De Alpes-Maritimes, oftewel het oostelijkste stukje van de Côte d’Azur, telt ontelbaar veel prachtige dorpen. Hoewel we bij de Côte d’Azur vaak denken aan de glitter en glamour van Nice, Monaco en Cannes, zullen we dat na het lezen van de blogpost niet meer doen. Althans, dat hoop ik…

 

 1. Gorbio

Dit dorpje is zo minimaal, zo puur en zo kleurrijk. Ik werd er even stil van toen ik op het terras mijn koffie dronk. Op dat moment klonken de kerkklokken en bleek er op het pleintje een uitvaart plaats te vinden. Het leek of heel het dorp achter de rouwwagen aanliep en dat deed me wat. Dat iedereen hier zo met elkaar leeft. Hoe bijzonder is dat?

Gorbio-france-001

Gorbio-france-002

 

 1. Tourrettes-sur-Loup

Het dorp waar Herman van Veen zich heeft gevestigd, ik begrijp hem wel. Dit dorpje ligt op een berg, vanwaar je in de verte kunt kijken naar de azuurblauwe Middellandse Zee. Tourrettes-sur-Loup heeft een schattig dorpsplein, een pizzeria, een boekwinkeltje en ach: zo nog wat piepkleine voorzieningen. Nabij Tourrettes-sur-Loup kun je trouwens heerlijk wandelen door olijfvelden en over mooie rotsformaties.

Tourrettes-sur-Loup-002

Tourrettes-sur-Loup-001

Tourrettes-sur-Loup-003

 

 1. Gourdon

Als een kind in een speelgoedwinkel, zo liep ik jarenlang door het dorpje Gourdon, dat bekend staat om haar snoep en parfum. Enorme vazen gekleurd vloeistof staan op de stoepen en honderden zuurstokken, spekken en wat het ook mag zijn roepen je toe. Snoep, je zou het hier bijna kopen omdat het zo mooi is. Zo kleurrijk, zo tekenend voor dit dorp.

Gourdon-france-001

Gourdon-france-002

 

 1. Sainte-Agnes

Het hoogstgelegen kustdorp van Europa? Jazeker! Sainte-Agnes ligt aan de kust, maar dan op bijna 800 meter hoogte. Dit zorgt ervoor dat je vanuit het dorp een magnifique uitzicht hebt over de kuststrook van de Cote d’Azur, maar ook over de Italiaanse kust. Sainte-Agnes zelf is, zoals vele dorpen, eenvoudig. Enkel een kerk, een klein winkeltje en een restaurant mét hotel. Dat dan weer wel. O, en laten we de honderden katten niet vergeten. Want ook dat zijn inwoners natuurlijk.

sainte-agnes-frankrijk

Sainte-agnes-france-002

 

 1. Saint-Paul de Vence

Wie kent dit dorp inmiddels niet? Bijna iedereen die ik spreek roept enthousiast ‘Ah, dat schildersdorp!’. Want inderdaad: op iedere hoek, wat zeg ik, in iedere straat zitten talloze schilder gehuisvest. Saint-Paul de Vence heeft een rijke kunstgeschiedenis en dat zie en voel je aan alles wanneer je hier loopt. Kijk om je heen, stap ateliers binnen en geniet van het potje jeu de boules dat gespeeld wordt op het dorpsplein.

Saint-Paul-de-vence-france-001

Saint-Paul-de-vence-france-002

 

 1. Saorge

Verscholen tussen bergkloven, op amper een uurtje rijden van Nice, ligt een prachtig dorpje te stralen in kleur en grauwheid tegelijk. Saorge, om precies te zijn. De huisjes zijn gekleurd, maar toch oogt het geheel wat grauw. Oud. En dat is nu juist de charme van Saorge. Het lijkt of je hier even terug de tijd in gaat. Voorzieningen zijn er nauwelijks, maar mensen zijn hier gelukkig met wat ze hebben. Met de natuur, met elkaar. Mooi om te zien. De omgeving van Saorge is prachtig, compleet omringd door bergmassieven.

saorge-merveilles-frankrijk-005

 

 1. Eze

Dit is een van de meesterwerken van moeder natuur aan de Côte d’Azur: Eze. En daarom ook zo toeristisch. Niet onterecht, ik geef de toerist geen ongelijk een bezoek aan Eze te brengen. Toch is die drukte iets waar ik zelf geen fan van ben en wat bij bovengenoemde dorpen meer dan hier uitblijft. Maar ja, wat wil je met een ligging op 450 meter boven zee en een prachtig uitzicht over de mediterrane kuststrook? Tip: loop vanaf zeeniveau het geitenpad naar boven, het Nietzsche pad. Zwaar, maar een geweldige ervaring!

eze2

wandeling-eze-fort-de-la-revere-01

 

 1. Tende

Tende ligt tegen de grens van het nationale park Mercantour aan, waar de ruige Alpen beginnen. Dat zie je aan het dorp; bergtoppen komen hier al tevoorschijn. Tende ligt op ruim anderhalf uur rijden van Nice, van de zee is hier dan ook weinig meer te merken. In dit bergdorp staat eenvoud centraal, omringd door bergmassieven. Een bezoek aan Tende kan goed gecombineerd worden met een uitstap naar de ruige natuur van de Côte d’Azur.

tende-frankrijk-france-03

tende-frankrijk-france-04

 

 Wordt vervolgd…

Laat een Reactie achter

 1. Esther

  Ooh, wat een zalige plaatjes weer. Ik zou zó mijn koffer pakken en dan à la Rick Felderhof met een stro hoedje een beetje schrijven met uitzicht op de bergen. Trouwens…. is het áltijd goed weer als jij in Frankrijk bent?? Hehe

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Haha, je zou het denken he? Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelden regen heb meegemaakt *afkloppen*! Maarrr… Ik ga dus in januari terug naar het zuiden, dus dat is wel spannend! No summer…

 2. Linda

  Heerlijk om bij weg te dromen tijdens deze koude dagen!

 3. Darina

  Het is alsof ik weer door de kronkelstraatjes loop van St. Paul de Vence…wat een heerlijk vooruitzicht om binnenkort naar Zuid-Frankrijk af te reizen…

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   O, fijne gedachte dat je daar weer loopt! Ja, je zou maar moeten he… 😉

 4. Kim

  Wauw wat een heerlijk artikel om de dag mee te beginnen!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Een goed begin is het halve werk, ha!

 5. Anne

  Ja, mijn vakantiekriebels zijn aangewakkerd. 🙂 We zijn stiekem ook al een beetje aan het plannen voor de zomervakantie en willen héél graag weer een keertje kamperen in Frankrijk (of misschien voor het eerst Italië..). Fijne inspiratie dit, dus!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Oooo, wat fijn! Mochten jullie van rustige, natuurrijke campings houden: in Tourrettes-sur-Loup heb je camping La Camassade, waar ik jarenlang ontzettend fijne vakanties heb gehad. Naast oude olijfbomen enzo.

 6. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Oooh, ik mis Frankrijk door deze post! Heerlijke plaatjes, heerlijke dorpjes!

 7. Anouk

  Gourdon… bekend om haar snoep en parfum? Right away! Wat een heerlijke post om bij weg te dromen… Ik ben zelf verliefd op Italie, maar je posts maken me oprecht erg nieuwsgierig naar Frankrijk!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   JA, echt waar! Ga daar naartoe!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Aaahhh 😀 Mooi om te horen.

 8. Dina

  Woaaah, wat een mooie plaatjes. Echt een weg-droom-blogje dit. 🙂

 9. Michiel

  Nou Rosanne , ik krijg ook heimwee als ik naar je tekst en foto’s kijk ; wij woonden jaren in de Camargue en nu sinds april jl. in midden Frankrijk ; wel een groot verschil : het is hier best mooi , maar het weer is vaak langdurig minder dan in het zuiden , en die idyllische dorpjes in het zuiden , vaak op een bergtop , zijn onnavolgbaar.

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Oh, wat héérlijk dat je in Frankrijk woont! De Camargue, ook zo’n prachtig gebied. Kan me wel voorstellen dat het nu iets minder ‘tropisch’ is, maar je geniet vast ook in midden Frankrijk van mooie natuur en fijne cultuur 🙂

 10. Lyanne

  Wat een leuk artikel! De foto’s zien er echt heerlijk uit zo in de winter. 😉

 11. Saskia

  Ja een prachtige omgeving met oude dorpjes in de bergen, zo geweldig . Ben r geweest in verschillende seizoenen.
  Helaas nam ik als echte nederlander sneeuw mee in de winter. Had men al jaren niet gezien en dat tot twee keer aan toe. Ik heb nog een uitnodiging lopen , zal het toch is aannemen op weer te kunnen slenteren in die schilderachtige dorpjes. Bedankt Rossane

 12. Loes Ruyten

  Heerlijk om de foto’s te zien van de dorpjes die we tijdens onze vakanties bezocht hebben. Dank je wel