Toen ik vorig jaar besloot dat ik twee maanden door Frankrijk wilde reizen, twijfelde ik. Wanneer? Hartje zomer leek me niet handig, want ik wilde graag met eigenaren van gastenverblijven spreken en ik weet hoe druk zij dan zijn. Het najaar dan maar. Maar… Is Frankrijk in oktober en november nog wel aantrekkelijk? Ik had eigenlijk niet echt een idee. Maar ik besloot een gokje te wagen. En gelukkig maar!

Op 4 oktober stapte ik in mijn auto. Eerste bestemming? De Elzas. Daarna volgden de Jura, de Alpen, Drôme, Ardeche, Gard en de Auvergne. Eind november reed ik terug naar huis. En man, wat was het fantastisch. Die landschappen… Wat ben ik blij dat ik dit in oktober en november heb gedaan! Benieuwd waarom Frankrijk misschien wel op haar allermooist is in de herfst? Ik zou zeggen: bekijk mijn foto’s. Maar voordat je de beelden bekijkt, nog even een kleine toelichting.

Explosie van kleuren in Franse landschappen

Dat de herfst bekend staat om zijn prachtige kleuren, dat wist ik natuurlijk wel. Ook in Nederland verplaats ik me maar wat graag naar de bossen zodra de herfst zich laat zien. Maar toch, toch was het anders in Frankrijk. De natuur is er anders, dus het oogt ook anders. In de Jura genoot ik van prachtige watervallen, en dan omgeven door de kleuren geel, rood, oranje. In de Alpen keek ik mijn ogen uit; het waren de Alpen zo ik ze nooit eerder had gezien. In de zomer en winter oog het écht anders. Groen in de zomer, wit in de winter. Nu was het geel, schitterend geel. In de Drôme genoot ik van een warm najaar in mijn korte mouwen. In de Auvergne liep ik door de vers gevallen sneeuw. En steeds weer dat geel, rood en oranje om me heen… Magisch!

Summer meets winter

Zoals ik al schreef: in de Auvergne, maar ook in de Vercors, liep ik door de eerste sneeuw in oktober en november. In de Drôme en in de Alpen zat ik zwetend in mijn shirtje buiten in de zon. De herfst is, zeker in Frankrijk, van alle markten thuis. Soms ineens onvoorzien warm, dan weer fris en met een winterse bui. Heer-lijk. Een goede manier om de controle los te leren laten. Want je doet er toch echt niets aan.

Dat licht…

Ja, en dan dat licht… Elke dag weer was het alsof er aan het einde van de middag iemand met een pot goud boven de hemel stond. Compleet anders dan in de zomer is het licht in de herfst. Lieflijker, warmer, minder fel. Wat keek ik elke dag weer uit naar het zogenoemde ‘gouden uurtje’, zo tegen vier uur ‘s middags, inclusief weidse uitzichten.

Frankrijk voor jezelf

Bijkomend voordeel van reizen in de herfst: alle toeristen zijn al weg. En dat is echt zo. Tijdens een wandeling in de Alpen liep ik gedurende de hele tocht bijna helemaal alleen. Bij de volgens de boekjes zo drukke watervallen Cascades du Hérisson in de Jura, genoot ik van de stilte. En op de binnendoorweggetjes kon ik zo hard ik wilde Franse chansons meezingen met mijn raam open, zonder vreemde gezichten te krijgen. Heerlijk rustig, dus. Hoewel het ook een keerzijde heeft: de bergliften zijn gesloten, veel restaurantjes doen hun deuren dicht voor een paar maanden. Dat is soms even goed zoeken en opletten. Maar voor mij was die stilte goud waard.

Benieuwd geworden? Oordeel zelf maar…A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Marijke Schops

  Wat een prachtige foto’s . Frankrijk is toch zo een mooi land. Ik heb er weer van kunnen genieten door je verhalen en foto’s .

 2. Jacqui Jansen

  Bonjour Rosanne,
  Mooi verhaal, mooie foto’s.
  Jammer, dat je niet in de Lot geweest bent, ik woon er al 23 jaar.
  Het landschap is zó veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk en behulpzaam, veel historie en een heerlijk klimaat.
  Eenmaal de Lot beleefd, is terugkeren.
  Groetjes uit Cardaillac,
  Jacqui Jansen.