Escargots, uiensoep, crème brulée, charcuterie, camembert, salade Niçoise… Wie houdt er niet van de Franse keuken? Steeds vaker hoor ik om me heen dat vrienden en familie voorkeur geven aan de Franse keuken, nog boven de Italiaanse keuken, die toch ook echt wel fantastisch is. En dat vind ik leuk! 

De Franse keuken blinkt uit in diversiteit. Elke Franse regio heeft zo zijn specialiteiten en als het even kan pronken de locals daar maar wat graag mee. Daar mogen ze van mij rustig mee doorgaan. Heerlijk vind ik het, om op vakantie verrast te worden door lokale specialiteiten. Om dat gevoel van de Franse keuken ook thuis in Nederland nog warm te houden, zorg ik dat ik zo nu en dan een mooi Frans kookboek insla. Vandaag deel ik een paar van mijn favorieten met je!

Janny van der Heijden – La Douce Paris

Dit boek is een ontdekkingstocht door culinair Parijs, een ontdekkingstocht voor al je zintuigen langs de allerbeste bakkers, patissiers en chocolatiers. Wandel samen met Janny van der Heijden door negen Parijse wijken met elk een totaal eigen geur, smaak en identiteit: van ultra-chic Frans en honingzoet Arabisch tot hyper verfijnd Japans of traditioneel Jiddisch.

Prijs: € 24.95
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

John Gerdsen – Bon Appétit

In Bon appetit neemt John Gerdsen, die als chef de Franse keuken voor zijn rekening neemt in het populaire 24Kitchen-programma ‘Grenzeloos Koken’, je mee naar het culinaire Frankrijk waar de liefde voor lekker eten en drinken centraal staat. Koken is volgens John Gerdsen gevoel en emotie tonen. De Franse klassieke keuken is John op het lijf geschreven en het consumeren ervan past ook goed bij zijn levensstijl.

Prijs: € 10.99
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Tristan Sicard – Kaaskenner word je zo

Leer alles over de verschillende melkrassen en andere factoren die van invloed zijn op kaas. In Kaaskenner word je zo worden 420 verschillende kazen behandeld, ieder voorzien van nauwkeurige productinformatie en weergegeven door moderne illustraties. Stel de ideale kaasplank samen en ontdek de perfecte wijn-kaascombinatie!

Prijs: € 25.95
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Meneer Wateetons – Over charcuterie

In Over charcuterie kom je alles te weten over het zelf maken van vleeswaren: van Italiaanse hammen, droge worst, coppa en pancetta, tot beroemde Franse patés en terrines en Nederlandse slagersklassiekers als achterham en rookvlees. Met behulp van duidelijke stap-voor-stapfoto’s en uitgebreide instructies worden alle technieken helder uitgelegd. Uiteraard ontbreken ook de foutenanalyses niet. Met Over charcuterie in de hand maak je voortaan je eigen vleeswaren op slagersniveau.

Prijs: € 31.99
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Floor van Dinteren – Aan tafel

Floorabella houdt van lekker eten, van mooie dingen en van goede muziek. Ze is kok,vinoloog stylist, fotograaf en vooral een levensgenieter. In dit persoonlijke kook- en belevingsboek komen al haar passies samen. Het is gebaseerd op haar gastrono mische pelgrimstochten door Frankrijk en de inspiratie die ze heeft opgedaan uit oude kookboeken, aangevuld met een grote nieuwsgierigheid en de lust tot experimenteren. Hiermee geeft ze ons inspiratie voor de perfecte eetbeleving. Of het nu een zomerse picknick is, een tête-à-tête voor jou en je geliefde of een after dinner met vrienden bij het houtvuur in de tuin. Dit boek biedt je niet alleen pure en bijzondere gerechten, maar ook wijnsuggesties, muzikale tips en decoratieve inspiratie!

Prijs: € 24.95
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Marita van der Vyver – Een jaar koken in de Provence

De recepten in Een jaar koken in de Provence zijn de favoriete gerechten die Marita en haar familie en vrienden in de zomer eten aan lange tafels onder de oude plataan in de tuin. Of, in de andere seizoenen, in de ruime woonkeuken van hun natuurstenen huis in een middeleeuws dorpje in Zuid-Frankrijk. Provençaalse, mediterrane en Zuid-Afrikaanse maaltijden die net zo lekker smaken onder een jacarandaboom als onder een kiepersol of welke andere boom dan ook.

Prijs: € 21,-
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Anouk & Joris Delanghe – De smaken van de Midi

Anouck Schuyesmans en Joris Delanghe verloren hun hart in Lubéron, in het hart van de Provence. Zij lieten zich verleiden door de eerlijke regionale keuken, de zonnige wijn en l’art de vivre. Voor De smaken van de Midi voegden de auteurs aan de traditionele keuken van de Provence een zeer eigen accent toe. Van aperitief tot dessert, van sandwich tot wildgerecht: dit boek beslaat zo’n grote variëteit aan gerechten dat er met recht van een kookklassieker mag worden gesproken.

Prijs: € 11,-
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

In een Franse keuken

Hoewel ik geen keukenprinses ben, vind ik koken over het algemeen wél heel leuk. Ontspannend! En ik vind het vooral interessant te horen hoe mensen toch altijd weer zulke verrassend lekkere gerechten op tafel krijgen. Laatst logeerde ik bij twee koks in de Auvergne en was ik wederom verbaasd over een simpele quiche met pompoen, die zij zo ontzettend smaakvol hadden weten te maken. Om die reden duik ik graag kookboeken in, het liefst natuurlijk eentje die de Franse keuken vertelt!

Prijs: € 19.95
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Alex Jackson – Provence

De Provençaalse keuken is een van de meest populaire regiokeukens van Frankrijk. Uit de Provence komen prachtige producten door de ligging en het gunstige klimaat; producten van het land en uit de zee. Ook invloeden uit Italië en Noord-Afrika proef je terug in de typische gerechten uit de Provence.

Prijs: € 25.95
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Ilja Gort – De wijnsurvivalgids

De nieuwe wijnsurvivalgids, of hoe Ilja Gort het zelf omschrijft: een wijnboek voor bierdrinkers. Bedoeld voor de beginnende wijndrinker, zonder stoffige informatie, maar met een goede portie humor zoals we de wijnboer kennen. Het motto van Ilja Gort luidt niet voor niets: wijn is om te lachen en om van te genieten. Precies dat straalt hij met dit boek dan ook uit.

Prijs: €10,-
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Jane Grigson – Worst Paté

De Franse charcuterie met zijn mooie patés en worsten roept bij menig Frankrijkganger goede herinneringen op. Het is een waar luilekkerland voor de fijnproever, met heerlijke gerechten die bij onze slager niet of nauwelijks te vinden zijn. Dat gegeven was voor Jane Grigson aanleiding om over charcuterie en de veelzijdigheid ervan te schrijven, en inmiddels is dit boek uitgegroeid tot het enige echte standaardwerk over dit onderwerp. Het is nu eindelijk in het Nederlands vertaald en geheel aangepast aan de moderne tijd.

Prijs: € 20.99
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Nicolas Stromboni – De keuken van Corsica

De recepten in dit kookboek zijn als Corsica zelf: zonnig, geurig, kruidig, authentiek, veelzijdig en een beetje ruig. Wijnhandelaar en fijnproever Nicolas Stromboni laat ons op een persoonlijke en ongedwongen manier kennismaken met alle smaken van zijn geliefde ‘eiland van de schoonheid’. Het gastronomische erfgoed van Corsica komt glansrijk aan bod: je komt niet alleen alles te weten over de productie van figatellu, brocciu en mirtelikeur, maar leert ook hoe je zelf de befaamde ratatouille van Gisèle bereidt, of de canistrelli met hazelnoot van Gabriel… Alle smaken van dit prachtige eiland in 80 recepten!

Prijs: € 24.95
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Joanathan Karpathios – Echt eten 2

In Als Jon in Frankrijk neemt Jonathan je mee naar het Zuidwesten van Frankrijk, waar hij je voorstelt aan Sandra en Santi, twee bijzondere vrienden. Zij werken nauw samen met de natuur en hun manier van leven geeft hem nieuw inzicht en inspireert Jonathan tot het creëren van ruim honderd prachtige gerechten met groente in de hoofdrol. Klassieke gerechten worden op eigentijdse wijze ingevuld. Jonathan leert je bovendien hoe je je eigen oogst kunt produceren door het aanleggen van een eigen vierkantemeter-moestuin. Ervaar de kwaliteit van geluk uit je eigen tuin!

Prijs: € 24.95
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Kleine taartjes

Kleine taartjes van Petit Gâteau: voor alle bakkers
Ontdek in Kleine taartjes van Petit Gâteau hoe je minimini’s maakt: de beroemde kleine taartjes van Petit Gâteau met elk dezelfde bodem en een unieke vulling. Voor alle bakkers, gevorderden én beginners, met een liefde voor bakken die willen leren vullen en decoreren!

Prijs: € 18.50
Bestel dit boek of bekijk het in de Bonjour Frankrijk Shop

Laat een Reactie achter