Wie ooit nog van plan is het Zuid-Franse dorpje Eze te bezoeken (ik zou het maar doen als ik jou was), zou eigenlijk verplicht het Nietzsche Pad als entree moeten nemen. Dit keienpad leidt je vanaf zeeniveau naar het op 429 meter hoogte gelegen dorp. Een pittige klim van zo’n anderhalf uur, we zien onszelf nog puffend en hijgend naar boven klauteren… Tóch is het de moeite waard.

Het pad is ontdekt door Friedrich Nietzsche. Deze invloedrijke Duitse filosoof hield van avontuur, en wie het pad beklimt zal dat niet ontkrachten. “Alleen de doener leert”, is een uitspraak van de beroemde Nietzsche. De beklimming van het pad dat naar hem vernoemd is, is Zwaar met een hoofdletter Z. Het pad is goed begaanbaar, maar omdat je alleen maar aan het stijgen bent onderschat je de moeilijkheidsgraad van de tocht al gauw. Zorg in ieder geval voor dichte, stevige schoenen.

Het keienpad begint tegenover het treinstation van Eze, Eze-sur-Mer. Steek hier de weg over, waar vervolgens het eerste bordje naar Eze-Village staat aangegeven. En dan… Klimmen maar! Al na een paar meter word je beloond met een machtig uitzicht over de Mediterrane kustlijn. Dit zicht wordt iedere stap die je zet beter, de kans is daarom groot dat je er langer over doet dan de aangegeven anderhalf uur. Foto’s maken is op deze plek absoluut geen straf. Net als genieten van de vergezichten, trouwens.

Over de tocht valt inhoudelijk niet zo gek veel te zeggen. Het is een keienpad wat alleen maar omhoog loopt, en waarop je geniet van een machtig uitzicht. Deze omschrijving geldt voor alle meters die je maakt naar Eze-Village. Eenmaal aangekomen kun je uitgeteld neerstrijken op een terrasje en vervolgens het gezellige Eze-Village ontdekken. Het dorp is klein, maar o zo fijn. De smalle straatjes, op ongelijke hoogte, doen je bijna denken dat je in een attractiepark bent. Maar dan rustiger, hoewel er toch redelijk wat toeristen lopen, en beter nog: het is geen attractiepark, je bent gewoon in Frankrijk!

Het dorp staat onder andere bekend om haar botanische tuin, en dan vooral het weidse uitzicht wat deze tuin biedt. Echter, na het beklimmen van het Nietzsche Pad en de daarbij horende uitzichten is een bezoek aan deze tuin niet perse nodig. Het is leuk, maar geen must. Onze tip: geniet vooral van de gemoedelijke sfeer in het dorp, de smalle straatjes en het typisch Franse gevoel dat Eze je geeft.

Praktische informatie

Waar: Eze, Cote d’Azur
Vliegen: Nice of Marseille
Openbaar vervoer: Heen met de trein naar Eze-sur-Mer, vanaf het dorp rijden er bussen terug naar Nice
Start tocht: Gare SNCF Eze-sur-Mer

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Palle

    In Eze is een bezoekje aan parfumfabriek Fragonard ook altijd de moeite waard.