15.00 uur. De brievenbus klettert. Een pakketje. Wanneer ik het open, zie ik in grote letters staan: ‘Frankrijk, een liefdesgeschiedenis’. Ik begin vol verwachting met lezen.

Hendrickje Spoor in een dame die haar bestemming niet snel vond. Of althans, ze woonde jarenlang in Nederland, dus die bestemming was wel degelijk bepaald. Maar echt thuis voelde ze zich hier niet. Frankrijk moest het worden, zo wist ze. En zo toog ze naar Parijs. De stad van de liefde, waar ze ook daadwerkelijk haar liefde ontmoette. Een norse man met twee karakters. Charmant, soms tot in het bijzondere toe. Maar ook een zeur, een klager eerste klas. En een gokverslaafde.

Echt gelukkig werd Hendrickje niet van haar geliefde. Wel van Frankrijk. Dat wist ze al snel. Ze omschrijft Frankrijk als haar grote liefde. Precies zo ik het had kunnen omschrijven. Een passage: “Mijn idee van Frankrijk heeft weinig met de werkelijkheid te maken. Het is een mengeling van passages uit Franse romans, jeugdherinneringen, geïdealiseerde ervaringen en indrukken die ik opdeed tijdens latere bezoeken aan het land. Een complex systeem dat ik voor mezelf creëerde en dat de functie heeft me te beschermen tegen het gevoel van onbehagen en moedeloosheid dat het leven in Nederland me geeft.

De bloeiende lavendel in de tuin van een huisje in de Dordogne, de smaak van mijn eerste croissant, de sfeer van Adrienne Mesurat van Julien Green, Balzacs beschrijvingen van de beau monde, Jean-Louis Barrault in Les Enfants duu paradis, de kamermuziek van Ravel. De geur van gauloises en robusta-kofie in het café van het Gare du Nord, de donkere klokken van de basiliek van Vezelay, vergeeld behang met herderinnetjes… En de natuur: overdadig en getemd tegelijkertijd, verontrustende diepe wouden en lieflijke weilanden, afgeschermd door heggetjes.”

hendrickje-spoor-frankrijk-001

 

Win ‘Frankrijk, een liefdesgeschiedenis’

 

En omdat ik zeker weet dat ik niet de enige ben die deze liefde voor Frankrijk met Hendrickje deelt, gun ik jullie ook een prachtexemplaar van dit boek. Hoe? Laat een reactie achter onder deze blogpost en als je wilt mag je de Facebookpagina van Bonjour Frankrijk liken. Et c’est ca, niet moeilijk, toch? Bonne chance!

Laat een Reactie achter

 1. Darina

  Dit boek lijkt me geweldig! Weerspiegelt mijn Franse gevoel!

 2. cessie

  “Mijn idee van Frankrijk heeft weinig met de werkelijkheid te maken” haha… dat klopt zo helemaal… Ik zie echt wel de schaduwkanten van Frankrijk maar ik ben en blijf verliefd 😉
  Klinkt als een tof boek!

 3. Jolanda

  Ik zou het graag willen lezen, deze passage smaakt naar meer!

 4. Mariska

  Ben op dit moment op vakantie in Zuid Frankrijk…heerlijk..kom hier zo vaak mogelijk en hoop op een dag niet meer terug te hoeven..?

 5. Yvonne Sprangers

  Als Francofiel zou ik dit boek graag lezen in de zomervakantie.
  Ben niet alleen dol op Frankrijk,vanwege de natuur,de cultuur,maar ook om de Fransen en hun manier van leven.En de Franse chansons niet te vergeten.Mijn huis is zelfs al aardig in de Franse brocante sfeer,en ik leer Frans op mijn leeftijd een flinke opgave.Zou het dus superleuk vinden zo’n boek te winnen.

 6. Anna

  Lijkt me een heerlijk boek,ik stop het graag in mijn vakantiekoffer.

 7. Marit Dijker

  Bonjour! Lijkt mij super om dit boek te lezen..straks in het heerlijke la douce France!

 8. Mieke Schepens

  Lijkt me een heerlijk boek! Ook even gedeeld op mijn boekenpagina op facebook.

 9. Andrea

  Hel herkenbaar! Mijn vriend en ik waren allebei al jaren verliefd op Frankrijk voordat wij aan elkaar voor werden gesteld en op date naar Frankrijk gingen. Daar sloeg de vonk over. Inmiddels zijn we twee jaar verder en nog steeds regelmatig in Frankrijk te vinden want hoewel onze harten bij elkaar liggen, zullen ze ook altijd in Frankrijk liggen!

 10. carla de koning

  Ik ben echt gek op Frankrijk. Jarenlang in het spoor van de Tour de France rondje Frankrijk gedaan en echt ieder jaar wel een paar daagjes of een week. Heerlijk land, zalig eten, prachtige taal, gastvrije mensen. Lijkt me heel leuk om dat gevoel in het boek terug te lezen: France, mon amour (qua land dan, in de dagelijkse praktijk blijft het John)

 11. Frieda van ieperen

  Ik ben dol op lezen. Over Frankrijk en verplaats mijzelf dan als toeschouwer in het boek
  Helaas kan ik niet meer zelf naar Frankrijk toe. Vandaar dat ik erover lees.

 12. Arlette

  Heb van mijn francofiele ouders Frankrijk met de paplepel binnengekregen ?Een droom/ideaal van iets anders dan je eigen land. Het boek lijkt me een feest van herkenning!

 13. lianne bogers

  Het maakt een heerlijk gevoel van nostalgie en zoete herinneringen los.
  De passage smaakt naar meer…

 14. Margôt van Slooten

  De meeste mensen hebben heimwee naar Nederland. Na een een dag of 10 in Frankrijk zijn ze wel klaar met baguettes, croissants, lavendelvelden, wijnstokken, het hangtoilet, een menu voor 10 euro (vin compris!), jeux-de-boulende ouderen met alpinopet, eindeloze platanenlanen, Provençaalse markten, autoroutes en charmante D-wegen, alweer een calanque. nagesynchroniseerde tv-programma’s, l’embarras du choix in grote supermarchés, de twee bisous bij elke ontmoeting…ze missen blijkbaar het Hollandse poldermodel. Nooit last van gehad en altijd een onbeschrijflijke baaldag als het echt niet anders kan om weer terug te moeten. Heimwee naar Frankrijk dus, alsof je afgesneden bent van je grote liefde. Frankrijk = een liefdesgeschiedenis.

 15. Inge van den berg

  Parijs de stad van de liefde en daar gaat de hoofdpersoon naar toe. Het zit haar niet mee als ik lees dat haar geliefde een norse man met twee karakters is. Charmant, soms tot in het bijzondere toe. Maar ook een zeur, een klager eerste klas. En een gokverslaafde. Ik ben benieuwd naar het boek en hoe dit allemaal af gaat lopen en ik doe heel graag mee. Fijn weekend.

 16. Esther Potters

  Ik heb wel zin in een stukje Fransje liefdesgeschiedenis, lijkt me een mooi boek!