Azuurblauwe kleuren lachen me toe wanneer ik me aan de Côte d’Azur bevind. Een gelukzalig gevoel dat ik het liefst het hele jaar door ervaar. De prachtigste baaitjes van de regio zijn vaak verstopt in kleine, subtiele hoekjes. Benieuwd? Ik neem je mee!

Plage les Fosses, Saint-Jean-cap-Ferrat

Dit schiereiland, op ongeveer vijftien minuten rijden van Nice en gelegen naast Beaulieu-sur-Mer, heeft een aantal mooie baaitjes. Om het schiereiland heen loopt een wandelroute, maar je bent dan ruim twee uur aan het wandelen en komt niet heel veel strandjes tegen. Het merendeel is rotsgebied. Wil je enkel aan het strand liggen, ga dan dus niet de hele tocht lopen. Waar je moet zijn: Plage Les Fosses. Azuurgroen, bestaat dat ook? Dat is namelijk wat hier opvalt, de prachtige groene kleur van de zee!

OV-tip: Vanaf de haven van Nice rijdt bus 81 naar Saint-Jean-Cap-Ferrat.

strand-cote-dazur-006

Cap d’Antibes

Bij het zien van deze foto zul je misschien niet meteen denken aan het mooiste strand van de Cote d’Azur… En daar geef ik je gelijk in. Maar het is een bijzonder strandje. Omdat je bijna overal in de regio Alpes-Maritimes keienstrand hebt, is dit stukje zandstrand uniek. Vandaar misschien ook wel die enorme mensenmassa. Toch is het een aanrader, omdat naast dit strandje een wandeltocht langs Cap d’Antibes ligt (achter de bomen die je ziet, begint de route), waarbij je prachtige zichten over zee hebt. Leuk combi-dagje dus: eerst wandelen, daarna neerstrijken op een heerlijk zandstrandje!

OV-tip: In Antibes rijdt bus 2A naar Cap d’Antibes. Vraag in Antibes even naar de ligging van het busstation, want dat vind je niet één, twee, drie.

strand-cote-dazur-007

Beaulieu-sur-Mer

Toen ik met mijn vriendinnen op vakantie was in deze streek, besloten we dat we voor een dagje strand niet langer in Nice wilden blijven. We namen de bus naar Beaulieu-sur-Mer, en met succes (onderschat nooit het intuïtie van een vrouw…). Beaulieu-sur-Mer is een klein plaatsje met een haven, wat winkeltjes en strand. Weinig bijzonders, maar het strand is er echt superfijn. Je loopt over een ‘palmbomenpad’ (paradise!) naar het strand toe, waar je plots tegen de bergen aankijkt. Een goede plek, omdat je hier voldoende ruimte hebt (er is hier geen massatoerisme omdat A. Beaulieu geen toeristisch/interessant dorp is en B. er zijn geen campings en maar weinig hotels) en het toch wat meer een zand- dan een keienstrand is.

OV-tip: Neem vanaf de haven van Nice bus 100 richting Monaco, halte Beaulieu Plage.

strand-cote-dazur-002

Eze-bord-de-Mer

Het plaatsje Eze-Village is een toeristenwalhalla. Zelfs in mei of september is het er druk, dus ik wil niet weten hoe het er in juli en augustus aan toe gaat. Voordeel voor de strandliefhebber: het dorp ligt op een hoogte van 425 meter. Oftewel: 1,5 uur klimmen vanaf zeeniveau. De meeste mensen die naar het dorp gaan, nemen dan ook de bus of parkeren bovenaan hun auto. Beneden, zeeniveau dus, is het maar stil. Heerlijk! In de meivakantie lagen mijn vriend en ik helemaal alleen op het strand, terwijl we boven (in het dorp) met half Nederland op pad waren (oké, oké, overdrijven is een vak). Het strandje is ook zeker mooi, maar wel met kiezels.

OV-tip: Dit strand ligt achter het treinstation van Eze-sur-Mer. Makkelijk te bereiken dus!

strand-cote-dazur-005

Calanque de Sormiou

Een van de mooiste stranden die ik ooit zag aan de Côte d’Azur is zonder twijfel de kust van Calanque de Sormiou. Even waan ik me hier op de Cariben… Het helderblauwe water prikt hier bijna aan mijn ogen. Het nadeel van dit strand: je moet zo’n drie kwartier lopen om er te komen. En in de zomermaanden lig je hier zeker niet alleen. Maar wie buiten het seizoen reist, moet echt eens een blik werpen op Calanque de Sormiou. Overigens is het van bovenaf ook een prachtig zicht…

Calanque d’en Veau

Nu ik het toch over de Calanques heb… Vergeet ook de Calanques van Cassis niet. Dit toch al zo lieflijke vissersdorpje heeft een paar prachtige stranden aan haar zijde. Let wel: je moet ook hier flink wandelen om bij het allermooiste strand te komen, die bij de Calanque d’en Veau. Maar ik kan je alvast verklappen: de wandeling ernaartoe is even zo magnifique…

Plage du Liouquet

Mijn eigen grotje… Toen ik een goede vriend van me vroeg naar zijn favoriete strand aan de Côte d’Azur, noemde hij er één die ik zelf nog niet kende: Plage du Liouquet. Ik zette koers, en gelukkig maar. Want eenmaal aangekomen bij Plage du Liouquet, moet ik toegeven: dit is inderdaad een paradijsje. En dat wordt het nog meer als je iets verder dan het strand wandelt, richting de grotten van Plage du Liouquet. Met een beetje geluk bemachtig je net als ik een privégrotje voor die dag…

Laat een Reactie achter

  1. AnneMarie

    @BonjourNL ik ben zo blij dat ik jou site ontdekt heb. En vooral je tweets. In de trein zit ik me dan al te verheugen op de vakantie van september. Wordt er helemaal happy van.

  2. Jana

    In Cassis ligt er ook een zandstrand! Al zou het me niet verbazen mocht het er in de zomer ook overvol is.

  3. Kristin

    Bonjour! Blij op jouw site terecht te komen ;-). Ik woon in België en ook dol op “la douce France”, met name het achterland van de Côte d’Azur. Tijdje geleden in Mougins geweest en Vence – Saint Paul de Vence: voor liefhebbers van prachtige authentieke dorpjes met fonteintjes, kronkelende steegjes en verscholen terrasjes: aanraders! Makkelijk te bereiken vanuit Nice (reken 20 minuten auto). Mijn man en ik zouden in september nog eens naar die regio afzakken, kijk er zo naar uit. Kan je me soms een goede tip geven: waar in regio Nice vind ik een mooi, proper én niet bomvol vrij groot strand ;-)? Groetjes en doe zo voort!