De Provence en het woord ‘sprookje’ zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. De liefste Franse dorpjes wisselen elkaar in de Provence af, net als glooiende heuvels, bergtoppen in de verte en de lichtblauwe mediterrane kust. Wijn vloeit. En de zon doet zijn werk het gehele jaar door. Van een bezoek aan de Provence kan ik uitermate genieten. Vandaag deel ik vijf sprookjesachtige verblijven in de Provence waar ik mijn ogen sloot.

La Buissonnière

De Provence zit vol met mooie, bijzondere, rustgevende dorpjes. Toch was Oppède-le-Vieux weer een opvallende. Een extra bijzondere. Een dorpje van amper wat, maar toch zo mooi. Alsof ik terug de tijd in ga. Zo voelt mijn bezoek aan Oppède-le-Vieux. Het pleintje oogt vredig, zo nu en dan loopt er een typisch Franse opa of een verdwaalde hond. Twee restaurantjes, een gemeentehuis, een prachtige kerk… Veel meer is het niet, maar dat geeft niet. Om me heen zie ik heuvels, prachtig in groen gehuld. En La Buissonnière, mijn verblijf voor deze avond, ligt aan het einde van dit dorpspleintje. Allerhartelijkst word ik ontvangen door de dame des huizes. Ze vertelt me over haar verblijf, dat vroeger een meisjesschool was. Ik kijk verwonderd om me heen en zie inderdaad elementen van een voormalige school. Ze leidt me naar mijn kamer voor deze avond. Een grote ruimte met dikke houten balken. Een uitzicht op het dorpspleintje en deels op de heuvels van de Luberon. Een prima plek om mijn ogen te sluiten…

www.luberon-buissonniere.com

chambres-dhotes-provence-la-buissoniere-001

chambres-dhotes-provence-la-buissoniere-002

chambres-dhotes-provence-la-buissoniere-003

chambres-dhotes-provence-la-buissoniere-004

 

Domaine &Cie

Ik rijd Aix-en-Provence voorbij op de grote weg en sla een smal pad in. Een klein bordje met daarop de naam ‘Domaine &Cie’ maakt dat ik weet dat ik op de goede weg zit; verder is het een grote gok waar dit straatje nog meer naartoe leidt. Langzaam hobbel ik over het onverharde pad en al snel zie ik lichtjes in de duisternis. Domaine &Cie doemt op. Een prachtig oud pand, met een groot hekwerk als entree. Ik check in, plof neer op een heerlijk bed en geniet van de sfeervolle tegeltjes in de badkamer. Diezelfde avond schuif ik aan in het restaurant van Domaine &Cie waar je vooral kwaliteit eet. Voldaan slaap ik die avond op dit fijne Provençaalse landgoed, om de volgende morgen nog blijer wakker te worden. Het zwembad lonkt. Het is een luxeprobleem te noemen: de hele dag hier blijven of toch een bezoek aan Aix-en-Provence, zo dichtbij gelegen?

www.domaineetcie.com

chambres-dhotes-domaine-cie-provence-005

chambres-dhotes-domaine-cie-provence-001

chambres-dhotes-domaine-cie-provence-002

chambres-dhotes-domaine-cie-provence-003

chambres-dhotes-domaine-cie-provence-004

 

Les Deux Pigeons

In de bus van Aix-en-Provence naar Sisteron kijk ik verwonderd uit het raam. Landschappen veranderen, heuvels doemen op en zelfs witte bergtoppen zie ik in de verte. Sisteron is de ruige Provence, waar de Alpen al zichtbaar zijn. Dat is fijn. Mijn bezoek aan Jan en Marijke van Les Deux Pigeons begint met dit fijne uitzicht. Hun chambres d’hôtes ligt nog net in de Provence. Met open armen word ik ontvangen en rondgeleid. Het verhaal over twee duiven – deux pigeons – doet Jan uit de doeken. Een indrukwekkend verhaal dat teruggaat naar hun moment van emigratie en verbouwen. Uren praten we, later ook aan tafel met de lekkernijen van Marijke. De dorpsverhalen komen op tafel, de wijn vloeit. Voldaan stap ik die avond mijn bed in, met nog een laatste blik op de bergen van de Provence. Les Deux Pigeons is fijn…

www.lesdeuxpigeons.com

chambres-dhotes-provence-001

chambres-dhotes-provence-002

chambres-dhotes-provence-003

chambres-dhotes-provence-004

chambres-dhotes-provence-005

 

Le Grand Callamand

Als een meisje in de film, zo voel ik me op weg naar Château le Grand Callamand in Pertuis. Vanaf Aix-en-Provence ben ik op de bus gestapt naar het station van Pertuis, vanwaar ik te voet verderga naar mijn verblijf voor deze avond. Een kleine drie kwartier lopen, wat onder de Franse zon in de landschappen van de Luberon alles behalve erg is. Mijn uitzichten zijn continu prachtig, klaprozen sieren mijn pad. Na drie kwartier lopen zie ik het eindelijk: het château waar ik naar zocht. Le Grand Callamand. Ik word ontvangen met een kus op beide wangen. De rustige vrouw des huizes laat me haar landgoed zien, inclusief de plek waar hun eigen wijnen worden gemaakt. Indrukwekkend. Na een korte rondleiding laat ze me alleen, om haar dochter van school te halen even verderop. Ik plof neer op een bankje voor het zwembad en kijk om me heen. Het enige geluid dat ik hoor komt van vogels. En later de knisperende steentjes waarop de kat des huizes haar voeten wegzet. Dit is de Provence zoals je het thuis bedenkt. Ik geniet, vol overgave.

www.chateaugrandcallamand.com

chambres-dhotes-grand-callamand-004

chambres-dhotes-grand-callamand-001

chambres-dhotes-grand-callamand-002

chambres-dhotes-grand-callamand-003

chambres-dhotes-grand-callamand-005

 

Pavillon de Beauregard

Aix-en-Provence, zo dichtbij. Pavillon de Beauregard is de ideale verblijfsplek voor wie een stedentrip wil combineren met het zachte imago van de Provence. Op slechts een half uurtje lopen van het centrum van Aix ligt daar deze fijne chambres d’hôtes van de al net zo fijne eigenaar Jerôme. Terwijl hij me rondleid over zijn landgoed vertelt hij me alles over de geschiedenis van dit plekje. Hij nam het stokje over van zijn oma, die nu nog bij hem inwoont en zo nu en dan helpt in de keuken. Verder heeft hij het helemaal eigen gemaakt, gerestaureerd en toch de Provencaalse charme weten te behouden. Een heerlijk zwembad lonkt. Het uitzicht is betoverend: glooiende heuvels en Aix-en-Provence in mijn vizier. Eindeloos staar ik, terwijl de zon langzaam zakt. Na een heerlijke dag, waarop de zon zich zoals gewend in de Provence van zijn beste kant liet zien, besluit ik mijn bed in te kruipen en vredig mijn ogen te sluiten.

www.pavillon-de-beauregard.com

chambres-dhotes-pavillon-beauregard-004

chambres-dhotes-pavillon-beauregard-001

chambres-dhotes-pavillon-beauregard-002

chambres-dhotes-pavillon-beauregard-003

chambres-dhotes-pavillon-beauregard-005

 

A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Darina

  Wat een prachtige accomodaties om het echte Franse leven te ervaren!

 2. Ilona

  Wat een prachtige foto’s, even wegdroomen bij zulke mooie bestemmingen in Frankrijk. Vooral
  Les Deux Pigeons spreekt mij erg aan.

 3. Merel

  Wauw wat een prachtige plaatjes allemaal! Lijkt me heerlijk om hier eventjes te kunnen vertoeven, dankjewel voor alle tips 🙂 Liefs, Merel