Met enige regelmaat krijg ik de vraag wat mijn favoriete bestemming in Frankrijk is. Een rotvraag, want Frankrijk zit vól met favoriete plekken! Juist dat is ook zo mooi aan Frankrijk: de diversiteit van het land. Van de ruige kusten in Bretagne tot de mondaine strandjes aan de Côte d’Azur… Maar oké, als je het dan toch wilt weten: de Provence scoort hoog op mijn lijst van favoriete bestemmingen. De Provence is als een sprookje: van schilderachtige landschappen tot kleurrijke dorpen en prachtige kusten… Ja, ik ben verliefd… Op de Provence! 

Vandaag deel ik dan ook met liefde mijn favoriete plekken in de Provence met je. On y va:

Calanque de Sormiou

De Calanques van Cassis en Marseille zijn magisch. Het is een kuststrook waarbij hoge krijtrotsen recht uit zee opdoemen. Een plek die mijn hart meteen bij de eerste kennismaking vult vol liefde en genot. In de Calanques loop ik een tocht van 18 kilometer, samen met een zwitserse vriendin. Het is zwaar, het is afzien. Maar tegelijkertijd is het prachtig en zonder twijfel een van de mooiste tochten die ik ooit liep. De mooiste Calanque? Ik denk toch wel die van Sormiou… Of die van Morgiou? Of de Marseilleveyre..? Moeilijk…

Cassis

Vraagt iemand me naar lieflijke havenplaatsjes in Frankrijk, dan is Cassis misschien wel het eerste wat in me opkomt. Als klein meisje logeerde ik al eens op de camping net buiten Cassis. Later keer ik als volwassen dame nog eens terug. En meteen weet ik dat mijn herinneringen van toen er niet om liegen: ook jaren later vind ik deze plek weer fantastisch! Cassis bestaat uit een lieflijke centrum vol kleine steegjes en tal van winkeltjes. In het haventje liggen tal van bootjes te dobberen en staat de terrassen uitgestald. En wie over een auto beschikt: rijd vanuit Cassis eens de Route des Crêtes naar La Ciotat. Wát een fantastische tocht met magisch uitzicht… 

Aix-en-Provence

Als ik vijf jaar geleden besluit dat ik voor een aantal weken op Franse les wil in Frankrijk, weet ik al snel één ding zeker: dat ga ik in het zuiden doen. Waar de maanden april en mei in Nederland nog wel eens kwakkelend kunnen zijn, weet ik dat ik in het zuiden van Frankrijk meer gebakken zit. Al snel kom ik tot het idee om de lessen op een school in Aix-en-Provence te volgen. Zes weken trek ik vervolgens in in een gastgezin net buiten het centrum van Aix. En ik geniet. Wonen in deze stad van een fantastisch idee! De vele terrassen, de heerlijke vibe van Aix, de geur van de Provence… Aix is een geweldige stad die een bezoek altijd waard is.

Colorado Provencal Rustrel

Wie boeken over de Provence leest, komt ongetwijfeld op een zeker moment een vreemd rood landschap tegen. Het zijn opmerkelijk landschappen van Rustrel en Roussillon, bestaande uit oude okergroeven of okermijnen. Anno nu kun je korte wandelingen maken door de landschappen, waar je je ogen uitkijkt. Overigens: het dorpshart van Rustrel is óók een bezoekje waard. Klein, maar ontzettend kneuterig en fijn door de paar terrassen die er in de zomer vol zitten!

Roussillon

Een van de mooiste dorpjes van de Provence is Roussillon. Wederom vol met kleine winkeltjes, maar ook inclusief schitterende uitzichten over de heuvels van de Luberon. In Roussillon breng ik net als in Rustrel eerst een bezoek aan de indrukwekkende okergroeven, om vervolgens in het dorp zelf op een terras neer te ploffen voor een koud glas Ricard. Tje, je bent in de Provence of je bent het niet… 

Sainte-Victoire

In de Provence zijn een paar opvallende bergketens. De bekendste en hoogste is de Sainte-Victoire, die er vanaf de snelweg een beetje uitziet als de Tafelberg. Grijs en hoog boven alles uittorende. Wie de Sainte-Victoire van dichterbij wilt bezoeken óf hem wilt beklimmen, moet even doorrijden naar Vauvenargues of het Lac de Bimont. Overigens ook meteen een bezoekje waard allebei. En voor de echte waaghals: je kunt ook bivakkeren bovenop de Sainte-Victoire, in een oud klooster. Ik ging je alvast voor

Cotignac

Provençaalser dan Provençaals: dat is Cotignac! Hier ruikt het zelfs naar het Provence zoals je dat kent uit films… Cotignac is lieflijk, eenvoudig en tegelijkertijd prachtig. Ik breng een eerste bezoek aan dit dorp op dinsdag, marktdag. Meteen een tip: ook de markt van Cotignac is verrassend leuk! Plof daarna neer op een van de vele terrasjes en ik beloof je: je ontspant, je geniet!

Gorges du Verdon, Lac de Sainte-Croix

Een van de beroemde plekken in Frankrijk: het Lac de Sainte-Croix in de Gorges du Verdon. Je weet wel, van die foto’s met dat groen-blauwe water, vol met waterfietsen en de enorme kloven aan weerszijden. Niet voor niets is de plek zo beroemd, want inderdaad: het is er prachtig. Toch kun je de Gorges du Verdon ook op een hele andere, rustigere manier beleven. Bijvoorbeeld door een trektocht te lopen door het gebied. Ik deed het, bevond met in de stilte van de natuur en de dorpen en genoot van de rust van de Gorges du Verdon. Lees hier over mijn avontuur.

Gordes

Het mooie aan de Provence is dat het een vrij groot gebied is, dat ook nog eens een ontzettende diversiteit aan landschappen biedt. Zo zijn er hoge, ruige bergen, maar zo is er ook de Luberon: een streek vol met lieflijke, mooie dorpen. Een gebied dat uitblinkt in dorpen die op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France staan, oftewel een lijst met de mooiste dorpen van Frankrijk. Een van die dorpjes in de Luberon is Gordes, dat al miljoenen keren gefotografeerd is, geschilderd werd en op Instagram de show steelt. Niet voor niets…

Sisteron

“Het ruige Provence”, zo noem ik Sisteron. Vanuit dit mooie dorp zie ik de besneeuwde toppen van de Franse Alpen liggen. Niet voor niets wordt Sisteron de “poort naar de Provence” genoemd. Het gebied oogt dan ook totaal anders dan de Luberon of de kuststrook van de Provence, maar is even zo goed mooi op zijn eigen manier. Ik logeer bij Jan en Marijke, even buiten Sisteron en geniet van hun verhalen. Sisteron zelf is ook een pareltje, dat de show steelt met zijn citadel en de opmerkelijke rots met zijn huisjes erin!

Sanary-sur-Mer

“Het minder bekende Saint-Tropez”, zo kun je Sanary-sur-Mer omschrijven. Natuurlijk is het alsnog compleet anders dan Saint-Tropez, dat vooral bekend werd vanwege beroemdheid Brigitte Bardot. Sanary doet echter niet onder voor Saint-Tropez en is een prachtige badplaats vol met gezellige winkeltjes en terrassen. Nog leuker: elk jaar vindt hier het roséfestival Just Rosé plaats, waarbij het plaatsje helemaal wordt omgetoverd tot roséwalhalla. Een must visit voor de liefhebber van rosé!

Île de Porquerolles

Al vele malen werd Porquerolles uitgeroepen tot een van de mooiste Europese eilanden. In mei breng ik er, nadat het eiland al jaren op mijn bucketlist staat, eindelijk een bezoek aan. En inderdaad: Porquerolles is magisch mooi. Het eiland Notre Dame Plage steelt de show… Maar ook de rest van het eiland is aangenaam. De ideale manier om dit eiland te verkennen is per fiets, die je bij aankomst in het haventje op veel plekken al kunt huren. Lees hier meer over mijn bezoek!

Toulon

Wanneer een goede vriend mij vertelt over de stad Toulon en hoe mooi hij het daar vindt, frons ik mijn wenkbrauwen. Toulon? Jarenlang had ik daar een beeld van industrie en grote boten bij. Door zijn enthousiasme besluit ik spontaan een ticket te boeken naar Toulon. En hij had gelijk: Toulon verrast me enorm! De stad blijkt de laatste jaren enorm te zijn opgeknapt en bestaat nu uit tal van mooie pleinen, imposante historische gebouwen en heerlijke stadsstrandjes. Lees hier meer over mijn bezoek aan Toulon!

Port-Grimaud

Het Venetië van Frankrijk: welkom in Port-Grimaud! De plek waar boten door mooie grachten varen, met aan weerszijden tal van restaurantjes aan het water. Port-Grimaud ligt naast St. Tropez, maar is niet minder leuk dan de beroemde badplaats. Leuk om te weten: je kunt ook met de boot van Port-Grimaud naar St. Tropez, of andersom!

St. Tropez

Al een paar keer in deze blog noemde ik het: St. Tropez. Dé beroemde badplaats in het zuiden van Frankrijk. Sinds de jaren 50 werd deze badplaats mede dankzij fotomodel, actrice en zangeres Brigitte Bardot een internationaal beroemde plek. Sindsdien weten tal van kunstenaars hun weg te vinden naar St. Tropez. Dat is leuk: bij binnenkomst van het dorp staan hun ezels met daarop hun schilderingen massaal uitgestald. Maar ook de enorme boten die in St. Treopz liggen zijn een kijkje waard. Verwacht er overigens geen dagtrip van te maken: ondanks haar beroemdheid is St. Tropez maar een kleine plaats. Echt een dorp…

La Sainte-Baume

Had ik het eerder al over de bergketens van de Provence, met de Sainte-Victoire als grootste… De berg La Sainte Baume heeft een terechte tweede plek bemachtigd. Mooi is de route die ik rijd van Saint Maximin la Sainte Baume naar Cassis, over de rug van de Sainte Baume. Ik passeer het bergdorpje Plan d’Aups Sainte Baume en geniet van schitterend berguitzichten…

Saint Saturnin les Apt

Toch weer even terug naar de Luberon. Daar ligt nóg zo’n prachtig dorp: Saint Saturnin les Apt. Eigenlijk stelt dit dorp niet heel veel voor, op een bakker en een terrasje na. Maar het is wel het échte Provence… Met schitterende uitzichten over de Provençaalse heuvels, een ruïne, eeuwenoude gevels, oude opaatjes en omaatjes… Een bezoek waard!

Valensole

Wie in de maanden juli en augustus in de Provence is móet wel naar Valensole! Dit is de plek waar de lavendel misschien wel op z’n allermooist is. Enorme paarse velden stelen in Valensole de show, op het Plateau de Valensole. Het stadje zelf is hier maar wat trots op; winkeltjes verkopen duizenden lavendelproducten. Van zeepjes tot posters en zelfs lavendelijsjes. Een bezoekje waard!

Moustiers Ste Marie

Een pareltje bij de Gorges du Verdon: dat is het piepkleine dorpje Moustiers Sainte Marie. Moustiers is vooral bijzonder vanwege haar ligging tegen een bergwand. En nog iets aparts: tussen twee rotsen hangt een ster aan een touw. Over de ster gaan verschillende legende de rondte. Wat het echte verhaal achter deze ster is, blijft tot op heden een mysterie, wat het extra bijzonder maakt. Verder in Moustier vind ik vooral veel schattige winkeltjes met tal van souvenirs en vele terrasjes en restaurantjes. Een must visit voor liefhebbers van Franse dorpen!

Marseille

Marseille noem ik soms gekscherend het Parijs van het zuiden. Marseille is de tweede stad van Frankrijk en dus een gigantische plek. Toch is het anders dan Parijs, al is het maar door de prachtige ligging aan de Middellandse Zee. Dat is meteen een grote plus van Marseille ten opzichte van Parijs, inclusief natuurlijk het heerlijke klimaat dat hier heerst. Hoewel ik niet echt een stadsmens ben, vind ik Marseille een heerlijk plek. Het is al lang niet meer de criminele stad die het ooit was, integendeel. De laatste jaren heeft de Franse regering veel geld gepompt in Marseille om er een prachtbestemming van te maken, en ik beloof je: dat is het!

A bientôt!

 

Laat een Reactie achter

  1. Mariska

    Heerlijk om te lezen. Ik hou van de Provence en heb al vele van de hier genoemde plekken mogen bezoeken. We blijven hier terugkomen. De fijne markten, lichte rosé, prachtige natuur, het zalige eten en de altijd blij schijnende zon vervelen ons nooit..?