In haar kampeerbusje vol groene plantjes en een kleurrijk interieur reist Marlien Vijfhuizen al ruim een half jaar door Frankrijk. Niet helemaal alleen, maar met haar vrolijke viervoeter Denna. Samen zijn ze op avontuur, ontdekken ze nieuwe plekken en genieten ze van de rust en het ultieme gevoel van vrijheid. In een gesprek met Marlien laat ik me inspireren door haar unieke manier van leven.

Eén van de belangrijkste zaken waar deze ‘fulltime vanlifer’ zich mee bezighoudt, is de zorg voor voldoende drinkwater. Zo simpel is het leven. Marlien: “Dat is weleens anders geweest. In een huis ben je veel aan het zoeken naar spullen. Spullen geven ook onrust. In de bus is alles heel overzichtelijk en dat vind ik erg prettig. Alles heb ik naar mijn zin en dat maakt het echt mijn eigen mini-huisje.”

Na mijn relatiebreuk dacht ik: dit is het moment

Stel jezelf eens voor, je vult een speciaal daarvoor geschikte zak met water uit de rivier. Vervolgens leg je deze op de bus om in de zon te laten opwarmen. En aan het einde van de dag sta je midden in de natuur heerlijk warm te douchen! “Alles aan het leven in een busje kost wat meer werk, maar dat maakt zelfs de simpele dingen waardevol.” Dit simpele leven heeft Marlien in een korte tijd al veel rijker gemaakt. “Noem het maar op of ik heb mezelf erin verdiept. In elektra, zonne-energie, hoe je zuinig met je water omgaat. Dat is allemaal ontzettend belangrijk om zelfvoorzienend te zijn.”

De reden dat ze dit avontuur is aangegaan? Marlien: “Vijftien jaar geleden heb ik ook al een jaar in een camper rondgetrokken in Australië. Sindsdien had ik altijd al het plan om dit nog eens te doen, maar dan in Europa. Toen vorig jaar na een relatiebreuk mijn huis en alle vastigheid wegvielen, schepte dat ineens mogelijkheden. Het meest voor de hand liggende na zo’n breuk is om op zoek te gaan naar een vast inkomen en een goedkope huurwoning, maar die zoektocht alleen, maakte me erg ongelukkig.” Het idee om op reis te gaan in een camperbusje, heeft haar leven enorm verrijkt. “Ik heb eerst een half jaar in en rond Nederland kleinere uitstapjes gemaakt. Begin dit jaar ben ik voor langere tijd in de Morvan geweest om te helpen met allerlei klusjes op een vakantiedomein.”

Ze vervolgt haar reis van de Morvan via de Auvergne richting Cahors en krijgt online de tip om naar de Pyreneeën te gaan. “Ik kende dat helemaal niet, die hele hoge bergen, maar het is er zo waanzinnig mooi. De rust, het schitterende uitzicht, het voelde echt als een paradijs.” Niet alleen Marlien geniet van dit bijzondere  leven, ook voor haar hond is het allemaal erg fijn. “Overal waar ik in Frankrijk mijn busje parkeer, zijn we wel in de buurt van een bos of mooi wandelpad. Deze eindeloze wandelmogelijkheden in de natuur kan ik mijn hond in Nederland niet bieden.”

Ik weet niet of ik voorgoed terug wil naar Nederland

De bus heeft de twee inmiddels naar de Dordogne gebracht. “Daar help ik een Nederlands stel met hun IJslandse paarden. Iets wat ik in Nederland ook al deed, maar in deze prachtige Franse natuur is het natuurlijk helemaal fantastisch om te doen.” Volmondig kan Marlien zeggen dat dit avontuur haar het ultieme gevoel van vrijheid geeft. “Het is zelfs zó prettig dat ik niet eens weet of ik wel voor een langere tijd terug wil naar Nederland. De uitgestrektheid van het Franse platteland, de alom aanwezige natuur, dat voelt voor mij als pure rijkdom. Ook zijn het de kleine dingen. Iedereen doet alles hier op z’n gemakje. Je hoeft je bijvoorbeeld echt niet te haasten met het inpakken van je boodschappen. Er wordt gerust uitgebreid een praatje gemaakt ondanks dat er een rij achter je staat. Dat kun je je in Nederland bijna niet voorstellen!”

In eenzaamheid hoeft Marlien zich niet te verliezen. Niet alleen haar hond zorgt voor een hoop gezelligheid, doordat ze in haar eentje reist maakt ze heel makkelijk contact met andere ‘camperaars’. Er is altijd wel iemand in voor een praatje of een borrel. En slaat de verveling toe dan gaat ze weer op zoek naar een nieuw avontuur! Frankrijk heeft nog zoveel meer te bieden…

Laat een Reactie achter

 1. Liliane Clerbaut

  Mooi verhaaltje en ook mooi dat ik je ontmoet heb tijdens een van mijn vele reizen in Frankrijk!
  Misschien zien we ons de volgende week en kunnen met Denna lange wandelingen doen an de lange stranden.
  Geniet verder je leven in vrijheid en de charme van het mooie Frankrijk…ik ben veel ouder maar geniet het altijd en altijd !
  Bisous Bisous LILIANE

 2. LiLiane Clerbaut

  Mooi verhaaltje en ook moi dat ik je ontmoet hen tijdens een van mijn vele reizen naar Frankrijk!
  Misschien zien we ons de volgende week en kunnen tezamen met Denna lange wandelingen doen aan de eindeloze mooie stranden hier an de atlantische zee!
  Geniet verder je leven in vrijheid en de charme in Frankrijk! Ik ben veel ouder maar geniet en geniet het altijd en altijd weer!
  Bisous bisous LILIANE

 3. Liesbeth

  Wat ‘n heerlijk verhaal. Ik heb deze leefstijl ook wanneer ik reis in Frankrijk. Alleen wat kortere periodes, ik reis en slaap dan zelfs in m’n Ford Station met vast matras. Heerlijk.Volgend jaar 4 maanden in m’n uppie door de outback van Australië,zou graag ‘n hond bij me hebben, maar da’s best omslachtig ivm quarantaine. Veel plezier met je reizend bestaan!

 4. Cora van der Linde

  Geweldig verhaal!
  Zou best met je in contact willen komen, aangezien ik sinds kort gepensioneerd ben, heb ruim 30 jaar gevlogen bij de KLM, en nu dus: time to fly away, my own way……!
  en dit een van mijn dromen is, om met een kleine camper te gaan reizen door (bijv. eerst maar eens) Europa.
  Maar of ik dat durf in mijn eentje, is nog de vraag. Heb van techniek nul verstand, oops!
  Ben niet bang uitgevallen, maar beetje bang voor eenzaamheid. Een hond zou natuurlijk een geweldig reisgezelschap zijn, ook aan gedacht, alleen praat die niet echt terug, haha…. maar wie weet (en dat lees ik in jouw verhaal) ontmoet je genoeg gezelschap onderweg,
  Mijn complimenten voor je lef en girlpower!
  Hopelijk tot mails…
  Warme groet, Cora