Een van de leukste steden die ik bezocht in de regio Champagne-Ardennen is zonder twijfel Reims. Een soort Parijs is het heel klein. Die statige gebouwen, leuke pleintjes, maar vooral ook haar onverklaarbare wijngeheimen. Ik heb het dan over 18 kilometer aan ondergrondse kelders en 20 miljoen flessen champagne per jaar.

Reims is naast een ontzettend leuke stad namelijk ook een aantal prachtige wijnhuizen rijk, inclusief kelders die vol liggen met oude, stoffe flessen champagne. Wijnhuis Pommery is een van die pareltjes. Pareltjes, ik noem het maar even zo, want het is werkelijk magisch wanneer je hier het terrein betreed…

 

Wijnhuis Pommery: een parel in de Champagnestreek

 

Na een relatief kort rondje Reims, waarbij we verrast worden door een tropische bui ik enkel in Aziatische landen zou zien aankomen, lopen we in de richting van wijnhuis Pommery. Volgens de Française die we een dag eerder spreken is dit hét wijnhuis. Beter wordt het niet, dat belooft ze ons. En dus trekken we vol verwachtingen naar Pommery, even buiten het centrum van Reims. Die verwachting is niet geheel onterecht: eenmaal op de drukke kruising voor dit wijnhuis is een statige poort met Franse vlaggen het entree. Wow. Even voelt het of we in een sprookje belanden. Maar dan echt.

Bij Pommery kun je verschillende entreekaartjes kopen. Wil je een rondleiding met één glaasje champagne, of met twee? Wil je de kunstroute lopen? Kan ook. Wij kiezen voor het arrangement met twee glaasjes champagne. Onder het motto: nu we er toch zijn… Het entree naar de kelder waar de wijngeheimen van Reims liggen is magnifique. Een enorme trap leidt je naar beneden, waar het ijzig koud is. Weinig licht en honderden flessen champagne, gesorteerd op stad, heten ons welkom. Oslo, Brussel, Amsterdam… Die honderden steden zijn de bestemmingen van de flessen.

 

Een giechelend au revoir

 

We krijgen veel uitleg over de verschillende soorten champagne die hier gemaakt en bewaard worden. Over hoe het wijnhuis is ontstaan en over hoe het de oorlog heeft overwonnen. We besluiten ons bezoek met twee verschillende champagnes naar keuze. En we verlaten giechelend het imposante gebouw. Ja: een absolute aanrader!

reims-champagne-pommery-001

reims-champagne-pommery

reims-champagne-pommery-002

reims-champagne-pommery-003

reims-champagne-pommery-004

reims-champagne-pommery-005

reims-champagne-pommery-006

reims-champagne-pommery-007

 

 Santé!

Laat een Reactie achter

  1. Angela

    Voor aankomend weekend moesten we kiezen tussen deze stad of Parijs, het is Parijs geworden omdat we van Reims niet veel wisten. Jammer, want je foto’s en de route lijken me mooi!