen. Begin oktober bezocht ik de regio; een waar genot voor mijn ogen. De mooiste meren lagen in een decor van rode, gele en groene kleuren terwijl de temperaturen nog aangenaam rond de 20 graden bleven steken. Prachtig, was het. Vervelen hoef je je als natuurliefhebber sowieso niet in de Vogezen. De wegen brengen je over mooie heuvels door beboste stukken van dorp naar dorp, waarbij soms ineens prachtige meren opdoemen. Rij de Route des Crêtes naar de top van de Ballon d’Alsace en geniet!

vogezen-frankrijk-vakantie-007

 

Wijnwandelen in de Elzas

Hoog op mijn eigen bucketlist: wijnwandelen in de Elzas! Deze zomer belandde ik per toeval in een van de liefste dorpjes die ik ooit zag, in de Elzas. Turckheim, om precies te zijn. Mijn wens om snel terug te keren naar deze streek, waar wijnvelden op heuvels omhoog lopen, is sindsdien groot. Het leukste moment is daarvoor misschien wel de herfst, wanneer de Elzas verandert in een kleurrijk walhalla van rood, geel en groen. Mijn idee? Wijnwandelen. Parkeer de auto bij een plaatsje met een treinstation en loop via verschillende dorpjes en wijnroutes in een paar dagen naar een ander plaatsje met een treinstation. Daar kun je dan de trein nemen naar je beginpunt. Klinkt aangenaam, toch?

herfst-frankrijk-001Bron foto

 

Nazomeren in de Provence

De Provence is altijd een goed idee. Voorjaar, zomer, maar ook de herfst in de Provence is heerlijk. Met in oktober nog een gemiddelde temperatuur van 20 graden is het heerlijk nazomeren in de Provence. Zeker voor degenen die nog eens wat willen doen biedt dat uitkomst. En dat is in de Provence geen verkeerde gedachte! De Provence zit namelijk vol prachtige plekken die ontdekt mogen worden. Ga struinen door de kleurrijke stad Aix-en-Provence, bezoek de mooiste dorpjes van de Luberon – denk aan Gordes, Lourmarin en Bonnieux -, neem een duik in het water van de Calanques… En rijd gewoon eens lekker rond. Van Marseille naar Avignon. Van St. Tropez naar Castellane.

wonen-provence-frankrijk-009

 

Op paddenstoelenjacht in de Ardèche

De Ardèche is onder andere een streek van bos. Zie jij hem al? Bos en herfst, een gouden match! De Ardèche is een schitterende regio in het zuiden van Frankrijk die gedurende het jaar zijn schoonheid niet verliest. De levendigheid, die wel. In het najaar en de winter kun je het gevoel hebben alleen op de wereld te staan. Toeristen die er in de zomermaanden zo massaal aanwezig zijn, zijn er dan niet. De Fransen zelf leven veelal van hun landgoed en zijn vaak druk aan het werk op het land. De dorpen en steden kunnen stil zijn, maar voor degenen die dat niet erg vinden: go for it. De Ardèche is met zijn ruige natuur ook prachtig in de herfst en winter. Houd er wel rekening mee dat er laat in de herfst sprake kan zijn van slecht weer en zelfs sneeuw… Tip: lees verhalen uit de Ardèche in het boek Anders Ardèche van Amélie Dufour. Haar vader woont in de streek en neemt je samen met Amélie mee op sleeptouw.

herfst-ardeche-001Bron

 

Stedentrip Bordeaux

Bomen veranderen in de herfst misschien in kale bedoelingen, Bordeaux doet dat niet. De stad blijft ook in de herfst gewoon kleurrijk en geeft misschien zelfs wel mooiere kleuren dan hartje zomer. Nog een voordeel: het is er minder druk dan in de zomervakantie. Vlieg in de herfst naar Bordeaux en geniet van de prachtige straatjes van deze stad, van de heerlijke keuken die deze regio kent en van het beroemde en al net zo mooie Place de la Bourse, waar kinderen spelen in de waterstralen. Ook leuk: combineer je stedentrip naar Bordeaux met een kleine roadtrip door de omgeving, Les Landes!

rondreis-les-landes-frankrijk-016

 

Bon voyage!

Laat een Reactie achter

  1. Mylene

    Heel fijn om naar te kijken! Herfst is echt mijn lievelingsseizoen en ik droom er nu al van, ook al is het de komende dagen nog 30 graden, haha

    1. Rosanne Bedrijfseigenaar

      Haha, heerlijk he, zo wegdromen bij al wat nog komen gaat!