Half afgepeigerd, half vól adrenaline… Ik voel me tegenstrijdig wanneer ik het land van de Franse Ardennen oprijd. We zijn vanmorgen behoorlijk vroeg vertrokken vanuit Nederland, om toch enigszins op tijd in de Franse Ardennen te arriveren. En hoewel het amper drie uur rijden is vanuit het Brabantse land, moet ik nog steeds even wakker worden.

Anderzijds ben ik tijdens de laatste kilometers onderweg wel wakker geschud. Enorme heuvels doemden ineens op, de wegen leken op sommige plekken meer op achtbanen dan op een fatsoenlijk stukje infrastructuur… Nou: kom maar door met die 2CV.

Op uitnodiging van lieve mensen in de Franse Ardennen bracht ik mijn paasdagen dus door in een 2CV. Althans, één van de drie dagen in de Franse Ardennen. Meer had het achteraf gezien ook niet moeten zijn. Dat zul je begrijpen na het lezen van deze tekst.

Een oud barrel in de Franse Ardennen

‘Onze’ eend staat al te pronken op zijn plek, wachtend op zijn bestuurders. ‘Bonjour!’, roept de eigenaresse van … naar ons. Of we gelijk maar even een introductie willen in de 2CV? Eh, graag. Ik heb nooit eerder in een dergelijke auto gereden, en hoewel ik geen rij-angst heb is dit toch enigszins spannend. Allereerst omdat het een oud barrel is, volgens mij geldt dat voor alle 2CV’s. Dat dit mechanisme over een paar uur ontploft? Kan zomaar gebeuren volgens mij. Geeft niet: ik ga wel zitten hoor.

Daar doe ik absoluut niet moeilijk over, het rijden in een 2CV is namelijk een waar bucketlist-item van me. Al jaren. Ik dacht altijd dat ik dit in de warme Provence moest doen, tussen lavendelvelden. Om vervolgens uit te stappen voor een goede picknick met een flesje wijn. Naïef, want 1. je mag geen fles wijn leegdrinken tijdens het rijden, ook niet in een 2CV, en 2. het is in de Provence véél te heet om een autootje zonder airco te besturen en waarvan de ramen zomaar losjes aan de wagen bungelen. Ik ben blij dat deze kans zich daarom in de Franse Ardennen voordoet en niet in het hete zuiden. Laten we even reëel blijven.

2cv-frankrijk-franse-ardennen-01

2cv-frankrijk-franse-ardennen-03

De aardige meneer van Retroscapade legt me uit wat ik moet doen om weg te rijden en hoe gemakkelijk het besturen van dit barrel is. Ja, jij hebt jarenlange ervaring, denk ik nog. Bij mij gaat het al na vijf seconden mis, terwijl ik niet weet wat ik fout doe. Oja, die handrem, die moet je dus naar voren trekken. En eh, schakelen? Oh, ook trekken. Jeetje, wat een systeem! Wow, hee, ho! Ineens bromt de auto langzaam vooruit.

Helleluja, een rotonde!

We rijden langs dennenbomen, prachtige bossen en uit het niets opdoemende meren. Wanneer ik eenmaal op de weg zit gaat het prima, het is hier ook gewoon lekker rustig rijden. De eerstvolgende rotonde haalt dat rustige gevoel helaas weer even naar beneden, want wat ik niet wist is dat remmen in een 2CV niet zo rap gaat. Halleluja. Je moet écht doorduwen, en dan nog maar hopen dat hij op tijd stopt. Gelukkig zijn rotondes hier schaars en bestaan stoplichten al helemaal niet in het natuurpark.

2cv-frankrijk-franse-ardennen-04

2cv-frankrijk-franse-ardennen-05

2cv-frankrijk-franse-ardennen-06

De hele dag tuffen we door het natuurgebied van de Franse Ardennen. Ik voel me een ware Francaise vandaag, in deze typisch Franse auto. Voelt goed. Eigenlijk is het natuurgebied niet supergroot, na een dag rijden hebben we alle dorpjes wel gezien. Lieflijke dorpen waar we even uitstappen voor een kop koffie en een croissant. Of waar we spontaan even een berg beklimmen bij Monthermé, voor een prettig uitzicht.

Ja: rijden in een 2CV is heerlijk en tegelijkertijd vermoeiend. Het is niet het relaxte rijden zoals ik het voor ogen had, want je moet je veel meer focussen op de wagen en de weg dan in een ‘normale’ auto. Die rotondes gaven me af en toe even dat beetje angst, maar tegelijkertijd een goede dosis hilariteit. ’s Avonds duik ik vermoeid mijn bed in, terugkijkend op een geweldig mooie dag. We zagen zoveel moois. En we reden in een 2CV. Echt waar.

À bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Stephanie

    Leuke foto’s, vooral die laatste. En aah dit is wel echt super tof!

  2. Liese

    Oh, van die auto krijg je toch instant een nostalgisch gevoel! Wil er zelf ook wel eens een ritje in maken, gelukkig ken ik iemand die zelf zo eentje staan heeft. Toch, in Frankrijk er meer rond tuffen is nog net dat ietsje authentieker ^^