Soms heb je van die vervelende vooroordelen. Vervelend, omdat je simpelweg niet weet of ze kloppen met de werkelijkheid. Dat had ik bij Marseille, maar ook bij Nantes. Ik was er nog nooit geweest, zelfs niet in de Pays de la Loire (de regio), maar had tóch altijd een beetje een grauw beeld van Nantes. Pourquoi? Geen idee.

Een paar weken terug werd ik uitgenodigd om mee te gaan op mediareis naar Nantes en de Vendée (naastliggende regio). Omdat ik iedere plek op aarde altijd een kans wil geven, ook wanneer er een negatief beeld door mijn hoofd zwerft, besloot ik mee te gaan. AirFrance bracht ons in no-time van Amsterdam naar de luchthaven van Nantes. On y va!

Groen

Het eerste wat opvalt wanneer ik voet op aarde in deze stad zet (na de transfer van het vliegveld naar de stad natuurlijk), is de groenheid. Veel bomen, maar ook groene markeringen, groene wandelpaden, zelfs groene trams. Niet zo vreemd: in 2013 kreeg de stad de titel European Green Capital, oftewel Groene Hoofdstad van Europa. Deze status krijgt een stad wanneer er veel aandacht wordt besteed aan milieuvriendelijk leven in een stedelijke omgeving. Nantes heeft met haar groene tram de langste tramlijn van Frankrijk, maar liefst 42 kilometer, en zorgt daarmee voor een duurzame vorm van mobiliteit.

En ook ik neem in Nantes de tram, op weg naar één van de prachtige parken van Nantes: het Jardin des Plantes. In dit park kijk ik alweer mijn ogen uit. Een reusachtige bank, een van bloemen gemaakte vogel, vrolijk kijkende bloempotten… Een genot voor jong en oud. En hoewel het redelijk druk is, heerst er toch een heel vredig gevoel. Geen druk, maar juist een soort kalmte. Kinderen spelen in de speeltuin, ouders drinken een kop koffie in het groene barretje. Zo vredig allemaal.

nantes-frankrijk-5

nantes-frankrijk-3

nantes-frankrijk-4

nantes-frankrijk-1

Gezellig

Maar er is meer dan groen. Nantes verraste mij vooral door de gezellige sfeer die ik hier niet had verwacht. Veel lievige smalle straatjes met cafeetjes en restaurantjes, leuke boetiekjes en winkels met regionale producten, maar ook prachtige pleinen en kathedralen. Eén van de kathedralen met een rijke geschiedenis is de kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul, waarvan de bouw begon in 1434 en eindigde in 1891, 457 jaar later pas. Een imposant bouwwerk.

Voordat we ‘s avonds aanschuiven in het schitterende restaurant La Cigale, lopen we eerst nog langs smalle steegjes met vele cafeetjes, het Quartier Bouffay. Nantes is een internationale studentenstad, bijna 15 procent van het inwoneraantal is student. Door de grote hoeveelheid jongeren in Nantes, heerst er een gezellige sfeer. Gezellig, maar nooit té. Ik heb me geen moment opgejaagd gevoeld of geërgerd aan brutale jeugd of iets dergelijks.

In het restaurant waar we vanavond eten, La Cigale, is zowel vis (wat erg geliefd is in deze kuststreek) als vlees populair. Sommige gerechten, zoals steak tartare, worden zelfs aan je tafel bereid. Bon appetit!

nantes-frankrijk-12

nantes-frankrijk-6

nantes-frankrijk-10

nantes-frankrijk-9

Stad van uitleg

Tijdens de reis naar Nantes, werd me al verteld dat Nantes een stad is die je moet begrijpen. “Het kan best dat je het in eerste instantie niet mooi vindt”, zei één van de begeleiders. “Maar er zitten verhalen aan vast die interessant zijn.” Nantes is de laatste jaren namelijk veranderd in een architectuurstad. De School voor Architectuur is er gevestigd en dat zie je terug. Op het stadseiland Ile de Nantes zijn prachtige maar vooral bizarre werken te zien. En inderdaad: het is zo, die uitleg over de stad heb je nodig. Nantes is niet een stad als Parijs, waarvan je gelijk in de zevende hemel beland, maar ik keek uiteindelijk wel mijn ogen uit!

Over deze architectuur zal ik in een latere blog alles vertellen, omdat het een hele uitleg met beeldmateriaal waard is. Ben jij weleens in Nantes geweest en zo ja, vond je het net zo bijzonder als ik?

nantes-frankrijk-11

nantes-frankrijk-13

Laat een Reactie achter

 1. Esther

  Wat een geweldige post! Volgende maand ga ik naar TBU in Nantes. Heb je nog leuke tips voor eetcafés, hippe winkeltjes, leuke wijkjes etc? Ik ga deze blog bookmarken hoor!

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ohhh, wat een heerlijk vooruitzicht! Ik raad je aan sowieso naar de wijk Quartier Bouffay te gaan, zó sfeervol (zie foto met die student op de fiets)! Daar dan een terrasje pakken, alleen al voor de sfeer. Ik heb maar bij één restaurant gegeten in Nantes: La Cigale (www.lacigale.com). Een prachtig restaurant, waar je ook nog eens leuke menuutjes hebt waardoor het niet perse prijzig hoeft te worden. En het ligt op een schitterend plein met een waterval, Place Graslin. Dat plein is ook sowieso een bezoekje waard. Voor winkeltjes is het misschien leuk om sowieso de winkel Maison Lemaitre te bezoeken, een winkel met allerlei producten uit Nantes / de regio. Vooral drankproducten, maar ook koekjes en andere specialiteiten. Met flessen van 800 euro in de collectie is kijken alleen al spannend 😉 Alvast heel veel plezier!

 2. Denise

  Wij gaan volgende maand ook naar TBU in Nantes. Ik ben heel erg benieuwd en laat me graag verrassen. Die straatjes zien er in ieder geval heel erg gezellig uit! Ga je zelf niet naar TBU?

 3. Sandra

  Wat een aparte stad! Zeker met die groene ‘beelden’ in het park. Ik vind studentensteden over het algemeen juist heel erg leuk, er heerst zo’n ongedwongen lang-leve-de-vrijheid sfeer. Wie weet kom ik hier ooit ook eens terecht 🙂