Voor ik het goed en wel doorheb, ben ik in een roze hemel beland. Ik kijk omhoog in de smalle straten van badplaatsje Sanary-sur-Mer. Overal hangen roze parapluutjes. Eenmaal op het centrale plein van het stadje, vult mijn zicht zich met honderden rosékramen. Iedereen lijkt een glas rosé in de hand te hebben, al lopend op straat. Ineens besef ik: ik ben op een roséfestival beland. En wat voor een…

Just’Rosé: een roze hemel in Sanary-sur-Mer, Zuid-Frankrijk

Heerlijk vind ik het soms, om op reis zonder vooropgezet plan een plek te bezoeken. Via een goede vriend die de Provence aardig kent, kreeg ik de tip om zeker ook even Sanary-sur-Mer te bezoeken. Een lieflijk badplaatsje, meent hij, dat enigszins lijkt op Saint-Tropez, maar dan zonder alle commercie eromheen. Zo gezegd, zo gedaan. Vol goede zin stap ik die ochtend de bus in van Toulon, waar ik een paar dagen verblijf, naar Sanary. Niet wetende wat me daar te wachten staat…

De buschauffeur wuift me nog enthousiast als ik de bus uitstapt. Hij wenst me een mooie dag. Wat is die man vrolijk, denk ik nog. Als ik het stadje binnenloop, word ik verrast door vele roze parapluutjes boven mijn hoofd. Aan weerszijden van het straatje zie ik kraampjes waarin rosé wordt verkocht. Een paar meter verder beland ik op het centrale plein van Sanary, aan het haventje, en klinkt er hard muziek. Trommels. Ik zie dansers op straat, maar veel meer nog zie ik roze. Overal roze… En mensen met rosé in de hand.

Dan dringt het tot me door: ik ben op een roséfestival beland. Just’Rosé. Ik grinnik. Heb ik weer… Gelukkig ben ik dól op Provençaalse rosés. Nergens anders ter wereld smaken de rosés wat mij betreft zo goed als hier. Haast wit van kleur, hoe lichter hoe beter. Na nog eens goed om me heen te hebben gekeken, besluit ik om maar gewoon met de locals mee te doen: ik bestel een proefglaasje en ga enkele roséboeren af. Het zijn er meer dan honderd, dus de keuze is ruim. Drie glaasjes verder plof ik neer aan het water van Sanary. Opnieuw lach ik vanbinnen een beetje om mezelf. Ik had het niet kunnen plannen… Maar oh, wat is dit een prachtig feest. Lang leven Just’Rosé! Wie weet kom ik volgend jaar terug.

Pssst… Ook in 2020 vindt Just’Rosé weer plaats in Sanary-sur-Mer, van 8 t/m 10 mei, direct aan de Middellandse Zee!

A bientôt!

Laat een Reactie achter