Heerlijk vind ik dat, mensen die zich verliezen in hun passie. Die er alles aan doen om waar te maken wat ze diep van binnen willen. Zo ook Ed Chavernac van de Franse delicatessenzaak in Leiden. Want hoe moeilijk de tijd ook is om je eigen zaak te beginnen: “Ik houd vol. Voor de mensen die graag bij me komen en willen genieten van Franse producten.”

de-fransoos-leiden-09

De Fransman groeide op in de regio Lot-en-Garonne in Zuid-West Frankrijk. Het ondernemen is hem niet helemaal vreemd, want jarenlang runde hij hier zijn eigen restaurant. Jaren met plezier, maar er zat hem iets dwars. “Er kwamen ieder jaar stagiaires uit Nederland naar mijn zaak. Studenten die hier dan een paar maanden werkten, om vervolgens terug te keren naar hun thuisland. Ik was zelf ook nog jong en viel zo nu en dan voor de charme van een van de dames. Maar ik wist: steeds zullen zij terugkeren. Bij mijn huidige vriendin heb ik mezelf niet achtergelaten in Frankrijk, ik besloot mee te gaan naar Nederland. Daar sta ik dan, in Leiden.”

Een Fransman in Nederland: en dan?

En dan: een nieuw land, nieuwe taal, nieuwe gewoontes… “Ik ben sinds het moment van aankomst vrij makkelijk geweest: zoveel mogelijk Nederlands praten. Ik zocht een baan in de horeca en heb zo een tijdje kunnen werken. Iemand uit Frankrijk, dat vonden de mensen wel interessant in een restaurant. Toch begon ik Frankrijk een beetje te missen, al waren het maar wat specifieke producten die hier niet te verkrijgen zijn. Zo ontstond langzaam het idee om ook hier mijn eigen zaak op te zetten, maar dan gericht op Franse producten. Et voila: De Fransoos!”

In Ed’s winkel draait alles om kwaliteit. “Geen massaproductie voor mij. Het liefst haal ik mijn producten zelf op bij Franse boeren.” Zijn kaasassortiment is inmiddels goed uitgebreid en bevat nu ook Hollandse kazen. “Want dat is toch ook heerlijk!”, verklaart Ed.

de-fransoos-leiden-02

de-fransoos-leiden-01

de-fransoos-leiden-03

de-fransoos-leiden-04

Meer dan fromage

In zijn assortiment zit dus een enkel Hollands product en heel af en toe iets uit een ander land (Italië, Zwitserland), maar Ed richt zich met zijn winkel zoveel mogelijk op de Franse delicatessen. Wat je er nog meer dan kaas vindt? Franse mayonaise, macarons, paté en vers brood. De broodafdeling is in samenwerking met patisserie Michel uit Den Haag. En natuurlijk rekken vol wijnen. Ook in zijn wijncollectie is hij streng: alleen de écht goede wijnen komen mee. En iedere klant kan hij persoonlijk advies geven. “U wilt een wat zwaardere wijn? Pas de problème!” Ed is in zijn element in de winkel.

Toch ging het allemaal niet vanzelf. De markt is momenteel niet opperbest en mensen worden steeds kieskeuriger. “Voorheen zat er een kleine buurtsupermarkt in dit pand. Dat je mensen deze buurtsuper afneemt, nemen ze je niet in dank af. Vooral in het begin kreeg ik klanten die me nare blikken gaven. Tja, de Franse producten zijn ook niet bij iedereen bekend, en mensen willen juist wat ze kennen.” Gelukkig voor Ed is ieder begin moeilijk. “Dat klopt helemaal, inmiddels heb ik een trouwe klantenkring opgebouwd en dat doet veel met me. Daar ben ik dankbaar voor. Natuurlijk komen er ook nog regelmatig mensen langs die mijn winkel niet kennen en niet zo goed weten wat ze er kunnen krijgen, maar ik ben altijd in staat mensen zo goed mogelijk op weg te helpen. Met mijn Franse charme lukt dat denk ik wel”, lacht de Fransman.

de-fransoos-leiden-05

de-fransoos-leiden-06

de-fransoos-leiden-07

de-fransoos-leiden-10

Benieuwd geworden? De Fransoos is te vinden op het adres Doezastraat 8 in Leiden!

Laat een Reactie achter

 1. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Ik vind deze posts zo leuk! Ik ken vooral de fijne Italiaanse zaakjes, maar de Franse zijn ook echt een bezoekje waard zo te zien 🙂

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Heerlijk he! De Franse zaakjes zijn vooral zo geweldig door hun kaasassortimenten merk ik steeds weer. Maar je hebt ook heerlijke Franse wijnzaken, waar ik ook spoedig eens langs zal gaan. Vervelend… 😉

 2. Linda

  Joh, dan ben ik ongemerkt al duizend keer hier langs gelopen! Volgende keer erin! Dank voor de tip.

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Haha, wat grappig! Sommige dingen moet je ook gewoon ontdekken, et voila. Graag gedaan! 😉

 3. Ester

  Wat een leuke post Rosanne! Nu heb ik bijna mijn hele studententijd op nog geen 15 minuten lopen van deze zaak gewoond, ik ben er nooit naar binnen geweest. Dan moet daar bij mijn volgende bezoek maar verandering in komen 🙂