Die eindeloze groene kleur. Het ultieme gevoel van vrijheid. Ik wil het weer. De reis die ik afgelopen jaar door de Gorges du Tarn maakte was magisch, avontuurlijk en toch rustgevend. En het leuke: jij kunt het ook!

Ieder jaar maak ik trouw een meerdaagse trektocht door Frankrijk. Het liefst omgeven door natuur, als het kan wat bergen in het zicht. In veel gevallen is dat in Frankrijk niet zo’n probleem. Een meerdaagse trekking, oftewel: wandelend van plek naar plek. Met mijn trouwe backpack achterop. Lijkt heftig, maar het is zo heftig als je het zelf maakt. Deze reis, van dorp naar dorp langs de rivier de Tarn, is echt voor iedereen goed te doen. Ook voor wie niet zo’n getrainde wandelaar is. On y va!

De route

wandelen-gorges-du-tarn

66 kilometer liepen we, verdeeld over zes wandeldagen. Dat brengt ons op een gemiddelde van 11 kilometer per dag. Niet immens veel. Mijn vader loopt tochten die vele malen langer en dus zwaarder zijn. Zelf vind ik het rustige tempo van dergelijke wandeltochten juist heerlijk. Zo kun je nog eens de tijd nemen om uitgebreid te picknicken of even lekker te liggen aan de voet van de Tarn.

We beginnen onze tocht in Florac, waar we eerst een rondje maken door het stadje. Vanaf hier lopen we naar het dorp Ispagnac en vervolgens naar het piepkleine Quécazc, waar we onze eerste nacht doorbrengen. Je kunt zelf kiezen waar je wilt slapen natuurlijk, ook Ispagnac kent wat leuke hotelletjes.

Na Quézac is Blajoux onze volgende bestemming. Hier slapen we op uitnodiging in een vakantiepark, maar ook een chambres d’hôtes is hier een optie. In Blajoux is overigens echt heel weinig te halen. Geen supermarkt, een barretje dat open gaat wanneer de eigenaar er zin in heeft en dat is het. De omgeving is er wel prachtig. Eindeloos groen, een spannende oversteek van de linker- naar de rechterkant van de Tarn. Even tot rust komen kan hier prima.

In het dorp Sainte-Enimie, de volgende bestemming vanuit Blajoux, is veel meer te halen. Wel even wennen om ineens weer in zo’n groot dorp te zijn met – voor wat we inmiddels gewend zijn – ontzettend veel restaurantjes en winkeltjes. Een leuke afwisseling tijdens de reis. Ook hier kun je prima overnachten. Via Saint Chély du Tarn lopen we verder naar La Malene. Een hoogtepunt hier is de boottocht over de Tarn.

Vanuit La Malene lopen we naar Les Vignes, waar weer een andere sfeer hangt. Rustiger. Hier pakken we aan het eind van de middag nog even een strandje en wat zonnestralen mee. Om vervolgens onze laatste wandeldag in te gaan: van Les Vignes naar Le Rozier. Een pittig laatste tochtje, maar Le Rozier loont in alle opzichten. Wat een fijn dorp! Tevens slapen we hier in een van de beste hotels waar ik ooit geslapen heb, dus ruimte voor klagen is er geen moment.

Bereikbaarheid

Wij vlogen van Brussel naar Nîmes, maar ook vliegen op Montpellier is goed te doen. Beter nog, zelfs. Om in Florac te komen pak je allereerst de trein naar Alès, waar je overstapt op de bus naar Florac. De busrit is nog een zit van ruim een uur, maar brengt je over prachtige bergwegen naar Florac.

Voor de terugreis namen wij in Le Rozier de bus naar Millau, om hier over te stappen op de trein of bus naar Montpellier. De bus is iets voordeliger.

Et voila, dit krijg je:


trektocht-gorges-du-tarn-002

mooiste-plekjes-frankrijk-006

trektocht-gorges-du-tarn-006

trektocht-gorges-du-tarn-007

trektocht-gorges-du-tarn-004

trektocht-gorges-du-tarn-008

wat-te-doen-gorges-du-tarn-01

hotel-accommodatie-gorges-du-tarn-004

trektocht-gorges-du-tarn-001

wandelen-gorges-du-tarn-04

wat-te-doen-gorges-du-tarn-10

A bientôt!

Laat een Reactie achter

 1. Danique

  Mooie foto’s. Ziet er erg rustgevend uit en waarschijnlijk weinig toeristen! Hike en wandel graag dus deze heb ik aan mijn lijst toegevoegd. Dank voor de inspiratie.

 2. ivonne

  Jaren geleden was ik met mijn vriendje in Frankrijk en we bekeken met de auto de Gorges du Tarn. Bij de naam Sainte Enimie gaat een bel rinkelen. Nooit geweten dat ze daar ook een langere wandeltocht hebben, dat lijkt me dus heel leuk om te doen. Die ga ik zeker onthouden (maar eerst naar een koud en ruig outdoorland 😉 hihi )

 3. Romana

  Hoi Rosanne, Wij zouden graag de Gorges du Tarn wandeling willen lopen!!! We vroegen ons af, welke bus hebben jullie genomen van Alès naar Florac? We kunnen namelijk alleen een bus + trein route vinden (via http://www.itransports.fr)……We horen het graag!!! 🙂

  1. Saskia

   Hoi Rosanne, is zoiets aan te raden als vrouw alleen of is zoiets een onverstandig plan?
   Ik ben een backpack/trein vakantie aan het plannen in het zuiden en naast wat leuke campings, wat bezienswaardigheden lijkt dit ook een mooi stukje natuur wat ik in wil passen. Maargoed ik ga daar als 35 jarige blonde vrouw dan wel in mijn eentje lopen.
   En loop jij met een GPS systeem of is dit in een boekje aangegeven, loop je gewoon op een kaart of staat de route goed aangegeven onderweg? Thanks!

   Groetjes
   Saskia

 4. Daphne

  Hoi Rosanne, wat een mooie route zeg!! Mooie foto’s en leuk beschreven! Het lijkt mij erg leuk om deze route te doen. Heeft de wandeling ook een naam en/of goede route aanwezigen? Of liep je gewoon op de autowegen? Ben erg benieuwd. Groetjes Daphne