Iedere dinsdag, donderdag en zaterdag was het feest tijdens mijn verblijf in Aix-en-Provence. Dat bekent namelijk marktdag in deze Provençaalse stad, en een markt in de Provence… Dient dat nog enige uitleg? Volgens mij is het zoiets als een Francofiel in Frankrijk: geluk ten top. Ik neem je mee in mijn rondje over de grote zaterdagmarkt. On y va!

 

Savon de Marseille

 

Premier arrêt: de zeepjes uit Marseille. In alle kleuren, maar vooral ook alle geuren. Lavendel natuurlijk (hallo Provence!), maar ook sinaasappel, aardbei, olijf… Je kunt de gekste dingen bedenken. Jezelf wassen met chocoladegeur? C’est possible. Mijn moment van ontspanning tijdens mijn marktbezoek: de ultieme geur uitzoeken, die iedere keer weer anders blijkt te zijn. En natuurlijk een dosis zeepjes als souvenir voor het thuisfront aanschaffen.

provencaalse-markt-aix-006

 

Baguettes

 

De broodafdeling: moment voor de lunch! Even een verse pain inslaan, zodat we straks in het park of op een bankje onder de zon lekker kunnen genieten van een vers gebakken, echt Franse baguette. Veel beter wordt het niet. Neem ook even een kijkje bij de specialiteiten van deze bakker: zijn biscuits artisanaux!

 

provencaalse-markt-aix-003

 

Du fromage

 

Bonjour lievelingsafdeling! Wat een stank, zeg… Maar wat ziet dit er héérlijk uit. Delcieux! Hier slaan we mooi even een lekker geitenkaasje in. Gortdroog, maar dat geeft niet. Zo zacht, hmm… Lunchvoer voor bij de bovengenoemde baguette, bien sûr.

 

provencaalse-markt-aix-008

 

Les livres

 

Honderden boeken. Zo lelijk dat ze mooi zijn. En hoe oud ook: het is het snuffelen waard. Hier koop ik het boek Un année en Provence van Peter Mayle, in het Nederlands verschenen als Een jaar in de Provence. De bestseller over het alledaagse leven in de Vaucluse en eerlijk waar: het boek leest heerlijk weg. Zelfs in het Frans!

 

Servies

 

Provençaals servies, ik vind het prachtig! Het liefst zou ik alles meenemen om me zo thuis in Nederland toch een beetje in Frankrijk te wanen. Zo hebben wij thuis al Franse borden en een Franse olijfoliekan, Franse tafelkleedjes natuurlijk… Maar meer is nog altijd welkom.

 

provencaalse-markt-aix-005

 

Saucison

 

Franse worst? Hate it or love it. Ik houd ervan, jullie? De soms gortdroge worsten moet je eten in kleine stukjes. Het liefst onder het genot van een koud biertje of natuurlijk un vin blanc of un vin rouge. Over die afdeling gesproken…

 

provencaalse-markt-aix-001

 

Du vin

 

Wijn! Dat kan uiteraard niet ontbreken op de Provencaalse markt, maar wees gerust: dat doet het ook niet. De Provence kenmerkt zich vooral door de overvloed in rosé’s, dus ook deze wijn wordt op de markt met flessen tegelijk verkocht. Flesje voor de lunch dan maar?

 

provencaalse-markt-aix-002

 

A bientôt!

 

Laat een Reactie achter

 1. Darina

  Ik krijg meteen zin in de lunch Rosanne! Wat zijn die Franse markten toch heerlijk! Ik mis er nooit eentje als we in La Douce France zijn!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Haha, herkenbaar! Die marktjes zijn gewoon attracties <3

 2. Claudia

  Oh wauw! Deze zomer zijn we weer 2 weken in ons vakantiehuisje van vorig jaar in Aubagne. Lijkt me de moeite waard om hier naartoe te gaan! Staat dit er op zaterdag de hele dag? Of bepaalde tijden?

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ohhh, wat heerlijk, Aubagne! Vlakbij Cassis <3 De grote markt op zaterdag is - als ik me niet vergis - gewoon de hele dag. Hij begint al vroeg in de ochtend, rond 8 uur geloof ik. Ik kan me althans herinneren dat ik mijn eerste dag in Aix (waar ik vijf weken woonde) een zaterdag de hele dag lang op ontdekking was, en ook echt de hele dag langs kraampjes liep. Zo leuk!