De wonderlijke Train des Merveilles…

Ken jij hem al: de Train des Merveilles? Een toeristische trein tussen Nice en Tende, die je vanaf de kust door de bergen naar prachtige dorpen leidt. De totale lengte van de rit naar Tende is twee uur. Twee uur van prikkels, verrassingen en intense liefde om precies te zijn.

Hoewel ik in Frankrijk het liefst met mijn eigen auto – of die van een Fransman, ook prima – rondrijd, ben ik reuze nieuwsgierig en stap ik vol opwinding in Nice in de trein die bekend staat onder de naam Train des Merveilles. De term ‘Toeristische trein’ is in januari nogal een overdreven benaming. Ik zit bijna helemaal alleen in de toch al ontzettend korte trein. Moet ik daar natuurlijk wel even bij zeggen dat januari geen toeristische maand is in Frankrijk. Hoe het er in de zomermaanden aan toe gaat weet ik niet. Toch verzekert Gibi, de man bij wie ik die avond logeer, dat zijn dorp Saorge ook in de zomermaanden geen toeristisch oord is. En dat terwijl het er zo prachtig is.

Gevoel van een wereldreiziger…

De Train des Merveilles, ook wel de ‘Train of Wonderland’ genoemd, doet zijn naam eer aan. Oude, prachtige dorpen zijn de bestemmingen van deze trein en onderweg zijn de bergen en kloven het decor voor de reiziger. Tot aan het dorp Sospel is het allemaal niet zo spannend, op het sprookjesachtige plaatje van Peillon na, een dorpje dat hoog boven de rest van de omgeving uittorent. We passeren zelfs nog even een industrieterrein. Even denk ik dat ik in de maling genomen ben. Totdat we langzaam langs het dorp l’Escarène rijden. Vanaf hier trekt mijn beeld over deze treinreis drastisch bij. Wat ik toen nog niet wist, is dat alles vanaf hier alleen maar beter wordt…

De wondere trein van Merveilles brengt je tot 1000 meter boven zeeniveau (vanwaar hij vertrekt) en passeert vanwege de bouw op en door de bergen 81 tunnels. In de tunnels voel ik me steevast een wereldreiziger, niet wetend wat er aan het einde van de tunnel weer te zien is. Een dorpje hoog op de berg? Een machtig landschap? Besneeuwde bergtoppen? Alles is mogelijk tijdens deze treinreis. Alles behalve het stadsleven. Want dat is hier ver vandaan.

Ik kies er uiteindelijk voor om uit te stappen bij de dorpen Sospel, Breil-sur-Roya, Saorge en Tende. Dit alles doe ik in etappes verdeeld over vier dagen, ik logeer namelijk bij een Fransman in Saorge. Je kunt deze treinreis ook op één dag maken, maar maak in dat geval een goede planning. De trein rijdt meer dan één keer per dag, maar ga niet uit van een strakke planning zoals we dat in Nederland kennen.

train-des-merveilles

train-des-merveilles-001

vakantie-cote-dazur-005

Wat ik voor ogen had bij de dorpen waar deze trein stopt, klopt. Mensen leven hier het eenvoudige leven. Geen haast, geen stress. Alles komt wel. Dat gevoel komt al op in de trein zelf. Hij staat minutenlang stil bij een stationnetje omdat de conducteur het tijd vindt voor een sigaret. En een kletspraatje met een bewoner van het dorp. De tijd verstrijkt en op mijn papieren schema zie ik dat de vertraging al tien minuten aan het oplopen is. Geeft niet. Hier niet. Het is de mediterrane manier van leven. Ik besluit me er dan ook niet druk om te maken en rustig te wachten op mijn bestemming.

Terwijl ons boemeltreintje – hij rijdt echt heel langzaam – weer een tunnel uitrijdt, kijk ik mijn ogen uit. Uit het niets schittert er een dorp op een hoge rots. Dit is het dan: Saorge. Prachtig. Kleurrijk en toch grauw. Overschaduwd door de bergen. Langzaam draait de trein het stationnetje van Fontan-Saorge binnen, enkele honderden meters lager gelegen dan Saorge zelf. Ik stap uit en zwaai naar de conducteur, met wie ik in een paar minuten tijd een gezellige band opbouwde. De trein is nu bijna helemaal leeg. Met een handjevol mensen bolt ‘ie langzaam verder in de richting van eindbestemming Tende, waar ik morgen een bezoek aan zal brengen.

À bientôt!

train-des-merveilles-002

train-des-merveilles-003

train-des-merveilles-004

Laat een Reactie achter

 1. Francis

  iedere keer als ik je blog lees, wil ik gelijk naar Frankrijk vertrekken, omdat het me het land op een hele andere manier laat zien. In de positieve zin uiteraard 🙂

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Ahw, wat geweldig leuk om te horen, mooi compliment!

 2. Linda

  Wat schrijf je toch heerlijk. Alsof ik even in Frankrijk ben, zo op deze druilerige morgen…

 3. AnneMarie

  Als ik dit zo lees kan ik niet wachten tot we zelf weer in die buurt zijn om dan de trein op te zieken. En dat terwijl we nog zoveel andere leuke dingen gaan doen. Bretagne bijvoorbeeld.

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Zo fijn he! Ik ben benieuwd hoe je Bretagne vindt 🙂

 4. Joost

  Mooi verhaal, bedankt.
  Frankrijk is heel mooi, groot en gevarieerd. Ik woon hier nu bijna 7 jaar, les Landes en geniet er iedere dag opnieuw.

  Grtz

  Shorty

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Oh, wat heerlijk Joost. Bedankt voor je leuke reactie!

 5. Jenny - ikreis.net

  Ik ben geen Frankrijk-kenner en had nooit van Tende gehoord. Maar dit klinkt en ziet uit als een heel mooie trip!

  Met name je coverfoto vind ik geweldig mooi 🙂

  1. Rosanne Bedrijfseigenaar

   Tende is ook absoluuuut niet bekend, dus geen schande! Ik hou van onbekende plekjes 😉 Merci!

 6. Dina

  Ik heb nu gewoon zo’n zin om de trein te pakken en naar Frankrijk te gaan. Heerlijk.

 7. Caroline Bos

  Hoi, weet je ook dat de trein een ongeluk heeft gehad op dit trajekt met dodelijke afloop?

 8. Jolien

  De foto’s die je trekt zijn prachtig! Dit geeft me echt het gevoel dat ik zelf in het plaatje zit. Wow!

 9. Malvina

  Wij hebben ook dit ritje per spoor mogen ervaren.
  Het begon op Nice met het kopen van de kaartjes, ellenlange rijen en de tijd die we zo ruim ingeschat hadden tikte minuut na minuut weg.
  Uiteindelijk heeft een aardige medewerkster ons geholpen aan kaartjes voor een heel gezin terwijl we echt maar met zijn 2en waren. Maar aangezien we nog maar 3(!) minuten hadden namen we die extra 15 euro maar voor lief.
  Hebben de trein op het nippertje gehaald.
  Nadat de sterretjes voor onze ogen waren weggetrokken vanwege het rennen konden we dan gaan genieten. En wat is het uitzicht prachtig.
  We kwamen ogen tekort.
  Schoten van links naar rechts in de trein om onder begeleiding van de Engels sprekende gids de mooiste plekjes te zien.
  Uiteindelijk zijn we er bij Tende uitgegaan.
  Niet wetende wat ons nog te wachten stond..
  Tende is een prachtig maar klein plaatsje.
  Ze hebben er een museum met wat mooie historie.
  Na wat rondgewandeld te hebben in de smalle straatjes vonden wij het wel tijd voor de lunch en een evt volgend plaatsje.
  Bij de enige bakker in het dorpje kochten wij heerlijk belegd brood.
  Vervolgens liepen wij terug naar het station om er daar achter te komen dat de eerst volgende trein over maar liefst 2 en een half uur zou komen!
  Oeps!
  Ik zou iedereen de tocht aanraden maar wees slim en vraag even hoelaat de trein terug gaat.
  Hebben verder een heerlijke 3 weken Provence en Cote D’azur gehad en heel veel aan alles wat jij met ons deelt gehad.
  Bedankt daarvoor!

 10. Monique Nijs

  Hoi Rosanne, Ik ben ook gecharmeerd geraakt van het treintje naar Tende op zoek naar een wandelvakantie in bergachtig gebied. Mijn zoon van 20 en ik willen eind april gaan wandelen
  in bergachtig gebied . Jij weet vast of we via het treintje een dorp kunnen vinden waaruit we mooie wandelingen kunnen maken. of misschien heb je een andere tip Alvast dank je wel voor als je wilt reageren. Hartelijke groet, Monique

 11. Ton

  Rosanne,
  blijkbaar al 5 jaar geleden schreef je het verhaal over train des merveilles, ongeveer in die tijd treinden mijn vrouw en ik met de train des pignes van Gigne les bain naar Nice vv in 2 dagen.
  Train des merveilles had dud direkt mijn belangstelling en werd nog verder aangewakkerd door je heerlijke manier van schrijven…….TOP…..in 2020 gaan we weer naar de provence en heb nu al zin om jouw beschreven reis te gaan maken.