In mijn vorige blog over Marseille vertelde ik over het imago van de stad, het imago wat niet altijd even goed is geweest. Toch is Marseille geen onaardige stad, integendeel. Het is enorm groot, de tweede stad van Frankrijk, waardoor er veel te zien en te doen is. Vandaag ga ik daar verder op in.

Notre-Dame-de-la-Garde

In de vorige blog ging ik al in op waar je eigenlijk als eerste moet zijn in Marseille: le Vieux Port en de naastliggende wijk Le Panier zijn erg de moeite waard. Vanaf de oude haven (Vieux-Port) rijden er bussen in alle richtingen van de rest van Marseille. Eén van die richtingen is de Notre-Dame-de-la-Garde, de bijzondere basiliek die boven de stad uitsteekt. Op een 154 meter hoge kalkstenen rots pronkt hij als een parel boven Marseille uit.

De basiliek werd gebouwd tussen 1853 en 1864 in een romaans-byzantijnse stijl. Vanaf het plein voor de kerk heb je 360 graden uitzicht over Marseille, wat een bezoek aan de basiliek zeker waard maakt. De basiliek is ongeveer 1 kilometer verwijderd van de haven, je kunt hem dus ook prima te voet bereiken, al is stiekem het een hele klim.

marseille-stedentrip-8

marseille-stedentrip-7(Uitzicht vanaf de Notre Dame de la Garde)

Le Vallon des Auffes

 

Een klein schilderachtig haventje middenin de stad? Le Vallon des Auffes! Dit plekje kwam ik eigenlijk per toeval tegen terwijl ik op de bus wachtte op de Corniche J.F. Kennedy. Als je bij deze bushalte (die toevallig Le Vallon des Auffes heet) naar beneden kijkt, kijk je recht op dit haventje, wat verrassend mooi bleek. Aan de zijkant van de haven staan prachtige gekleurde huizen. Een bezoek aan dit haventje en de bijbehorende wijk is het zeker waard!

marseille-le-vallon-des-auffes-1

marseille-le-vallon-des-auffes-2

Musea

 

In de wijk Le Panier ligt de Vieille Charité, een soort binnenplaats met eromheen kleine gebouwtjes waar onder andere diverse musea in huizen. Deze musea zijn gratis te bezoeken, al moet je wel even een toegangskaartje bij de balie ophalen.

Eén van die musea is het Musée d’Archéologie Méditerranéenne, gericht op de historie van Egypte en de Middellandse Zee. Het museum bestaat uit vijf zalen en bevat voornamelijk archeologische voorwerpen, verzameld door dokter Clot Bey (1793-1868). In de laatste kamer van de vijf wordt een grafkamer getoond.

Een ander museum in de Vielle Charité is het Musée des arts Africains, Océaniens et Amériques, oftewel: het museum van de Afrikaanse, Oceanische en Amerikaanse kunst. Je vindt hier diverse kunstwerken uit verschillende culturen en landen.

Een museum wat niet in de Vieille Charité ligt, maar wel op loopafstand van de oude haven, is Le Musée Cantini. In een statig gebouw in een smal straatje vind je dit museum dat al sinds 1936 open is. In het Cantini museum is een collectie van schilderijen van onder andere Pablo Picasso te bewonderen.

marseille-stedentrip-15

Parken van Marseille

 

Eén van de dingen die fijn zijn aan de stad Marseille, zijn de parken en de zee. Marseille deed me echt denken aan Parijs: het is er groot, druk en rijk en arm tegelijk. Maar wat Marseille wel heeft en Parijs niet, is een azuurblauwe kust voor de deur. En daar maak je dan natuurlijk gebruik van!

Marseille heeft best wat parken, maar de één bijzonderder dan de ander. Mijn twee favoriete parken bij uitstek waren Parc Borély en Parc du Prado.

Om te beginnen bij Parc du Prado: dit park ligt aan de kust. Met de bus vanaf de oude haven ben je er in ongeveer tien minuten (te voet is het een heel eind!) en je zult verstelt staan van het fijne strand wat grenst aan dit park. Het park zelf, oftewel: de groene paden met bankjes, is niet heel groot, maar doordat het strand eraan vast ligt is het prachtig. Vanaf dit strand kijk je uit over de kustlijn van Marseille, waar verderop een groot reuzenrad staat. De zee heeft hier trouwens een prachtig lichtblauwe kleur!

marseille-parc-du-prado-3

marseille-parc-du-prado-2

marseille-parc-du-prado-4

Het Parc Borély is grootser en qua groen veel indrukwekkender dan Parc du Prado. Je loopt het park in met zicht op een prachtige villa, het kasteel Borély. Daarna kun je alle weggetjes inslaan, die liggen aan het water. De ‘grachtjes’ van Borély. In het water bevinden zich diverse vogels, eenden, ganzen… En in de tuinen kom je soms pauwen tegen. Een hele belevenis voor zowel volwassenen als kinderen.

Parc Borély ligt op een paar minuten lopen van Parc du Prado, dus je kunt een bezoek aan de parken prima combineren!

marseille-parc-borely-3

Het Jardin du Pharo is de tuin die ligt om de vuurtoren achter de oude haven van Marseille. In deze tuin heb je mooi zicht over de stad en de haven en je kunt er heerlijk in het gras of op één van de bankjes vertoeven. Aan de kop van het Jardin du Pharo staat het Palais du Pharo, een groot paleis, dat ooit de plek van Napoleon was.

In een volgende blog zal ik ingaan op leuke eettentjes en cafeetjes. Van verschillende locals kreeg ik tips en hoewel ik niet overal zelf naartoe kon gaan, weet ik aan de hand van research dat locals niet liegen…

 

Bon voyage!

Laat een Reactie achter