Hoewel ik dólgraag in Frankrijk ben, weet ik ook dat het niet altijd feest kan zijn. Ook in Nederland heb ik immers genoeg te doen (voor wie het nog niet weet: ik run naast Bonjour Frankrijk mijn eigen contentbureau Het Champagne Atelier). Maar juist wanneer ik weer een tijd in Nederland ben, vind ik het heerlijk om zo nu en dan een beetje Frankrijk op te zoeken. Van Franse winkeltjes tot een Frans café of een Frans restaurant. In deze blog verzamel ik de leukste Franse adressen in Nederland voor je. Mocht je zelf nog tips hebben, deel ze gerust in de comments!

B&B Frankrijk-Noord in Westkapelle

Even weg van de drukte, terug naar de natuur. Zoals dat in Frankrijk op vele plekken kan… Zo is het ook bij b&b Frankrijk-Noord in het Zeeuwse Westkapelle. Eigenaresses Lille (what’s in the name…) en Edith runnen deze sfeervolle b&b al jaren met veel passie en plezier, en dat is te zien. Aan de inrichting, de uitstraling en simpelweg aan hun enthousiasme. Nog leuker: de b&b ligt op steenworp afstand van het Zeeuwse Noordzeestrand. En voor nog meer leuks in de omgeving praten Lille en Edith je met liefde bij! 

Prelaatweg 5, Westkappelle, website 

Kaaswinkel De Fransoos in Leiden

Als er iemand weet waar de goede Franse kazen vandaan komen, dan is het Fransman Ed. Alweer enkele jaren runt hij de prachtige kaaswinkel De Fransoos in het hart van Leiden. Een winkel die mij, als rasechte kaasliefhebber, steevast het water in mijn mond doet lopen. Maar zijn winkel is meer dan lekkere kazen. Het is misschien wel vooral ook de kennis van Ed die het zo leuk maakt om hier te komen. Zijn verhalen over alle avonturen die hij in Frankrijk beleefde. Vertel hem op wat voor soort kaas jij dol bent en hij adviseert je gegarandeerd iets lekkers, mét verhaal!

Doezastraat 8, Leiden, website

Lunchroom in de Franse Tuin van het Markiezenhof in Bergen op Zoom

In mijn eigen monumentale woonplaats Bergen op Zoom ligt een pareltje verscholen: de lunchroom van stadspaleis het Markiezenhof. Dat stadspaleis is op zich zo verscholen niet; het is het oudste stadspaleis van Nederland en ligt er schitterend én opvallend bij in het hart van Bergen op Zoom. De lunchroom die hierin huist is echter een deken van rust waar je je in Parijs waant, met uitzicht op de zogenoemde Franse Tuin van het Markiezenhof. In de zomermaanden is het ook mogelijk je lunch te verkrijgen in deze Franse Tuin in plaats van binnen!

Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom, website

Restaurant Pastis in Den Haag

Pastis: I love it! Deze Provençaalse likeur heeft jaren geleden mijn hart gestolen. Dus toen ik in Den Haag op kamers woonde en hoorde dat er een restaurant met deze naam in de stad huist, móest ik wel een kijkje nemen. Bij Restaurant Pastis sprak ik met de hartelijke eigenaar die zijn werk vol passie uitvoert met een even zo gedreven team. De menukaart (of beter: la carte) waant je helemaal in Frankrijk, met confit de canard, poisson du jour, tarte aux artichauts en meer lekkers. Een aanrader!

Oude Molstraat 57, Den Haag, website

Bistrot des Alpes in Amsterdam

Ook onze hoofdstad kan er wat van. En gelukkig maar! Wie in Amsterdam vertoeft heeft ruim keus uit Franse restaurants of cafés. Een daarvan is Bistrot des Alpes. De menukaart alleen al is een feestje om te bekijken. Oeuf à la Florentine, Volaille fermier en ga zo maar even door. Ook leuk: de verschillende kaasfondues die je met je gezelschap kunt delen. Even alsof je in de Franse bergen bent…

Utrechtsedwarsstraat 141, Amsterdam, website

Café Noir in Breda

Bij Café Noir in het Ginneken in Breda waan ik me weer heel even in Parijs. Alles in dit eetcafé ademt Frankrijk. En nog leuker: alles is mogelijk. Of je nu alleen een biertje komt drinken of wilt genieten van de heerlijke Franse kaart… Iedereen is welkom. In de middag en avond. PS: op vrijdagmiddag is dit dé plek voor een vrijdagmiddagborrel, zoals ook de Parijzenaars het doen: iedereen met elkaar, maakt niet uit wie je bent, binnen én op straat! 

Ginnekenweg 3, Breda, website

Boulangerie Michel in Rijswijk, Delft en Den Haag

Een bakker zoals in Frankrijk, oftewel een boulangerie. Dat is Michel! Deze bakker zit inmiddels enkele jaren in Rijswijk, Den Haag en Delft en kent niet voor niets een trouwe klantenkring. Boulangerie staat voor de échte Franse ambachtsbakker. Om maar even toe te lichten: ze gebruiken biologische bloem gecertificeerd in Frankrijk en het zuurdeeg is huisgemaakt. Bij Michel kom je voor het lekkerste brood, maar ook voor patisserie, ontbijt en lunch. Een aanrader!

Website

Eten en slapen bij De Burgerij in Tilburg

Twee broers, één Franse zaak. De Burgerij in Tilburg is een pareltje waar Joris en Jaap hun ziel en zaligheid in steken. Zelf zijn ze dol op de Franse keuken. En dus is het niet vreemd dat zowel de inrichting van zaak als het eten hier volledig op z’n Frans zijn. Nog leuker: elke donderdagavond is er bij de Burgerij de oesterborrel. En vergeet het Plateau Burgerij niet, met bijzondere kazen, charcuterie en verfijnde olijfolies. Of zoet: met luxe patisserie en bonbons. Bon appétit! 

Noordstraat 87, Tilburg, website

Vers uit de Gers in Den Haag 

De naam verklapt het al: de lekkerste producten vers uit de Gers gehaald! Wie dit doet? Ton Oosterhout, de man die inmiddels een begrip is in Scheveningen en omstreken. Naast fotografie, waar hij zijn vak van maakte, is de Franse keuken zijn grootste passie. Dat Ton een eigen Gascognse boerderij in de Gers heeft, maakt dat hij inmiddels heel wat weet van de producten uit dit stukje Frankrijk. In zijn winkeltje in Den Haag deelt hij de passie voor deze producten. Een bezoekje waard!

Kanaalweg 36, Den Haag, website

 

Heb jij nog tips voor leuke Franse adressen in Nederland? Deel ze in de comments, dan neem ik ze mee!

Laat een Reactie achter

  1. Cobie Morrenhof

    Nog een lekkere tip uit Zwolle.
    Daar zit de bistro De buik van Parijs, heerlijk eten, leuke ambiance.

  2. Jolanda Hoogendoorn

    Heerlijk allemaal, maar ook:
    de lekkerste limonadesiropen uit de Bourgogne van Monsieur en Madame Siroop – delekkerstesiroop.nl