IN Camembert, je leest het goed. Troost je: ik ben niet in een kaasje gekropen. Camembert is namelijk gewoon een dorp, in Normandië, de streek van dit Franse kaasje. Ik ging er langs!

Het was zondagmiddag, de zon scheen en we genoten op een terrasje van ons biertje. Op tafel de reisgids met de kaart opengeslagen. Ineens zag ik het: ‘Camembert’.  Niet eens zo ver van ons vandaan. Als rasechte kaasliefhebber maakte mijn hart een paar sprongetjes van geluk. En zo besloten we: dit wordt onze bestemming morgen. On y va!

 

De voorstelling…

 

Bij een dorp genaamd Camembert zie ik van alles voor me: winkeltjes met kazen, musea, kraampjes, markten, rondrijdende auto’s met President erop geplakt… Marketingtechnisch kun je zoveel doen met het dorp dat Camembert heet. Ik zal jullie gelijk uit een droom helpen: niets van dat al. Camembert ligt op een heuveltje en telt welgeteld één straat. De winkeltjes waarover ik droomde, bestaan helaas niet. Een museum is er wel, maar met beperkte openingstijden. Dan is er nog de kaasbar, al vind ik dat een groot woord. Het was al een soort kleine VVV, waar je wat informatie kunt halen en waar enkele camemberts in een koeling liggen. Enigszins teleurgesteld was ik wel. Ondanks deze prachtige foto:

camembert-normandie-002

De feiten

 

Hoewel het dorp niet fantastisch is, ben ik wel enorm groot fan van dit smeuïge Franse kaasje. Tijd voor wat leuke feitjes!

*

De kaas camembert is gecreëerd door Marie Harel, in 1791

*

Het kaasje werd bekend nadat Marie Harel het aan Napoleon presenteerde. Hij vond het wel wat, en zo ging het de wereld over!

*

Normandië is de regio van de camembert

*

Camembert gezond? Niet echt… 45% van de inhoud is vet

*

In Normandië zijn er meer dan 1400

*

Ten tijden van de Eerste Wereldoorlog was camembert een populair product onder de Franse troepen

*

De rand van camembert is een witte schimmel, maar was vóór 1970 ook regelmatig blauw of grijs van kleur

*

Er worden jaarlijks meer dan 50 miljoen camemberts geproduceerd in Normandië

*

In Normandie serveren restaurants graag met camembert. Zo kun je vaak kiezen voor camembertsaus of camembertpizza’s!

Kaasroute

Naast Camembert kun je meerdere stops maken in de regio Pays d’Auge in Normandië. In deze regio wordt de kaas geproduceerd. Zelf zijn we alleen gestopt bij Camembert, wat dus niet zo’n groot succes bleek te zijn. De regio is overigens wel prachtig om doorheen te rijden, maar bestaat vooral uit kleine dorpen en door ons bezoek aan Camembert was onze verwachting van de dorpen niet heel hoog meer. Er is echter een kaasroute uitgezet, waarvan Camembert het eindpunt is. De route begint in Pont-l’Évêque, wordt vervolgd bij Livarot en Vimoutiers, en eindigt dus in Camembert. Bon voyage et appétit!

camembert-normandie-001

camembert-normandie-003

Laat een Reactie achter

  1. Billy

    Haha, wat een heerlijk geschreven verhaal Rosanne. Zelf ben ik ook gek op Camembert, maar weliswaar ben ik nog nooit in het dorpje geweest (of langs getuft met ons Peuogeotje).

    Nu ik weet dat er geen rondrijdende Camembert kazen in het dorp zijn ga ik wel voor de camembertpizza. Lijkt me ook wel iets veiliger. 😉

    Bonne journée!