Begin oktober danste ik over de geel en oranje gekleurde heuvels van de Vogezen, vorige week deed ik dat onder de zon op het strand van Les Landes. En dan te weten dat in de Alpen de eerste sneeuwvlokken vallen. Vier seizoenen in één land: iedereen zou van Frankrijk moeten houden.

Les Landes was nieuw voor me. Compleet nieuw, want hoewel ik als klein meisje heel Frankrijk doorkruiste, hebben mijn ouders deze streek altijd overgeslagen. Niet heel bewust, niet omdat er nu perse een haatverhouding is met de streek, want dat is er helemaal niet. Nee, ik weet het wel. Mijn ouders zijn bergliefhebbers en trokken daarom veel sneller naar de Pyreneeën, de Alpen, de Provence en de Côte d’Azur.

Toen de Nederlandse Sacha me uitnodigde om háár stukje Frankrijk aan me te laten zien, zei ik dan ook zonder twijfel volmondig ja. En zo vloog ik naar Bordeaux en reed ik naar de rust. Tijd voor een terugblik in Instagramfoto’s!

vakantie-les-landes-frankrijk-001

Na een uur rijden vanaf Bordeaux arriveren we bij hotellerie La Petite Couronne van de lieve Nederlandse eigenaren Nancy en Iwan. Bijzonder om hun verhaal te horen, daarover later meer. Je zou eigenlijk alleen al voor deze mensen naar deze plek moeten reizen.

vakantie-les-landes-frankrijk-007

Dat het Franse woord voor ezel âne is, daar ben ik inmiddels wel achter. Op de een of andere manier trek ik ze aan. Dat gebeurde eerder in de Gorges du Tarn, waar de ezel me niet meer wilde loslaten. Nu wederom beste maten.

vakantie-les-landes-frankrijk-009

We brengen een bezoek aan een foie gras boerderij, waar de eendjes gewoon een goed leven hebben, meent de boer ons te vertellen. Dan moet er natuurlijk geproefd worden!

vakantie-les-landes-frankrijk-004

BOEjour! Ook de echte Landaise-koeien zijn aanwezig.

vakantie-les-landes-frankrijk-008

In Labastide-d’Armagnac vindt eind oktober het jaarlijkse Armagnac-feest plaats, ter ere van het oogstseizoen. Voor wie het niet kent: Armagnac is een fijne likeur uit Les Landes. Wel sterk, so watch out… Het feesten en drinken begint al vroeg in de middag, bij het vallen van de schemer takelen mensen af. Niet iedereen gaat naar huis, wij ook niet. We sluiten ons aan bij de dorpsmaaltijd, in een zaal aan lange tafels. Later meer!

vakantie-les-landes-frankrijk-005

Later op de avond klim ik als een prinsesje mijn bed in in dit sprookje. De volgende ochtend zie ik pas hoe mooi het werkelijk is… Het is het Chateau de Buros van de Nederlanders Angélique en Marijn.

vakantie-les-landes-frankrijk-010

Een herfstexplosie aan de muren van het chateau. Zo. Mooi.

vakantie-les-landes-frankrijk-002

De volgende dag rijd ik met Sacha naar zee. Voordeel van Les Landes: het lieflijke binnenland, de toppen van de Pyreneeën én de kust zijn binnen handbereik. Aan de kust van Les Landes kun je overigens heerlijk eten. Kijk nou…

vakantie-les-landes-frankrijk-006

En drinken ook, overigens… Deze wijn is formidable, dus dat moet even worden vastgelegd.

vakantie-les-landes-frankrijk-003

Na een fijn dagje aan zee neem ik afscheid van Sacha en pak ik de trein van Dax naar Bordeaux. Daar kom ik in het donker aan, wat ik een mooi excuus vind om maar eens een flesje open te trekken op mijn hotelkamer van het fijne Seekoo designhotel.

De volgende dag breng ik in sneltreinvaart een bezoek aan Bordeaux, om een paar uur later terug te vliegen naar ons kikkerlandje. Vele verhalen volgen, maar ik kan je alvast vertellen: Les Landes is meer dan alleen maar bos en surfdudes. Stay tuned…

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Linda

  Afgezien van de foie gras: wauw, wauw, wauw. Benieuwd naar meer verhalen!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Haha, die foie gras! Ik wist het ook nooit zo goed, en nog steeds niet… Maar het zien met eigen ogen geeft wel een beeld. Komt nog een verhaal over. En over de rest natuurlijk!

 2. Stephanie | Expeditie Aardbol

  Klinkt goed, een regio waar ik nog nooit van heb gehoord! Ziet er in ieder geval heerlijk uit met al die wijntjes en herfsttaferelen!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Jaa, heerlijk, veel en lekker eten weer 😉 De regio is leuk te combineren met een trip naar Bordeaux!

 3. Monique | WritingMonique

  Wat een prachtige foto’s! De locatie van het Armagnac feest is schitterend!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Dank je! Dat was het absoluut!

 4. Sacha

  Was gezellig, Rosanne, je komt maar terug wanneer je wilt, want je hebt nog lang niet alles gezien 🙂

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Jaaa, leuk! Nog zoveel te zien inderdaad! Was leuk je te ontmoeten Sacha 🙂

 5. Nancy

  Hoi Rosanne ! Wat heb je alles mooi verwoord ! Zijn heel benieuwd naar je andere verhalen over Landes Chalosse. En… bij je volgende bezoek ben je natuurlijk weer van harte welkom. Adishatz!

 6. Angélique

  Het was kort maar krachtig dat we elkaar hebben mogen ontmoeten, maar hoop nog meer van je te lezen want het klinkt erg uitnodigend! Veel succes en tot gauw…