Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben verliefd. Verliefd op de lente die in aantocht is. Kriebels, overal. Het kleinste zonnestraaltje brengt me een lach op mijn gezicht en ik heb meteen weer zin in terrasjes, koude Orangina en gewoon eindeloos lopen in de zon. En… In reizen naar Frankrijk.

Regelmatig krijg ik van leeftijdsgenoten de vraag of ik Frankrijk niet eens beu raak. Of ik niet eens net als hen naar Thailand zou willen afreizen. Naar Nieuw-Zeeland, Argentinie wellicht… Prachtige landen, absoluut. Maar Frankrijk beu? Mais non. Nooit. Om maar even toe te lichten: die eerste Franse woorden wanneer ik het Franse land betreed maken me zó gelukkig. Net als de Franse eenvoud, de weidse natuur, de zee die overal anders is. Koude Orangina (oui oui, ik ben fan), de overheerlijke wijnen, het zachte klimaat van de Provence, de prachtige huizen in de vele mooie steden. Inmiddels heb ik heel wat prachtige reizen mogen maken door Frankrijk, en ik ben nog lang niet klaar in het land dat mijn hart stal. Vandaag maar eens tijd voor wat reisinspiratie voor jullie zomervakanties.

 

Vulkanen beklimmen in de Auvergne

Vol verwachting klopt mijn hart als ik land op de luchthaven van Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne. Eindelijk mag ik doen wat ik al zolang wil: vulkanen beklimmen. Vulkanen die al lang niet meer actief zijn, maar hun pracht nooit verloren hebben. De beroemdste vulkaan van allemaal is misschien wel de Puy de Dôme. Deze beklim ik, maar helaas gooit dichte mist roet in het eten. Dat is ook de Auvergne: de weersverwachting is weinig voorspelbaar. Dat is niet per definitie erg; de laaghangende bewolking is enkele momenten later juist prachtig, een beetje mysterieus. Later beklimmen we de vulkaan Puy Mary en weer wat staan we binnen bij een heuse kaasboerderij. Want ja: ook kaas is van de Auvergne. Een heerlijke bestemming voor een mix tussen natuur en cultuur. Lees hier meer over deze reis.

vulkanen-beklimmen-auvergne-puy-mary-002

kaasboerderij-auvergne-006

 

Hiken aan de Côte d’Azur

De Côte d’Azur is een populaire bestemming onder Nederlanders, maar ik doe het graag anders dan de massa. Mijn idee? Een meerdaagse wandeling door het binnenland van de Côte. In Nice pak ik de bus een stukje het binnenland in en begin met lopen. Door prachtige, uitgestorven dorpen, altijd met zicht op zee, over schitterende bergpassen. Ineens lijkt die mensenmassa heel ver weg. Ik klets met een oma in het hoogstgelegen bergdorp van Europa, Sainte-Agnes. Ze vertelt me over het kunstgebit dat ze nog niet heeft en hoe trots ze daarop is. Ik lach, geniet van het echte Frankrijk. Elke dag kom ik vermoeid aan op de eindbestemming, maar dat geeft niet. Sterker, het is heerlijk. Voldaan val ik steeds weer in slaap. Lees hier meer over deze reis.

hike-cote-dazur-008

hike-cote-dazur-010

 

Naar de Mont Blanc en haar prachtige omgeving

Chamonix, een stad die mij altijd al kriebels deed geven. Chamonix Mont Blanc wordt het ook wel genoemd. En ja, dan heb je me. De Mont Blanc. De magische witte berg van Frankrijk, met zijn 4.800 meter hoogte. Dat ik hier ooit eens naartoe moest, stond vast. En zo vertrok ik eind augustus naar de luchthaven van Geneve, om per bus naar Chamonix af te reizen. In de stad en omgeving is genoeg te beleven, dus ver hoef je niet te gaan voor een uitstapje. Zo loop ik die dagen op een gletsjer, neem ik een bergtreintje en ga ik de hoogte in met een van de hoogste kabelbanen van Europa, de Aiguille du Midi. Ik verwonder me over avontuurlijke wandelaars die van hieruit naar de top van de Mont Blanc klimmen – het ziet er vreselijk eng uit! Ik plof neer op een terrasje met zicht op weer andere bergen. Ik slaap in een bubbel onder een sterrenhemel middenin de natuur. En ik geniet. Wederom. Lees hier meer over deze reis naar Chamonix.

wat-te-doen-chamonix-006

wat-te-doen-chamonix-001

 

Van dorp naar dorp door de Gorges du Tarn

Al vaker dacht ik het echte, pure Frankrijk te hebben gezien. Toch moet ik toegeven: misschien is het wel het gebied van de Gorges du Tarn waar het écht puur is. Mijn vertrekplaats is het kleine stadje Florac. Daarna passeren eenvoudige, maar schitterende dorpen mijn route: Quézac, Le Rozier, La Malene, Sainte-Enimie… Allemaal met een eigen karakter, stuk voor stuk verschillend van elkaar. Maar een ding hebben ze gemeen: de groene omgeving. Niet vaker zag ik zoveel groen in een gebied. Dat groen wordt nog eens gesierd door de schitterende rivier de Tarn, die op bepaalde momenten nog eens extra intrigerend groen aandoet. Een schitterende reis van dorp naar dorp met de rugzak achterop, dwars door de Franse natuur. Lees hier meer over deze reis.

gorges-du-tarn-frankrijk-008

gorges-du-tarn-wandelen

 

Voor de avonturier: trektocht door de Mercantour

Laat je niet verleiden door schoonheid, of misschien toch wel? Om maar meteen toe te lichten: een trektocht door de Mercantour is heftig en niet voor iedereen geschikt, hoe mooi ook. Maar: het is het trainen waard. Ga gewoon eens een paar lange wandelingen maken, beweeg en ga dan naar de Mercantour. Want oui oui: it’s worth it. Wat een bijzonder gebied, in het achterland van Nice. Ik liep hier een vijfdaagse trektocht van hut naar hut. Liep zo’n zes uur per dag en stond heel af en toe een doodsangst uit. Mijn voeten stribbelden zo nu en dan tegen, maar uiteindelijk is het dat allemaal waard. De mooiste bergen wisselen zich hier af met schitterende bergmeren. Gemzen en marmotten lopen overal om je heen. En de lucht voelt hier schoner dan ooit. Zin in een avontuur? Loop dan zeker deze trektocht! Hier vind je meer informatie over deze reis.

huttentocht-frankrijk-mercantour-011

huttentocht-frankrijk-mercantour-012

 

Twee stedentrips ineen: Montpellier en Nîmes

Zin in iets minder avontuur, maar wel een heerlijke break? Kies dan voor een origineel uitstapje: een combi-stedentrip naar Montpellier en Nîmes. Twee prachtige steden in het zuiden, die per trein goed met elkaar bereikbaar zijn. Montpellier geeft mij dat weekend het gevoel weer even student te zijn. Overal jonge mensen, terrassen zijn goed gevuld. De leukste winkeltjes passeer ik en ik loop met mijn verse stokbrood dat ik zojuist bij de boulangerie scoorde naar de Arc de Triomphe van Montpellier. Het is heerlijk toeven in deze kleurrijke stad. Dat geldt overigens precies zo voor Nîmes, waar het een stuk rustiger is. Wederom kleurrijke straatjes, een heerlijk park en natuurlijk die prachtige arena. Lees hier meer over Montpellier en hier over Nîmes.

stedentrip-montpellier

stedentrip-nimes-frankrijk-006

 

Op zoek naar gezelligheid en avontuur in Valloire in de Franse Alpen

Ooit met een lama over bergpassen gelopen? Nee? Het kan in Valloire in de Franse Alpen. Zoals er nog veel meer in Valloire kan. Dit heerlijke stadje in de buurt van Briancon ligt tussen twee beroemde collen in: de Col du Telegraphe en de Col du Galibier. Het walhalla onder fietsers. Ik geef ze geen ongelijk. Ook voor mij, zonder fiets, is deze plek heerlijk. Prachtige vergezichten, een gezellig centrum, een heerlijke lokale keuken, een machtig mooi fort en natuurlijk die lieve lama’s waarmee ik naar een berghut wandel om hier onder leiding van een gids een typisch Franse avondmaal te nuttigen. In het donker stiefelen we met zo’n vijftien man en drie lama’s terug naar beneden. Lampen op ons hoofd en gaan. Wat een avontuur! Lees hier meer over deze bestemming.

vakantie-valloire-franse-alpen-003

vakantie-valloire-franse-alpen-007

 

Waterplezier in Nantes en omgeving

Altijd al eens willen suppen? Oftewel stand-up-paddelen. Het kan in de buurt van Nantes, waar genoeg waterplezier te beleven valt. Ik start mijn reis in de stad Nantes, dat een ontzettend gezellige plaats blijkt te zijn. Een van de populairdere steden onder Franse studenten. En dat is te zien. Het is een drukte van jewelste in juni, de straten zijn gevuld met mensen, evenals alle terrassen. Van kleine steegjes verplaats ik me naar prachtige pleinen. Na Nantes reis ik verder naar het schiereilandje Île de Noirmoutier, via een weg die afhankelijk van eb of vloed wel of niet begaanbaar is. Île de Noirmoutier staat bekend om haar zoutwinning; langsgaan bij een zoutboer is dan ook een fantastisch uitstapje. Hij zal je alles vertellen over zijn werkzaamheden. Verder kun je hier heerlijk kanoën, suppen en strandsurfen. Waterplezier gegarandeerd! Lees hier meer over dit heerlijke schiereiland en hier over de stad Nantes.

noirmoutier-frankrijk-001

noirmoutier-frankrijk-002

 

Met de trein naar het achterland van Nice

De Train des Merveilles, ook wel de wondertrein genoemd. Niet voor niets… In Nice stap ik op deze trein, die het achterland van Nice aandoet, tot aan de grens van Italië. Het begin van de rit lijkt zo bijzonder nog niet, maar heb even geduld. Wanneer de bewoonde wereld wordt ingewisseld voor bergen en diepe kloven, kijk je wel anders. Het boemeltreintje tuft langzaam van bergdorp naar bergdorp. Mijn verblijfplaats wordt het wondere dorpje Saorge, vanwaar ik de andere dorpen aandoe, prachtige wandelingen maak en geniet van het geluid van stilte om me heen. In Saorge zelf bezoek ik de bakker, leer lieve Fransen kennen en voel me meer dan welkom. Later deze week bezoek ik de dorpen Sospel, Tende en Breil-sur-Roya. Dorpen waar de drukte niet is, maar waar het ondanks dat toch gezellig aanvoelt. Lees hier meer over mijn reis met de Train des Merveilles.

vakantie-cote-dazur-005

saorge

 

Wijnproeven en roadtrippen in Bordeaux en Les Landes

Denk ik aan Bordeaux, dan denk ik aan wijn. Aan mijn favoriete wijn, om precies te zijn. Lekker vol van smaak. Ja, die gaat er altijd in. Beter nog is een bezoek brengen aan deze fantastische stad in het westen van Frankrijk. De stad kenmerkt zich door prachtige gebouwen, schitterende pleinen, maar vooral ook smalle steegjes met de leukste winkeltjes. Zin in een langere break? Combineer je reis naar Bordeaux dan met een roadtrip door Les Landes, het gebied ten zuiden van Bordeaux. Maak kennis met de bijzondere keuken van Les Landes (drink Armagnac, maar niet teveel…) en laat je onderdompelen in heerlijke typisch Franse verblijven, waar even helemaal niets moet, maar (bijna) alles mag. Lees hier meer over mijn reis naar Bordeaux en Les Landes.

rondreis-les-landes-frankrijk-012

rondreis-les-landes-frankrijk-016

 

Roadtrippen door de Provence

De Provence heeft mijn hart gestolen. Zes weken woonde ik in Aix-en-Provence in een gastgezin en al snel wende ik in die tijd aan het Provencaalse ritme. Alles komt zo het komt en we moeten ons vooral niet te druk maken om het leven. Tel daarbij op dat het hier in februari al bijna 20 graden is (in april dus 25, etc) en je hebt me. Al een paar keer keerde ik terug naar de Provence en dat is maar goed ook. Mijn tip? Maak een roadtrip door de Luberon. Deze regio staat bekend om haar mooie dorpen, met namen als Lourmarin, Cucuron, Gordes en Saint Saturnin les Apt. Vergeet ook de bijzondere natuur de Colorado Provencal in Rustrel en Roussillon niet. Lees hier meer over mijn roadtrip door de Provence.

roadtrip-provence-roussillon-003

roadtrip-provence-saint-saturnin-les-apt-002

A bientôt!

Laat een Reactie achter

  1. Anouk

    Fijne post. Zorgt ook voor lente- en zomerkriebels bij mij om de boel te pakken en te gaan. Ik snap het helemaal dat je een land nooit ‘moe’ kunt worden. Zo divers, zo mooi, zo puur, zo lieflijk… elk deel heeft iets anders en daar kun je op verschillende momenten naar terug verlangen. Fijne inspiratie <3.

  2. Cor

    Elke keer als ik je blog lees neem je me mee naar de zomer waar ik toerend op de racefiets door het achterland van de Drôme Provencal fiets van dorp naar dorp genietend op de manier zoals je het zelf omschrijft. Ook nu op deze regenachtige februariavond is het heel even lente…
    Nog even wachten tot eind april, dan mag ik een weekje genieten van mijn meest geliefde dorp Nyons. Misschien wel de mooiste periode met die eerste zonnestralen die je “accu” het meest doen opladen en waneer het nog heerlijk rustig is zodat de barman tijd genoeg heeft om erbij te komen zitten voor een praatje onder de nog kale platanen. in augustus weer steevast drie weken naar het zuiden ergens tussen de Vercors, de Côte en Italië Maar door jou mooie verhalen had ik nu vanavond de deurkruk van de locale bakker in st-Jalle héél even in m’n hand…
    Bij de eerste Orangina op een terras zal ik aan je denken!