Het moest magisch zijn, dat hoorden we aan alle kanten. Bonneval sur Arc. Een bergdorpje in de Haute Marienne Vanoise, dat tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk is benoemd. Hoog tijd voor een kijkje.

Terwijl sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen kijken we uit het raam van de bus naar buiten. Vanuit het dorp Bessans rijden we in een kwartier naar Bonneval. De weg ernaartoe is al spectaculair. Het is slechts een rechte weg, met aan weerszijden bomen, bossen, zo nu en dan een open vlakte met sneeuw. Zo nu en dan zien we steenbokken en vosjes weg schieten.

Aangekomen in Bonneval zijn we heel even verward. De bus lijkt nog verder te rijden, maar Bonneval is toch echt het eindpunt. In de winter is Bonneval het einde van de vallei Haute Maurienne Vanoise, omdat de bergpassen naar het verder gelegen Val d’Isere gesloten zijn. Het is volgens een van de locals die we spreken zelfs zo erg dat inwoners van Bonneval iedere dag logeerspullen meenemen naar hun werk. Bij hevige sneeuwval is het mogelijk dat zij niet meer terug thuis kunnen komen en is een overnachting in een van de dorpen eerder in de vallei noodzakelijk.

Na een paar seconden van bezinning wordt het me duidelijk waarom de bus nog verder wil rijden: Bonneval bestaat uit twee kernen. Een oude dorpskern en een ‘moderner’ kern, waar naast wat gites en hotels ook de enige skipiste van Bonneval te vinden is. We stappen uit in het oude stadskern en dat is geen verkeerde keuze. Een prachtig dorpje heet ons welkom. Schitterende oude stegen, stenen huisjes. Sneeuw, bergen met sneeuw. Een lieflijk kerkje en verschillende kaaswinkeltjes. Fromageries.

We stappen binnen bij restaurant La Cabane, dat uitblinkt in een sfeervol interieur, inclusief haardkachel. Dat lunch in de Franse Alpen altijd en overal stevig is, wordt ook hier weer duidelijk. De steak die op ons bord beland is niet van de minste afmetingen. Niet erg, want heerlijk mals. De aardappelrösti smaakt al net zo goed. We besluiten onze middag met een verse crème brûlée en besluiten na een middagje slenteren en nog een laatste bezoek aan het kerkje van Bonneval sur Arc de bus terug naar Bessans te nemen.

Dat Bonneval is benoemd tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk begrijp ik nu. Bonneval, wat ben je lief, subtiel en mooi.

Wat?

De Haute Maurienne Vanoise, ook wel de Mauriennevallei genoemd, is een vallei in de Franse Alpen waar je prima kunt toeven zonder op de ski’s te hoeven staan. Zo bezocht ik naast dit prachtige dorp het nationale park Vanoise samen met een gids. Ik liep op sneeuwschoenen, deed een huskytocht, bezocht een prachtig gehucht en genoot simpelweg van de frisse berglucht.

 

Waar?

De Haute Maurienne Vanoise ligt op een uurtje rijden van het Italiaanse Turijn. Je kunt er daarom prima voor kiezen naar Turijn te vliegen en met een huurauto deze kant op de komen. Echter, het openbaar vervoer is ook goed geregeld in de Haute Maurienne Vanoise. Wat ook kan, is de trein nemen naar Modane, aan het begin van de vallei, en hier op een van de vele bussen stappen in de richting van Bessans en Bonneval-sur-Arc.

kaart

bonneval-sur-arc-frankrijk-002

bonneval-sur-arc-frankrijk-003

bonneval-sur-arc-frankrijk-004

bonneval-sur-arc-frankrijk-005

bonneval-sur-arc-frankrijk-006

bonneval-sur-arc-frankrijk-007

bonneval-sur-arc-frankrijk-001

Met dank aan Haute Maurienne Vanoise.

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Jennifer

    Jaa die lunch is een zekere aanrader! Alleen daarvoor zal ik al terug willen… 😉 nee grapje Bonneval zelf, ja de foto’s zeggen genoeg: zo sfeervol en mooi! 🙂