Een vreemde situatie. Het is misschien wel de mooiste plek die ik bezocht in Normandië, maar op het internet is er bijna niets over te vinden. Nauwelijks plaatjes op Pinterest, geen blogs, niks. Laat ik dan zelf de trend maar zetten: bienvenue a Cap Carteret! Op naar de Route des Caps, van kaap naar kaap in het noordelijkste stukje Normandië.

 

Wie, wat, waar?

 

De Route des Caps is een autoroute langs de noordwestelijke kuststrook van Normandië, regio Cotentin. De route is  in zijn geheel 200 kilometer lang, maar je kunt natuurlijk ook delen van de tocht rijden. Speelse bordjes waarop staat ‘Route des Caps’ wijzen je de weg. Wij beginnen onze route bij het impossante Cap Carteret en eindigden bij Nez de Jobourg.

Wanuit onze eerdere verblijfsplaats Clécy rijden we in de richting van Cap Carteret. Omdat de TomTom nog niet up-to-date is, worden snelwegen hier en daar overgeslagen en rijden we plotsklaps over prachtige landweggetjes, tout seul, helemaal alleen. Genieten. Vergis je niet in de af te leggen reis, ook al rijd je deels over snelwegen. Barneville-Carteret ligt al op 132 kilometer van de stad Caen, ook in Normandië, verwijderd. En verblijf je meer in de buurt van Honfleur of Rouen, dan is een dagtrip naar deze kaap maar liefst 245 kilometer. Normandië is een enorme regio.

Cap Carteret is de kaap van de plaatsjes Barneville-Carteret en Granville. Een uitgestrekt stuk strand. Klinkt saai, maar nee, dit is prachtig. Mijn gedachten worden compleet weggeblazen wanneer het strand voor mijn ogen opdoemt. Geweldig. Een Robinson Crusoe gevoel overvalt me.

route-des-caps-normandie-005

route-des-caps-normandie-003

route-des-caps-normandie-001

route-des-caps-normandie-002

Aangekomen in Barneville-Carteret is een piepklein marktje hetgeen dat ons welkom heet. Een stevige man speelt hier schaamteloos voor slager, een groot hakmes in zijn handen. Van prehistorische taferelen hoef je hier niet vreemd op te kijken. Het leven is er simpel, en dat maakt het leven hier eigenlijk wel zo prettig. Voor een kop koffie schuiven we aan op het terras van Le Russel, waar overigens geen website van bestaat. Simpel: daar is ‘ie weer.

 

De bevreesde kapen…

 

140 kilometer rijden wij over etappe één, van Clécy naar Carteret. En tja, dan hoop je toch stiekem dat het allemaal de moeite waard is. Gelukkig slapen we die avond in een kasteel in de buurt van de kapen, waardoor het voor ons allemaal wat makkelijker aan te rijden is. Maar zelfs als je van ver komt is deze plek vol natuurschoon de moeite waard. En wel hierom:

route-des-caps-normandie-006

route-des-caps-normandie-007

route-des-caps-normandie-011

Na ons bezoek aan Cap Carteret begint voor ons de Route des Caps pas echt. Vanaf hier volgen we de bordjes om zodoende bij Nez de Jobourg – helemaal in het noorden – uit te komen. Het is overigens niet zo dat je op de Route des Caps constant langs de kust rijdt. Het zijn simpelweg binnendoorwegen die je onderweg naar de kapen leiden. De afstand tussen Cap Carteret en Nez de Jobourg bedraagt nog eens 45 kilometer; al met al ben je wel even onderweg tussen al die kapen. Maar het loont.

Nez de Jobourg is qua strand iets minder mooi dan Cap Carteret, maar je hebt hier wel het echte einde-van-de-wereld-gevoel. Het is dan ook bijna het noordelijkste puntje van Normandië, met een beetje geluk kun je Engeland zien liggen. Bijzonder! Zeker wanneer mijn telefoon rinkelt en er een sms’je van T-Mobile binnenkomt. ‘Welkom op Guernsey (Groot-Brittannië)’. Ja, je zit hier écht vlakbij Engeland. Maar gelukkig nog net in Frankrijk.

route-des-caps-normandie-009

route-des-caps-normandie-010

route-des-caps-normandie-013

De route die wij reden:

capcarteret-normandie

Laat een Reactie achter

 1. nieske oostenbrink

  prachtig hè? ben er ook zo graag, mag ik jou verslag op mijn mail ontvangen? ik heb geen face-book of iets dergelijks, ben er te oud voor….
  gr. nieske

 2. Wanda

  Dat ziet er zeker de moeite waard uit hoor! Wij zitten er aan te denken om volgend jaar juni naar Normandië te gaan, dus ik hou dit zeker in gedachten!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Zeker even naar dit prachtige plekje toe rijden!

 3. Let's travel and see

  Wauw wat een prachtige foto’s en inderdaad ik kende dit nog helemaal niet! Ben zelf ook amper in Normandië geweest, gaat zeker bij op het lijstje!

 4. Marcella

  Dit stond hoooog op m’n wishlist van Normandië, maar het was helaas te ver weg voor ons vanuit Trouville. We hebben al een flink eind gereden om veeeeel moois te zien en dit werd wat te gek qua afstand. Jammer, want jouw foto’s zijn echt te gek! Ik zou zo nog eens twee weken naar Normandië kunnen gaan en dan alleen maar nieuwe dingen zien. Wat een onwijs gaaf gebied. Ja, mijn liefde voor Frankrijk is er wel wat aangewakkerd 😉

 5. Wanda

  Leuk om te zien! Wij waren afgelopen 2 weken in Normandië en in onze stacaravan lag een boekje met daarin vermeld deze route en natuurlijk hebben wij deze toen ook gereden. Wij zaten zelf in Les Pieux, halverwege dus, dus hebben beide kanten gereden. Inderdaad, een prachtig gebied waar we echt van hebben genoten! Toevallig net een blog hierover gemaakt, althans even in het kort, uitgebreidere versie komt, en bij het googlen kwam ik toen je blog hierover tegen…

 6. leah

  Wauw ziet er super mooi uit! Weet je misschien of Cap Carteret makkelijk met de trein bereikbaar is?