De Galibier. Met een naam als deze móet je eigenlijk wel je eigen ‘bergbier’ brouwen. Zo dachten ook Brice Le Guennec en Pierre-François Martin, die samen de brouwerij aan de voet van de Galibier startten, in het dorpje Valloire om precies te zijn. En ik? Ik mocht proeven!

Streekproducten, ik ben er dol op. Zeker ook als het om bier gaat. In de smaak van bier kan zoveel verschil zitten. Een avondje uit doe ik het liefst op een plek waar veel verschillende bieren geproefd kunnen worden. Toen ik hoorde over de brouwerij bij de Galibier was ik dan ook door het dolle. Het leuke aan kleine brouwerijen is dat er ruimte is voor verhalen. En dat krijgen we van Pierre-François.

Bier met water van de gletsjer

Gelijk een leuk feit: het water waarmee het bier wordt gebrouwen komt van de gletsjer de la Clapière, aan de voet van de Galibier. Hop wordt door de mannen geïmporteerd uit de VS, waar volgens hen het beste hop vandaan komt. We beginnen met een witbiertje: Avalanche. Een fijne frisse smaak dringt mijn mond binnen.Wellicht speelt het idee dat het ijskoude gletsjerwater in het flesje verwerkt zit mee. Ik geniet en voor ik het goed en wel doorheb wordt mij een tweede biersoort aangereikt: Alpine. Een iets steviger biertje, compleet anders van smaak, maar ook zeker lekker. We besluiten de proeverij met hier bier dat de naam Matchut draagt, met 6% het zwaarste bier van de drie. Dit laatste biertje bevat een houtachtige en karamelsmaak, dat maakt het tot een bijzonder exemplaar.

Het enthousiasme waarmee de mannen over hun producten praten maakt een bezoek aan de brouwerij tot een ware belevenis. In 2010 begonnen en inmiddels met vier vaste mankrachten (letterlijk, want het is fysiek zwaar werk). Dankzij de steun vanuit het dorp Valloire kunnen ze op tegen grote maatschappijen als InBev. De lokale restaurants en bars blijven Galibier schenken, ondanks ontevredenheid van de grote concurrenten. En minstens zo leuk: ook bij lokale evenementen staat het Galibier-bier centraal!

galibier-bier-brouwerij-001

galibier-bier-brouwerij-002

galibier-bier-brouwerij-003

galibier-bier-brouwerij-004

galibier-bier-brouwerij-005

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Eva - eighty7

    Wat leuk! Ik hou van al die kleine brouwerijtjes en hun speciaalbiertjes. De flesjes zien er ook tof uit 🙂

    1. Rosanne Bedrijfseigenaar

      Jaaa, héérlijk! Zo leuk om te proeven en ontdekken.